Bygårdsleiligheten er proppfull av gode ideer

Kristine og Amir har laget et helt spesielt interiør i den klassiske bygårdsleiligheten.

En klassisk hvit bygårdsleilighet er noe mange drømmer om. Noen får det til å fungere utmerket med hvite vegger, men det kan fort bli sterilt, upersonlig og kaldt.

Da gjelder det å ha noen gode interiørtriks og løsninger på lager - eventuelt sørge for profesjonell innredningshjelp for å finne de beste løsningene.

Funksjonell og vakker bolig Amir og Kristine har fått et hjem som både ser bra ut - og funker bra.

Det er slettes ikke så rart at Amir og Kristine endte opp i en klassisk bygårdsleilighet. De elsker nemlig alt med historie og levd liv.

Barne- og hundevennlig Selv om de bor svært sentralt, er området egnet for barn og hund. De har for eksempel flere flotte parker like i nærheten.

De sverger dessuten til den lokale bakeren og sushirestauranten på hjørnet - goder de setter stor pris på når de bor i byen.

- Vi brukte et helt år på å finne riktig leilighet. Da hadde vi vurdert alt fra en flott leilighet i en gammel stall til avskallede eneboliger i funkisstil. Etter hvert så vi at det vi likte aller best, var gamle bygårder med godt bevarte detaljer. Akkurat denne leiligheten sjarmerte oss begge umiddelbart. Bygården har oppnådd en anselig alder og skal være fra 1894, noe som passer oss perfekt, sier Amir.

Byttet om på rommene Likevel var det ikke gjort i en håndvending å få alle ønskene oppfylt og på plass:

- Leiligheten var faktisk i god stand, og slett ikke nedslitt, men likevel var den slik at vi med god samvittighet kunne tillate oss å gjøre noen endringer.

Det var ekstra viktig å få åpnet de gamle dørene som var tettet igjen.

- Det var mange som var på visning, men det var bare vi som la inn bud. Leiligheten virket rett og slett mye mindre enn sine 105 kvadratmeter.

Men Amir og Kristine lot seg ikke skremme, og engasjerte interiørarkitektene i Kreo til å hjelpe seg.

De foreslo å bytte om på rommene - noe de også gjorde.

MORSOM MIKS: Kristine og Amir våger i interiøret. Bildet på soverommet er malt av billedkunstneren Knut André Vikshåland. På kjøkkenet sa paret nei takk til overskap. I stedet satset de på gamle tulipankasser fra Nederland, kjøpt hos blomsterhandler Andersen på Grünerløkka. Foto: Yvonne Wilhelmsen
KLASSISK LEILIGHET: Stua er Kristine og Amirs såkalte tankealter. Her samler de reiseminner. De har malt skapet fra Ikea og satt på nye knotter fra et marked i London. Taklampa Diva fra Northern Lighting er rett og slett et superkupp fra et loppemarked, kjøpt for en slikk og ingenting. Over dagsenga henger en arabisk pendel. Stålampa er Diesels Fork Lamp. Foto: Yvonne Wilhelmsen
MINNERIKT: Puffen er fra Egypt, mens skinnene er fra Amirs barndom. Det 115 år gamle tefatet er fra en basar i Damaskus. Foto: Yvonne Wilhelmsen
SPENNENDE KUNST: Bildet på soverommet er malt av Amirs venn, billedkunstneren Knut André Vikshåland. © Foto: Yvonne Wilhelmsen
DEKORATIVT: Geviret fra Amirs foreldres hage i Telemark har fått plass oppå to kofferter funnet på et skrotloft i Oslo. Koffertene hadde stempler fra en ukjent manns togreise for over 80 år siden. Foto: Yvonne Wilhelmsen
GOD STEMNING: Soverommet er malt i en nydelig farge. Foto: Yvonne Wilhelmsen
INNREDET MED PERSONLIGHET: Kjøkkenet heter Amfi Palett og er fra Sigdal. Kjøkkenbenken i bambus er både slitesterk og miljøvennlig. Møblene er fra Norrgavel. Lampa er laget av greinen Kristine og Amir forlovet seg under, og spisebordet er døra fra en låve i Telemark, med bein, såkalte hairpin, som er spesialbestilt fra en kunstner i USA. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Dagens kjøkken var før et stort soverom, og stue og kjøkken var tidligere to lukkede rom.

