PÅ PLASS I ORDBOKA: Ord som burka, hijab og nikab er på plass i den nye utgaven av Cappelen Damms «Norsk ordbok – bokmål». Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
PÅ PLASS I ORDBOKA: Ord som burka, hijab og nikab er på plass i den nye utgaven av Cappelen Damms «Norsk ordbok – bokmål». Foto: NTB Scanpix / ShutterstockVis mer

Burka, hijab og nikab endeleg på plass i norsk ordbok

Cappelen Damms «Norsk ordbok – bokmål» er no tilgjengeleg i ei ny utgåve. I arbeidet har ønsket om å lage ei meir inkluderande ordbok vore viktig for redaktøren og medforfattaren Helene Urdland Karlsen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Språket forandrar seg i takt med samfunnsutviklinga. Ordboka som fenomen vil difor alltid vere nokså avgrensa i tid og rom. Den nyreviderte ordboka Norsk ordbok – bokmål kom ut første gongen i 1986. Sidan den tid har vår måte å tenkje på og ordleggje oss på endra seg – ikkje minst i møte med våre medmenneske. Den nye ordboka speglar desse endringane.

ORDBOKSARBEIDET HAR tradisjonelt vore eit mannsdominert yrke. Då er det ikkje overraskande at ordbøker har hatt god dekning av ord frå typiske mannsdomene. Medan ord frå til dømes skogbruk og fiske vart opplevd som sentrale og viktige, vart ord frå område der kvinner var aktive, gløymde. Som ei av Noregs første kvinnelege ordboksredaktørar, var forfattaren bak førsteutgåva Aagot Landfald ein viktig aktør i arbeidet med å fjerne desse lakunene. Ho henta inn ord og uttrykk knytte til hus- og handarbeid, og bidrog til at kvinna fekk større plass i ordboka.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn