Byens eldste vinhandel

Og Londons beste bokbutikker, er ambassadør Kim Traaviks storbytips.

HØYTIDELIG MØTE: Den norske ambassadøren i England, Kim Traavik, møtte Dronning Elisabeth den andre, tidligere i høst. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
HØYTIDELIG MØTE: Den norske ambassadøren i England, Kim Traavik, møtte Dronning Elisabeth den andre, tidligere i høst. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

LONDON (Dagbladet): Sjefredaktøren, programlederen, kulturredaktøren, filmstjerna, designeren og ambassadøren.

De har en ting til felles - de elsker London.

Her gir de deg sine beste London-tips.

Favorittbutikker, lunsjsteder, restauranter og små perler i hovedstaden i Storbritannia.

Kim Traavik, ambassadør Dine favorittbutikker?
• Jeg har definitivt ikke svart belte i shopping, så her har jeg nok ikke så veldig mye å bidra med. Men etter at Statens pensjonsfond utland kjøpte en vesentlig del av Regent Street, gir det jo en stille tilfredsstillelse å handle der.

• For vininteresserte er Berry Bros & Rudd i St. James´s Street vel verdt et besøk. Butikken er Londons eldste vinhandel og har holdt til i de samme lokalene siden 1698.

Foyle´s i Charing Cross Road og Hatchard´s på Piccadilly er blant de beste og mest tradisjonsrike bokhandlene i London. Førstnevnte er vel fortsatt en av de største i Europa. Hatchard´s har eksistert i de samme lokalene siden 1801. To veritable templer for bokelskere.

Ditt beste lunsjsted?
• Det er vanskelig å bare nevne ett, valgmulighetene er jo så utrolig mange. Men den lokale vinbaren Kensington Wine Rooms i Kensington Church Street er har god, franskinspirert mat og et stort utvalg av viner.

• Ellers har jeg en svakhet for restaurantene på toppen av henholdsvis British Museum og Tate Modern. Man blir sulten av kulturelle dypdykk.

HANDLEGATE: Traavik tyr til Regent Street når han først skal ut og handle. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
HANDLEGATE: Traavik tyr til Regent Street når han først skal ut og handle. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

• Og i Covent Gardens underetasje kan man lytte til unge, fremadstormende sangere og musikere mens man nyter sin lunsj. Maten er ikke nødvendigvis på topp, men underholdningen kan ofte være det. En turistfelle som man likevel bør unne seg.

Din favorittrestaurant?
• Det kommer litt an på anledningen og hva slags mat jeg har lyst på.

• På Zaika i Kensington High Street lager de indisk mat med fransk vri. Høres usannsynlig ut, men fungerer veldig bra. Og så har de en omfangsrik og spennende vinliste.

• Er man mer stemt for en tradisjonell britisk restaurant, er Rules i Maiden Lane ved Covent Garden et godt alternativ. Byens visstnok eldste restaurant, etablert i 1798. Høy atmosfærefaktor og god britisk mat. Bra vinliste også her. Men dette er bestemt ikke stedet for de som ikke liker rødt kjøtt.

Ditt hemmelige London-tips?
• Perler er det mange av, men så hemmelige er jo de fleste ikke. Kveldskonsertene i St. Martin-in-the-Field-kirken er vel verdt å få med seg. Stearinlys, vakker musikk og gode utøvere veier opp for harde trebenker.

• Og jeg vender regelmessig tilbake til kunstskattene i National Gallery. Jan van Eycks gåtefulle The Arnolfini Wedding er alene verdt et besøk. Og av faglige grunner er naturligvis Hans Holbeins The Ambassadors et must.