BACK TO THE FUTURE: Dette gamle murhuset mitt i sentrum av Dublin ble både nytt og større med et moderne påbygg. FOTO: Paul Tierney Photography
BACK TO THE FUTURE: Dette gamle murhuset mitt i sentrum av Dublin ble både nytt og større med et moderne påbygg. FOTO: Paul Tierney PhotographyVis mer

Bygget på huset med plast

Dette gamle murhuset midt i Dublin fikk et tilbygg som stikker seg ut.


Det finnes mange eksempler på hvordan et moderne tilbygg kan endre både uteseende og funksjonaliteten på et eldre bygg.

For byboere spesielt kan smarte tilbygg være en måte å skaffe seg mer plass - uten å måtte flytte til en mye dyrere bolig.

Typisk Dublin-hus Ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom ble dette gamle murhuset i Dublin også nettopp av denne grunn utvidet med et spennende tilbygg - i plast.

Det gamle to-etasjes murhuset på beskjedne 67 kvadratmeter er typisk for Dublin, hvor mange av byhusene stammer fra sent på 1700-tallet eller tidlig på 1800-tallet, hvor arkitekturen var georgiansk.

Husets nye eier ønsket seg en stilig bachelor pad midt i byen, og gikk derfor i gang med å undersøke hvilke muligheter som fantes for å gjøre det lille smale huset mer praktisk og luftig.

Utfordrende tomt Arkitektene fra det anerkjente Dublin-firmaet Architecture Republic ble leid inn til jobben, og ifølge arkitekturnettstedet Arch Daily ble utfordringen å planlegge en utvidelse av huset som ville fungere på den nokså smale tomten.

Plastic House, som huset nå kalles, ligger plassert midt i en rekke med byhus, og er inndelt slik at på husets bakside er underetasje og hage på et nivå under gateplan.

NYTENKING: Arkitektene fra Architecture Republic tok det gamle murhuset inn i nåtiden med dette moderne tilbygget. FOTO: Paul Tierney Photography
NYTENKING: Arkitektene fra Architecture Republic tok det gamle murhuset inn i nåtiden med dette moderne tilbygget. FOTO: Paul Tierney Photography Vis mer

Prosjektet måtte derfor begynne med å først fjerne deler av et gammelt påbygg, før man kunne gå i gang med å grave ut tomten for å gjøre plass til det nye tilbygget.

Ronan Kenny fra Architecture Republic forklarer:

- Klienten som hadde kjøpt huset var ung, singel og reiste mye i forbindelse med sin jobb. Han ønsket seg et hjem som var luftig, åpent og moderne, med en slags japansk følelse av ro.

Unik løsning Denne spesifiseringen førte naturlig til at også indre vegger måtte bøte for at rommene skulle kunne åpnes og gi boligen en følelse av rom og luft.

Teamet fra Archietcture Republic, under ledelse av Maxim Laroussi, gikk i gang med å planlegge påbygget, og kom raskt opp med en nokså unik løsning.

Etter utgravingen hadde hele huset fått to fulle etasjer, noe som skulle utnyttes ved hjelp av den nye konstruksjonen.

NEDSLITT: Det originale murhuset hadde stått tomt lenge da eieren kjøpte det og bestemete seg for å få laget et tilbygg. FOTO: Architecture Republic
NEDSLITT: Det originale murhuset hadde stått tomt lenge da eieren kjøpte det og bestemete seg for å få laget et tilbygg. FOTO: Architecture Republic Vis mer

En korsformet boks ble utformet og skulle monteres direkte på huset.

- Vi valgte å benytte materialene stål og polykarbonat, både fordi dette er både spennende rent arkitektonisk, men også et materiale som er relativt kosteffektivt, forklarer Kenny til Klikk.no.

Gjennomsiktig tak i dusjen Objektet som ble montert på huset fungerer omtrent som et stykke arkitektur som sprer seg ut fra en base.

