Byggotto er det nye tilbehøret

Charlotte viser deg hvordan du kan pimpe den klassiske, italienske risottoen.

De italienske rissortene carnaroli, vialone Nano og arborio er ypperlige hvis du skal lage klassisk risotto.

- Et sunt og godt alternativ er å lage retten med norske bygggryn. Disse får du kjøpt i de fleste større matbutikker, og gir en annerledes, friskere smak enn den tradisjonelle risen, sier Charlotte Mohn, Dagbladets kokk.

Dette trenger du: • Byggryn som har ligget i bløt over natten
• Chalottløk
• Sopp
• Grønnsaker, for eksempel sukkererter
• Revet, fast ost, her finnes norske alternativ
• Smør
• Buljong

- Hvis det er fredag, og du vil unne deg noe ekstra, kan du ha i litt lettpiska fløte, sier Charlotte.

Slik gjør du det: 1. Fres litt løk i en spiseskje med smør
2. La løken bli blank
3. Ha i soppen, og surr den i noen få minutter
4. Ha i byggrynene
5. Buljongen tilsettes litt etter litt mens du rører
6. Småkok til grynene er såvidt gjennomkokt, men fremdeles har en liten tyggemotstand (al dente)
7. Til slutt har du i grønnsakene, osten og litt smør
8. Ha over litt urter, og servér!
 
Den italienske varianten av denne retten brukes gjerne som første hovedrett, eller primo. Men byggotto er norsk, og passer ypperlig som tilbehør til nesten alt av kjøtt- og fiskeretter.

- For eksempel er byggotto veldig godt til due, sier Charlotte.

Kilde: Wikipedia

Lurer du på noe kjøkkenteknisk? Ønsker om fremtidige videoer? Tips Dagbladets videojournalist!