MÅNEN FÅR KONKURRANSE: Den kinesiske millionbyen Chengdu har planer om å erstatte gatelysene med en kunstig måne som skal lyse opp byen om natta. PS: Månen på bildet er ekte. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MÅNEN FÅR KONKURRANSE: Den kinesiske millionbyen Chengdu har planer om å erstatte gatelysene med en kunstig måne som skal lyse opp byen om natta. PS: Månen på bildet er ekte. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Kina

By med 4,5 millioner innbyggere vil erstatte gatelys med kunstig måne

Vil spare enorme summer i elektrisitet.

Månen kan snart få selskap over den kinesiske byen Chengdu. I alle fall om det går som forskerne har planlagt.

I Chengdu, som er hovedstad i Sichuan-provinsen sørvest i Kina, bor det anslagsvis 4,5 millioner mennesker i bykjernen. Tradisjonelle gatelykter lyser opp bygatene om natta, her som i andre byer. Men det kan det faktisk snart bli en endring på.

Forskerne planlegger nemlig å skyte opp en satellitt som skal lyse opp byen når mørket senker seg, skriver den statlige kinesiske avisa People's Daily.

Umulig, sier du?

Åtte ganger månen

Slett ikke, mener Wu Chunfeng og de andre forskerne ved Tian Fu New Area Science Society.

ERSTATTE GATELYS: Forskerne mener at Chengdu kan spare enorme summer på å erstatte mange av gatelysene med en satellitt som fungerer som en kunstig måne. Foto: Shuttertock / NTB Scanpix
ERSTATTE GATELYS: Forskerne mener at Chengdu kan spare enorme summer på å erstatte mange av gatelysene med en satellitt som fungerer som en kunstig måne. Foto: Shuttertock / NTB Scanpix Vis mer

Planen er kort fortalt å skyte opp en satellitt kledd med reflekterende materiale som skal speile sollyset, og styre det ned mot bykjernen.

- Vi har beregnet at lyset denne satellitten vil gi, tilsvarer en femtedel av normalt gatelys, sier Chunfeng, men at den likevel vil gi åtte ganger mer lys enn en vanlig fullmåne gjør.

Lyset denne «månen» vil gi, karakteriseres som «lett morgengry» av Kang Weimin, direktør ved Harbins teknologiske institutt.

Satellitten skal sveve 500 kilometer over jordoverflaten, og planen er å få den i lufta allerede i 2020.

Enorme besparelser

- Vi har estimert at denne «månen» kan spare byen fore 1,2 milliarder yuan (om lag 1,5 milliarder kroner) i kostnader på elektrisitet årlig. Den vil dessuten kunne assistere ved strømbrudd og naturkatastrofer.

- Blir prosjektet en suksess, kan to nye kunstige måner være på plass allerede i 2022 sier han til People's Daily, gjengitt i Time.

Testes i ørkenen

Før prosjektet - eventuelt - blir en realitet og Chengdu kan slokke noen av gatelyktene sine, skal det gjennomføres flere forsøk.

Forskerne hevder at det kunstige lyset ikke vil påvirke natur og dyreliv, men for å være sikre på dette, vil det bli gjennomført omfattende forsøk med satellitten i en øde ørken.

- Vi vil teste i et ubebodd område så lyset ikke vil påvirke mennesker eller jordbasert utstyr for romobservasjoner, sier Wu Chunfeng.

Satellitten skal ved hjelp av sol-refleksjon være i stand til å lyse opp et område med diameter fra ti til 80 kilometer, og lyset skal kunne justeres med stor nøyaktighet.