Byen med Nord-Amerikas kuleste nabolag

Festivalene tiltrekker seg besøkende fra hele verden.

GAMMELT OG NYTT: Montreal sett fra Mont Royal. Alle foto: TONE VASSBØ
GAMMELT OG NYTT: Montreal sett fra Mont Royal. Alle foto: TONE VASSBØ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MONTREAL (Dagbladet): Indie-musikkens mekka, populær studentby, litt eksentrisk med en avslappende atmosfære, er karakteristikker som et stykke på vei beskriver Canadas nest største by og verdens nest største fransktalende by.

«Suzanne tar deg med til et sted ved elva, du kan høre båtene passere...», synger Montreals egen berømte poet, Leonard Cohen, i det som ble hans første hit.

Det skal godt gjøres å finne Suzanne i de brosteinsbelagte gatene i Vieux Montréal ved St. Lawrence-elva, som kan varte opp med «te og appelsiner fra Kina».

BAGELVINNER: Mauricio Garcia lager berømte bagels hos Fairmount Bagels.
BAGELVINNER: Mauricio Garcia lager berømte bagels hos Fairmount Bagels. Vis mer

Men fortvil ikke, gamlebyen har mer enn nok å by på, ikke minst på matfronten.

Nattelivet kaller Montrealere og tilreisende elsker denne pittoreske bydelen der gammel og ny arkitektur møtes.

Mote- og interiørbutikker ligger vegg i vegg med kunstgallerier, hyggelige spisesteder, boutique-hoteller og turistattraksjonen Basilique Notre-Dame.

?Når det er sagt, er mange montrealere raske til å påpeke at de foretrekker byens «centre-ville»: Downtown, der fancy butikker, kulinariske hotspots og trendsettere har funnet sin plass i en fascinerende blanding av hypermoderne skyskrapere og gamle kirkespir.

Så snart sola går ned over glass og betong skjer det et taktskifte.

LOKALFAVORITT: På markedet Jean Talon i Montreal får du kjøpt ferske skudd av strutseving, som er en populær grønnsak i Quebec. Foto: TONE VASSBØ
LOKALFAVORITT: På markedet Jean Talon i Montreal får du kjøpt ferske skudd av strutseving, som er en populær grønnsak i Quebec. Foto: TONE VASSBØ Vis mer

I den populære lille Crescent-gata ved foten av byens ruvende midtpunkt, Mont Royal, fylles barene og restaurantene, ikke minst av turister.

Men det yrende utelivet, musikken og den smittende «joie de vivre» - livsgleden - finner du videre i området like øst og nord for toppen, i trendy Plateau Mont-Royal og Mile End.

Med sine funky butikker, bistroer, kafeer og gallerier har Plateau ord på seg å være det kuleste nabolaget i Nord-Amerika.

Det var i Plateau med sine smijernsbalkonger, spisse victorianske møner og fargerike husvegger at forfattere, kunstnere og sangere bosatte seg på 1970-tallet.

Arcade Fire De siste åra har Mile End blitt stedet å være for Montreals unge kreative.

FAKTA MONTREAL

• Største byen i provinsen Québec i Canada, landets nest mest folkerike by etter Toronto, og verdens nest største franskspråklige by etter Paris.
• Ligger sørvest i Québec, omtrent 200 km sørvest for provinsens hovedstad Québec City og 150 km øst for Canadas hovedstad Ottawa.
• «Stor-Montréal» har over 3,6 millioner innbyggere.
• Sies å ha det største undergrunnskomplekset i verden. Når kulda biter eller sola steiker, kan du vandre fra butikk til butikk, under jorda.
www.tourisme-montreal.org

Reise dit: Direktefly fra flere byer i Europa. Pris fra 5200 kroner i slutten av juni.
Alternativt: Fly til New York eller Boston, lei bil og kjør gjennom delstaten Vermont til Montreal, eller ta turen gjennom idylliske Maine.
• Mange foretrekker også å ta toget «the Adirondack» fra Penn Station i New York og gjennom Hudson Valley mot Montreal.
• Sjekk www.amtrak.com
Kjøretider: Montreal til Boston, New York og Maine-kysten: 6-7 timer.
Lokal rett: Poutine - som kort sagt er chips, ost og saus. Verdt å prøve.
Klima: Kjent for sine kalde vintre, men om sommeren er det vanligvis varmt og mye sol.

Det regnes ikke minst som byens hjerte når det gjelder indiemusikk, takket være indierockebandet Arcade Fire, som tidligere i år vant Grammy for beste album.

Barene langs Boulevard Saint-Laurent har rykte på seg for å avle nye band hvert år.

Dessuten valfarter festivalgjengere hver høst til den fem dager lange POP Montréal International Music Festival, der flere hundre nye lovende og «gamle» artister spiller.

Jazz og humor Montrealerne elsker å dra i gang en fest.

Kalenderen er tettpakket med festivaler og tilstelninger som får byens innbyggere til å gå mann av huse, og som tiltrekker seg besøkende fra hele verden.

Den internasjonale jazz-festivalen lokker to millioner besøkende hvert år.

Andre eksempler er sommerens Piknic Électronik (mai), verdens største humorfestival Just for Laughs og Les FrancoFolies de Montréal som hyller fransk musikk.

Bagelfeiden fortsetter For utenforstående blir Montreal ofte definert ut fra sine franske og engelske bånd, men italienske, greske, haitiske, jødiske, portugisiske og libanesiske innvandrere har også satt sine tydelige stempel på denne pulserende millionbyen.

Disse «quartiers» - som Little Italy eller Little Portugal - har alle sin personlighet, sine mattradisjoner, arkitektur og væremåte.

Ved Parc du Portugal i Little Portugal noen kvartaler fra populære Boulevard Saint-Laurent, har Leonard Cohen fortsatt leiligheten sin, som lokalkjente sier han bor i flere måneder i året.

LILLE PORTUGAL: Montreals Little Portugal der Leonard Cohen har huset sitt.
LILLE PORTUGAL: Montreals Little Portugal der Leonard Cohen har huset sitt. Vis mer

Kanskje rusler også Cohen ut om morgenen for å kjøpe nystekte bagels over disk i den trange butikken til Fairmount Bagels.

Bagels er et ikon i både New York og Montreal, og bagelelskere krangler om hvilken by som serverer de beste.

De fristende ringene som baker Mauricio Garcia tryller ut av Fairmounts gamle vedfyrte steinovn, får deg garantert til å komme tilbake etter mer.

HOCKEYFEBER: Montreal Canadiens-fans er en del av bybildet.
HOCKEYFEBER: Montreal Canadiens-fans er en del av bybildet. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer