Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Skogsbyen Liuzhou

Bygger grønn by for 30 000 mennesker - og en million planter

«Skogsbyen» blir selvforsynt med energi og klimanøytral.

GRØNN BY: En million planter skal - sammen med 30 000 mennesker - utgjøre «skogsbyen» Liuzhou. Illustrasjon: Stefano Boeri Architetti
GRØNN BY: En million planter skal - sammen med 30 000 mennesker - utgjøre «skogsbyen» Liuzhou. Illustrasjon: Stefano Boeri Architetti Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord for Liuzhou, i fjellområdet Guangxi i det sørlige Kina holder arktitektbyrået Stefano Boeri Architetti i disse dager på med et banebrytende prosjekt.

De bygger en helt ny by. Nå er for så vidt ikke dette noe spesielt i Kina, men akkurat denne byen - Liuzhou Forest City som den skal hete - er så desidert veldig spesiell.

DEKKES MED PLANTER: Alle husene dekkes med grønne planter, som skal absorbere co2 og produsere oksygen. Illustrasjon: Stefano Boeri Architetti
DEKKES MED PLANTER: Alle husene dekkes med grønne planter, som skal absorbere co2 og produsere oksygen. Illustrasjon: Stefano Boeri Architetti Vis mer

Samtlige bygninger i byen som skal huse 30 000 mennesker, dekkes nemlig med grønne planter. Det gjelder for bolighus, sykehuset, hotellene, skolene, forretningsbyggene - alt skal kles i levende grønne vekster.

En million planter, deriblant 40 000 trær, skal omgi de 30 000 beboerne.

Beregningene arkitektene har gjort, viser at plantene vil absorbere 10 000 tonn co2 årlig - og produsere 900 tonn oksygen. I tillegg er det beregnet at alle plantene vil abosorbere 57 tonn svevestøv.

Elbiler og tog

Forurensing er som kjent et enormt problem i flere storbyer i Kina. I denne «skogsbyen» skal det knapt eksistere.

Byen, som skal inneholde store friområder, to skoler og et sykehus vil bli knyttet til Liuzhou med et elektrisk høyhastighetstog.

All beplantningen skal også bidra til å redusere den gjennomsnittlige lufttemperaturen, til å skape støybarrierer og til å forbedre biodiversiteten til levende arter, og generere habitater for fugler, insekter og små dyr som bor i Liuzhou-territoriet.

Selvforsynt med energi

Byggherrene hevder at dette blir den første byen i Kina - og i verden for øvrig - der man kan løse utfordringen med å være selvforsynt med energi, samtidig som man øker det biologiske mangfoldet og i tillegg effektivt reduserer luftforurensingen.

I tillegg til alle plantene skal bygningene utstyres med solcellepaneler og det vil også benyttes geotermisk energi.

GRØNN IDYLL: Byen anlegges ved Liujiang-elva sør i Kina. Illustrasjon: Stefano Boeri Architetti
GRØNN IDYLL: Byen anlegges ved Liujiang-elva sør i Kina. Illustrasjon: Stefano Boeri Architetti Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!