Dubai

Bytter ut passkontrollen med virtuelle akvarie-fisker

På verdens travleste flyplass.

NY TEKNOLOGI: På verdens travleste flyplass, Dubai internasjonale lufthavn, skal passkontrollen byttes ut med en tunell med over 80 kameraer. Video: Dubai Media Office Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til neste år dropper den enorme flyplassen i Dubai den tradisjoneIle passkontrollen. I stedet for å stå i kø og vente på at passet ditt kan stemples inn, vil du i stedet måtte få en gjennom en akvarie-tunnel der virtuelle fisker sjekker identiteten din.

Joda, du leste riktig. Glass-tunnelen er utstyrt med 80 kameraer som skanner ansiktet ditt fra alle mulige bauger og kanter. Og fiskene? De er der for å påkalle oppmerksomheten din, skriver The Telegraph.

Tunnelen kan også vise andre ting enn fisk, som landskaper og kanskje også reklame. Poenget er uansett å få deg til å vise ansikt - bokstavelig talt.

FAKTA

Biometrisk: Biometrisk gjenkjenning, gjenkjenning av et menneske etter ansikt, fingeravtrykk, iris, blodkarmønstre, stemme osv. ved hjelp av metoder (algoritmer) som regner på digitalt registrerte biologiske egenskaper. Slike algoritmer brukes av databaserte systemer for identitetskontroll.

Kilde: Store norske leksikon

Starter i 2018

- Fiskene er en slags underholdning og noe nytt for de reisende, og de påkaller oppmerksomheten til folk slik at kameraene skanner ansiktene fra forskjellige vinkler, sier generalmajor Obaid Al Hameeri til The National.

Denne nye biometriske identitetskontrollen skal etter planen tas i bruk på terminal 3 på Dubai International Airport sent neste år, og i løpet av 2020 skal hele flyplassen ha den.

Må registreres

Det naturlige spørsmålet er hvordan kameraene skal kunne identifisere deg om de ikke har deg i databasen sin fra før?

Det kan de selvsagt ikke. Du må være registrert på forhånd før du går gjennom tunnelen, og det blir derfor satt opp en rekke tredimensjonale skannere både på og rundt flyplassen hvor du kan opprette din egen biometriske profil i systemet.

Når du så kommer til enden av tunnelen får du enten et grønt lys og et ønske om god reise, eller du får det røde lyset, og må gjennom en manuell identitetssjekk.

Flyplassen i Dubai er blant de mest trafikkerte i verden, med mer enn 80 millioner reisende hvert år, og den nye identitetskontrollen er et ledd i å gjøre flyplassen mer effektiv, samtidig som tiltaket skal bedre sikkerheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer