NY VRI:  En god rakfisk skal lukte mildt og behagelig, og fisken må ikke være for salt, mener Arne Brimi. Han byr gjerne på rakfisksalat. Foto: METTE MØLLER
NY VRI: En god rakfisk skal lukte mildt og behagelig, og fisken må ikke være for salt, mener Arne Brimi. Han byr gjerne på rakfisksalat. Foto: METTE MØLLERVis mer

Bryt en vane: Bytt ut røkelaksen med rakfisk

Det er mange spennende måter å nyte rakfisken på.

Arne Brimi er glad i den tradisjonsrike fisken, og han bruker rakfisk like gjerne som røkt eller gravet laks.

Nå i november er rakfisken ferdigmodnet og serveringsklar, til stor glede for alle rakfiskentusiaster.

Og det er med rakfisken som med mange de beste ostene, den lukter! Men den lukter gjerne kraftigere enn den smaker.
 
Kvaliteten I butikkene finnes det mange typer rakfisk, gjerne merket som mild, lagret eller vellagret, og det er bare å finne fram til den fisken som passer best for deg.

- Det er mange meninger om hvordan rakfisken skal smake, og også om hvordan den skal serveres. Kvaliteten på fisken er viktig. Jeg har funnet min favoritt i Valdres.

KLASSIKEREN: Rakfisk med rødløk, poteter og smør. Foto: METTE MØLLER
KLASSIKEREN: Rakfisk med rødløk, poteter og smør. Foto: METTE MØLLER Vis mer

En god rakfisk, etter min smak, skal lukte mildt og behagelig, og fisken må ikke være for salt, sier Brimi.

Ivrige rakfiskentusiaster mener gjerne at rakfisken skal nytes bare med flatbrød, godt smør og kokte poteter.

Den særegne smaken av god rakfisk skal ikke forstyrres av mye tilbehør. Men for de fleste av oss hører lefse, rømme, rødløk og purre også med til et tradisjonelt rakfiskmåltid.

Arne Brimi er glad i den klassiske måten å servere rakfisk på, men prøver seg også fram med nye smaker.

Visste du at vi har spist rakfisk i 667 år?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperimentere - Rakfisk er blitt allemannseie, og det er bra distribusjon av god rakfisk i Norge.

Alle kan oppleve denne fenomenalt fine måten å konservere på.

Mesteparten av rakfisken vår bor i Valdres, men folk må gjøre seg opp sin egen mening om hvilken som er best.

Med så god tilgang på rakfisk kan vi både spise mer av den, og eksperimentere med å servere fisken på ulike måter, mener Brimi.
 
Klekket i Valdres «Rakfisk fra Valdres» er godkjent som en beskyttet geografisk betegnelse, og seks produsenter har tillatelse til å bruke dette merket på fisken sin.
 
Det er en garanti for at fisken er klekket, oppdrettet og foredlet i Valdres.
 
En fargerik rakefisksalat med blant annet byggryn, eple, selleri og rødløk er en av høstens favoritter på Vianvang.

Dressingen av Snøfrisk er smakt til med akevitt.
 
- Gode norske beter sammen med biter av Haukelichevre og den nye rosettkålen fra Toten er perfekt sammen med rakfisk. Noe skikkelig godt å invitere folk hjem på, anbefaler Brimi.

Flere klassiske rakfiskoppskrifter fra Arne Brimi finner du her.