Her finnes nå både kjøkken, toalett, oppbevaring og trapp, alle som del av husets nye tilbygg. Oppholds- og spisesoner fordeles rundt de nye områdene.

Ovenfor dette skapes en slags plattform som gir plass til soverom, garderobe og hjemmekontor.

De fire delene av konstruksjonen har alle forskjellige funksjoner. To, som strekker seg langs sideveggene, fungerer som garderober.

RENOVERING: Arkitektene fra Architecture Republic tok på seg jobben med å lage kul bachelor pad av dette gamle byhuset. FOTO: Architecture Republic
RENOVERING: Arkitektene fra Architecture Republic tok på seg jobben med å lage kul bachelor pad av dette gamle byhuset. FOTO: Architecture Republic Vis mer

På bakveggen strekker konstruksjonen seg utover to meter bak husets om en slags boks, og rommer våtrom. Her er taket gjennomsiktig, og man får dermed en unik opplevelse av himmelen over når man står i dusjen.


Urbant og moderne hjem Hele huset, bortsett fra bad- og våtrom, har en åpen planløsning. For arkitektene var dette litt av utfordringen, å skape en serie rom som fløt inn i hverandre, men som fortsatt skulle kunne defineres etter behov og bruk.

På denne måten får huset en praktisk planløsning og alle nødvendige funksjoner, til tross sin beskjedne størrelse.

- Ideen for klienten var at han ønsket seg en slags "bachelor pad", et loft-liknende hjem som var både urbant og moderne, forklarer Kenny hos Archietcture Republic.

Vegger og soner, alt måtte ha en funksjon, og det var hele løsningen med den nye strukturen som skulle på.

- Både eieren av huset og vi ønsket også at tilbygget og huset skulle ha maksimal visuell effekt og være nyskapende på mange plan, avslutter Kenny.

Gigantisk kunstinstallasjon Den nye påmonterte boksen er hovedsakelig produsert og formet i plast (polykarbonat). Denne lette strukturen er nå også byggets hovedkilde når det gjelder lys, spesielt på kveldstid.

I BOKS: Det nye tilbygget festes på det gamle murhuset. FOTO: Architecture Republic
I BOKS: Det nye tilbygget festes på det gamle murhuset. FOTO: Architecture Republic Vis mer

Lysrør er plassert inne i boksen, noe som gjør at den fyller hele boligen med lys, og fra utsiden fremstår som en gigantisk kunstinstallasjon.

Arkitektene fra Architecture Republic, under ledelse av Maxim Laroussi har de siste årene vunnet mange priser for sitt arbeide, både i Irland, men også internasjonalt.

Plastic House har også vunnet flere priser for sin spennende arkitektur og nye måter å tenke på.

Huset har siden det stod ferdig i 2009 blitt brukt til både motefotograferinger, kunstutstillinger og har blitt vist frem i arkitektur- og designmagasiner i flere land.

Les også: Dristig møte mellom gammel og moderne arkitektur

Her finner du massevis av lekker interiørinspirasjon

BACHELOR PAD: Eieren av huset ønsket seg et moderne hjem med japansk følelse. FOTO: Paul Tierney Photography
BACHELOR PAD: Eieren av huset ønsket seg et moderne hjem med japansk følelse. FOTO: Paul Tierney Photography Vis mer

Slik utnytter du hver milimeter i boligen

Slik sjekker du om babyen din er for tykk

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

GEORGIANSK: Arkitekturen i Dublin er preget av klassiske røde mursteinshus. FOTO: Paul Tierney Photography
GEORGIANSK: Arkitekturen i Dublin er preget av klassiske røde mursteinshus. FOTO: Paul Tierney Photography Vis mer
LYSFONTENE: Lyskilder innlagt i den nye boksen er en spennende visuell effekt, spesielt på kveldstid. FOTO: Paul Tierney Photography
LYSFONTENE: Lyskilder innlagt i den nye boksen er en spennende visuell effekt, spesielt på kveldstid. FOTO: Paul Tierney Photography Vis mer