Butikkene fryktet salget ville stupe da de kuttet saltet. De fikk seg en overraskelse

Kjøttdeignasjonen Norge spiser mer kjøttdeig nå som saltet er borte.

 IKKE EN KLYPE SALT:  Siden Norgesgruppen bestemte seg for å kutte ut det tilsatte saltet i sine kjøttdeigprodukter, har salget bare økt. Da de kuttet saltet i fjor, var de veldig spente på hva som kom til å skje. Foto: Magnar Kirknes / NTB Scanpix
IKKE EN KLYPE SALT: Siden Norgesgruppen bestemte seg for å kutte ut det tilsatte saltet i sine kjøttdeigprodukter, har salget bare økt. Da de kuttet saltet i fjor, var de veldig spente på hva som kom til å skje. Foto: Magnar Kirknes / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I «alle år» har norske kjøttdeigprodusenter tilsatt salt i kjøttdeigen sin.

For ett år siden sa Norgesgruppen stopp, og kuttet det tilsatte saltet fra alle sine kjøttdeigprodukter solgt hos sine dagligvarekjeder som Meny, Kiwi, Spar og Joker.

Nå selger konsernet mer kjøttdeig enn noen sinne, viser statistikk fra analyseselskapet Nielsen.

- Vi var veldig spente på om endringen ville bli tatt godt i mot. Det var tross alt ganske drastisk tiltak, men alle tilbakemeldingene vi har fått har vært gode, sier kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen, Ingrid Solberg Gundersen til Dagbladet.

Økt med 6,1 prosent I alt har kjøttdeigsalget til Norgesgruppen som konsern økt med 6,1 prosent. I resten av bransjen har økningen vært på 4,1 prosent, skriver Sunnmørsposten, som også har snakket med Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy.

- Salt gir smak, så noen var engstelige for at endret smak ville påvirke salget. Men vi ser at salg og etterspørsel har gått opp som følge av tiltaket. Veksten har vært på 8,1 prosent for kjøttdeig og 23 prosent for karbonadedeig, sier Bjørkøy til Sunnmørsposten.

Norgesgruppen kan ikke med sikkerhet si at all veksten i salget av kjøttdeig skyldes saltkuttet.

- Men tallene gir oss god grunn til å tro at folk setter pris på dette tilbudet, og foretrekker produkter uten tilsatt salt.

Tidligere inneholdt Norgesgruppens kjøttdeigprodukter en prosent tilsatt salt, ifølge Sunnmørsposten. En kjøttdeigpakke på 400 gram inneholdt derfor fire gram tilsatt salt. Fem gram salt er Helsedirektoratets anbefalte grense.

Kan kutte mer Fremdeles inneholder flere dagligvarekjeders kjøttdeigprodukter tilsatt salt. Norgesgruppen mener de kjedene som ikke har kuttet ut saltet fra sine produkter, bør følge etter.

- Vi tenker på dette som en vinn-vinn-situasjon. Det er helt unødvendig å ha saltet i deigene. Det er et kjempepotensial for saltkutt for folkehelsa, sier Solberg i Norgesgruppen.