Bygde seg hytte på gresk øy

Arkitekten valgte Lesvos da han bygde drømmehytta.

Hellas og det glitrende Middelhavet byr på uttallige feriemuligheter for soltilbederne, og dette arkitektprosjektet på Lesvos viser hvordam man selv kan skape seg drømmestedet på en av de uttallige, idylliske greske øyer.

Byggherrens solide bakgrunn Mannen bak denne kompromissløst renlinjete bygningen er den danske arkitekt Lars Frank Nielsen, en av gründerne og tidligere partner i et av nordens ledende arkitektkontorer, 3 X N.

Han er også møbeldsigner og har sammen med One Collection innredet Arkitektenes Hus i København og den danske ambassade i Berlin.

Arkitekter tenker kreativt Hans spektakulære feriested på Lesvos kan for øvrig minne oss litt om Can Bovet-prosjektet på Mollorca signert det norske firmaet Jarmund & Vigsnæs arkitekter.

Så etter drømmetomten - Det hele startet i 2003 da jeg reiste til byen Plomari på Lesvos for å finne meg et klassisk byhus, forteller Nielsen til bonytt.no

- Det var mange interessante byhus å finne der, men alle manglet det lille ekstra som jeg ønsket meg; en villa med rause uterom og panorama over det glitrende, asurblå havet.

Arkitekten bega seg, nærmest ved en innskytelse, i følge med en eiendomsmegler ut i det kuperte terrenget som omgir Polmari, og kom der over et gammelt gjeterhus som lå på en fascinerende tomt med storslått utsikt over Egeerhavet.

Gjeterhuset ble en perle Han falt pladask for stedet, kjøpte det, og rehabiliterte det gamle gjeterhuset til gjestehus. Og via dette oppussingsprosjektet høstet arkitekten nyttige erfaringer om hva de lokale håndverkere kunne og ikke kunne.

Sammen med sin kone, arkitekten Helle Starch, tegnet han så dette toetasjers stein- og betonghuset. Det utmerker seg med et delvis overbygde dekk, et uterom på toppen av huset. Dette gir eierne enorm utsikt over sjøen.

Samspill med lokale krefter - De lokale fagfolkene var kyndige i ulike typer steinarbeider og i sikring av huset mot skader ved eventuelle jordskjelv. Det betød at jeg kunnne konsentrere meg om å tilføre prosjektet min moderne, byggtekniske viten, sier byggherre Frank Nielsen.

Håndhugget gråstein og terrazzo All gråstein i huset er hugget for hånd og gulvene er støpte i terrazzo-teknikk. Med blant annet hvite marmorstriper i ga den visuelt vakre, slitesterke og svale flater som er nydelige å gå på i sommervarmen.

Nordisk smak i samspill med lokal arkitektur Selve formen på huset som ser ut som en kraftfull, men like vel elegant steinboks. Den er blant annet inspirert av arbeidene til den internasjonalt kjente, greske arkitekt Aris Konstantinidis.

- Han er blant annet kjent for sine mur- og betongbygninger som tross sin stramme struktur tilpasser seg, utnytter og går i ett med landskapet. Han omtales ofte som en fagmannn som gjenskaper klassisk, gresk arkitektur i en moderne utgave, utdyper Lars Frank Nielsen.

Et fritt liv i et stupbratt landskap Denne nye feriboligen ligger på en hylle i en bratt skråning og inneholder i fronten to hovededrom; et oppholds- og et soverom. De ligger på hver sin side av et stort gårdsrom. Dette himmelske atrium har utsikt over både oliventrelunder omkring på tomten og et blinkende, indre Middelhav i horisonten.

I bakkant av den kompromissløse murklossen ligger servicerom; kjøkken, bad, sovenisjer og oppbevaringssoner.

- Vi ønsket i utgangspunktet et hus med utpreget stramme linjer, og vår feriedrøm skulle fungere som et sted hvor vi vekselvis oppholdt oss ute og inne.

- Nettopp slik er det blitt, avslutter Lars Frank Nielsen.

Les også: Leiligheten som ble så kule at arkitekten flyttet inn
Slik forlenger du levetiden på Tivoli-radioen
Så smart kan en fjellhytte bli
Smart løsning på smal leilighet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MASSIV SJARM: Det boksaktige feriehuset på Lesvos er signert eierne, arkitektparet Lars Frank Nielsen og Helle Starch. © FOTO: Lars Frank Nielsen
PANORAMAHUS: Her ser du hvordan store, delvis overbyggete atriet med betongtak åpner huset og gir eierne full utsikt mot havet. FOTO: Lars Frank Nielsen
HAVBLIKK: Fra tomten har familien en utrolig utsikt over Lesvos og havet. FOTO: Lars Frank Nielsen
UTGANGSPUNKTET: Det gamle gjeterhuset ble restaurert til gjestebolig. FOTO: Lars Frank Nielsen
RÅ BELIGGENHET: Huset ligger i en bratt skråning og med en støttemur i front laget av håndhuggete steinblokker. FOTO: Lars Frank Nielsen
HYGGE MOT HAVET: Terrassen med det svale betonggulvet og den vidstrakte utsikten er et yndet oppholdssted. FOTO: Lars Frank Nielsen
INNERST I HUSET: De såkalte servicerommene som kjøkken og boder ligger i bakkant av huset. FOTO: Lars Frank Nielsen
GODT PLANLAGT: Det boksaktige huset ligger avtrappet i et bratt terreng og her ser du hvordan innkjørselen til huset er ordnet på en ryddig måte. FOTO: Lars Frank Nielsen
TILPASSET LANDSKAPET: Innkjøringen til huset går i lange, slake slynger i den bratte skråningen. TEGNING: Lars Frank Nielsen
Grunnplan TEGNING: Lars Frank Nielsen
FORNØYD ARKITEKT: - Feriehuset har oppfylt våre forventninger. Her er det lett å veksle mellom å oppholde oss ute og inne, sier arkitekt Lars Frank Nielsen. Foto: Lars Frank Nielsen
FORNØYD ARKITEKT: - Feriehuset har oppfylt våre forventninger. Her er det lett å veksle mellom å oppholde oss ute og inne, sier arkitekt Lars Frank Nielsen. Foto: Lars Frank Nielsen Vis mer