- Vi er svært fornøyde med en mer åpen løsning. Alle rommene har minst to innganger, og ved å åpne opp de opprinnelige dørene kan vi nå vandre fra rom til rom. Herlig, smiler Amir.

Men han røper at oppussingen var et stort prosjekt.

Sterke meninger - Det oppsto noen diskusjoner underveis. Både Kristine og jeg har sterke meninger. Interiørarkitektene gjorde en fin jobb med å få fram det vi begge brenner for, og det hjalp nok på både prosessen og resultatet, innrømmer Amir med et smil.

- Vi har forsøkt å gi hvert enkelt rom et særpreg, og har latt oss inspirere av forskjellige ting i hvert rom, sier Kristine.

Forskjellig uttrykk Et godt rom å være i, er et rom som fanger stemningen og forsterker den, mener paret.

- Derfor har alle våre rom forskjellig uttrykk. Kjøkkenet er kanskje det stedet vi oppholder oss mest, så her har det viktigste vært å ha kort vei til mat, avis og morgenkaffe. Stua er vårt lille skattkammer. Her kommer skattene våre fra turer rundt om i verden til sin rett, som en 300 år gammel fransk ramme kjøpt på loppemarked i Paris, som rammer inn et 200 år gammelt japansk trykk som vi kjøpte i en liten japansk fjellandsby.

Stua er blitt en liten oase, synes paret.

- Her er det godt å slenge seg ned på vår spesialbygde dagseng etter en lang dag, og kose seg med en god bok. Og en annen viktig detalj - stua er absolutt tv-fri, sier Kristine.

Paret har uten tvil skapt et hjem proppfullt av inspirasjon og gode ideer.

Gjenstander med historie Amir og Kristine er svært nøye med hva de velger å fylle hjemmet sitt med. Leiligheten bærer preg av gjenstander som betyr noe for paret, og det skaper en særegen atmosfære.

- Vi lar oss lett inspirerer av mye i grunnen, spesielt når vi er ute på reise. Det litt mer eklektiske og eksotiske kan gå fint sammen med skandinavisk treverk og en litt enklere stil. Flere ganger har vi vært på nippet til å miste flyet hjem, fordi vi ikke turte å sende tingene med bagasjen. Det har vært mange heftige diskusjoner under innsjekking på en rekke flyplasser, smiler Kristine.

Bestemor og arabiske røtter De største inspirasjonskildene har vært bestemoren til Kristine, og Amirs arabiske røtter.

- Bestemor elsket vakre ting som hun fylte huset sitt med, og jeg har vært så heldig å få ta med meg noen av «familiejuvelene» fra hennes store villa i Trondheim. De er en fin kontrast til den skandinaviske enkelheten vi har søkt mot, så her er det litt sånn at Espen Askeladd møter 1001 natt, ler Kristine.

FINNER ROEN: Dagsenga er et viktig møbel i Kristine og Amirs hverdagsliv. Her slenger de seg gjerne nedpå etter en hektisk hverdag og leker med kjæledeggen Hikaru. Dagsenga er laget av kjøkkenmoduler fra Ikeas Faktum-serie, og den har oppbevaring under.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
FINNER ROEN: Dagsenga er et viktig møbel i Kristine og Amirs hverdagsliv. Her slenger de seg gjerne nedpå etter en hektisk hverdag og leker med kjæledeggen Hikaru. Dagsenga er laget av kjøkkenmoduler fra Ikeas Faktum-serie, og den har oppbevaring under. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Amir jobber som lege, og Kristine holder på med en mastergrad ved Universitetet i Oslo.

- Det innebærer lange og travle dager, og da er det ekstra godt å komme hjem til en bolig der vi kan slappe helt av.

Les også:
Drømmebad på budsjett
Smarte tips til vårrengjøringen
Ti inspirerende uteplasser
Blikket avslører løgnene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LUFTIG: Soverommet har dør både mot stua og mot entréen. Under oppussingen ble alle opprinnelige dører åpnet, slik at Kristine og Amir nå kan vandre fra rom til rom. Foto: Yvonne Wilhelmsen
LUFTIG: Soverommet har dør både mot stua og mot entréen. Under oppussingen ble alle opprinnelige dører åpnet, slik at Kristine og Amir nå kan vandre fra rom til rom. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer