Storbyferie

Byr på fritt fall i 105 km/t -prøvekjør Lisebergs nye fartsmonster her

Liseberg i Gøteborg åpner Skandinavias råeste berg-og dal-bane til sommeren.

VALKYRIA: Den 47 meter høye berg-og-dal-banen som åpner på Liseberg, Sverige i år, er Europas lengste «Dive Coaster». Den er 700 meter lang, med et «drop» på 50 meter, der den går litt under bakken i en makshastighet på 105 km/t. Video: Liseberg Vis mer

Fallet er på nesten 50 meter og du har følelsen av det ingen ende vil ta. Farta kommer opp i 105 kilometer i timen og mange vil garantert få følelsen av at deres siste time er fryktelig nær.

SKANDINAVIAS RÅESTE: Liseberg hevder «Valkyria» vil bli Skandinavias råeste berg- og dalbane. Illustrasjon: Liseberg
SKANDINAVIAS RÅESTE: Liseberg hevder «Valkyria» vil bli Skandinavias råeste berg- og dalbane. Illustrasjon: Liseberg Vis mer

Det er den nok ikke, men du vil neppe glemme en tur med «Valkyria» med det første. Fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg lanserer denne nye attraksjonen i sommer, og sparer ikke på kruttet i forhåndsomtalen.

- Det er som avgrunnen åpner seg foran deg, og du før følelsen av å falle. Lenge, sier PR-ansvarlig Ebba Källeskog i Liseberg til Dagbladet.

Eyropas lengste

«Valkyria» blir Europas lengste Dive Coaster med et vertikalt drop på hele 50 meter. Akkurat når vogna nærmer seg kanten av stupet, tar den en liten pause slik at du får litt ekstra tid til å grue deg - eventuelt glede deg om du er av den typen - før du faller utfor og ned i en underjordisk tunnel.

Det bygges nå på harde livet for å få attraksjonen klar så tidlig som mulig i sommer, og i følge Liseberg vil den ikke være klar til sesongåpning, men en gang på forsommeren.

Fornyer Thundercoaster

OPPGRADERES: Tusenfryds flaggskip, Thundercoaster, skal påkostes fem millioner kroner i oppgraderinger. Foto: NTB Scanpix
OPPGRADERES: Tusenfryds flaggskip, Thundercoaster, skal påkostes fem millioner kroner i oppgraderinger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Heller ikke konkurrenten på norsk side, Tusenfryd utenfor Oslo, har ligget på latsida i vinter.

Selv om det ikke er bygget nye attraksjoner i Tusenfryd i år, har parken likevel nyheter å by på.

Blant annet blir «Thundercoster», den 950 meter lange berg- og dalbanen bygget av tre som gir deg en toppfart på nesten 100 kilometer i timen, oppgradert for fem millioner kroner.

Jubilerer med VR

Tusenfryd besøkes av omlag 450 000 mennesker årlig, og feirer i år 30 års jubileum.

Det markeres blant annet med en helt ny virtuell opplevelse.

I sommer kan du kjøre den familievennlige berg- og dalbanen «Western Expressen» med VR-briller på og få en helt annen opplevelse av turen.

- I en virtuell verden tas passasjerene med gjennom gruveganger hvor de overraskes av 3D-effekter og ikke minst et «Steampunk Monster» som lurer i dypet av gruven. Underveis skal man også være aktiv ved å skyte på ulike mål, og man oppnår en score som viser hvor god monsterjeger man har vært, sier markessjef Erik Andersen.

Bilshow med Asgeir

Tusenfryd lanserer også et bilshow som de kaller «Burnout Stuntshow» ledet av Asgeir Borgermoen. Som navnet antyder, loves det svidd gummi og ville stunt.

Tusenfryd åpner dørene 21. april.