I ETT MED NATUREN: Målet var å skape et bygg som nesten ikke skulle kunne sees fra utsiden. FOTO: Iwan Baan
I ETT MED NATUREN: Målet var å skape et bygg som nesten ikke skulle kunne sees fra utsiden. FOTO: Iwan BaanVis mer

Bunker-boligen og 10 andre spektakulære bygninger

Disse arkitektursakene ble mest lest i 2012

I byen Vals i Sveits ligger den nå berømte Villa Vals, et hus som er fullstendig innkapslet i fjellsiden. Det stod ferdig for et par år siden og er nesten ikke synlig fra utsiden, noe som var ett av de viktigste grepene med prosjektet.

Selv om de aller fleste av oss ikke forbinder en bunker med luksusopplevelse, så vil kanskje nettopp denne unike bunkersen få deg til å se saken i et nytt lys. Artikkelen ble den mest leste arkitektursaken i 2012.

De siste årene har det dukket opp flere spektakulære byggverk i Norge. I år fikk Trollstigplatået oppmerksomhet. Vi skrev om anlegget i oktober - og det fremheves som et av de fremste norske turistattraksjonene. Platået har også blitt kåret til verdens flotteste bygning i klassen for offentlige servicebygg av amerikanske ArchDaily, verdens største nettsted for arkitektur.

Les våre populære arkitektursaker i 2012 her:

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Er dette verdens mest bombesikre bolig? Bygget lekker designbolig under bakken. Norges flotteste villa ligger i Asker Villa Varner vinner priser og vekker oppsikt over hele verden. Ville ha det stille, droppet vinduer fra forsiden av huset Øverst på ønskelisten for det unge paret stod et hjem som skulle være både funksjonelt og moderne. Nedslitt skur ble drømmebolig I Sydney gjorde en familie om et falleferdig skur til en funksjonell deisgnerleilighet. Her bor arkitekten uten vann og strøm Lys fra sola, vann fra sjøen. Vasken tar han i badstuen. Denne familien bor i trappen Tomten var liten, løsningen ble å bygge høyt med en innvendig trapp hvor livet leves. Ferdighusene vi jubler av Elsker du god ferdighusarkitektur er det mye bra å velge i. Denne jordhaugen skjuler et unikt hjem Huset er beskyttet av jord og fjell, og er et helt spesielt eksempel på arkitektur. Er dette Norges råeste hytte? Lav plassering, enorm utsikt. Er dette Norges flotteste fjellhytte? Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk har tegnet en hytte som går fullstendig i ett med naturen. Dette utsiktspunktet i Trollstigen har vunnet flere arkitekturpriser Platået er noe av det råeste vi har sett i Norge.