Byutviklingen er enorm og står ikke tilbake for boomen i Dubai

Ørkeneventyret du fint kan smette inn på Thailand-turen.

HYPERMODERNE: Doha er en levende utstilling av moderne byggekunst. Foto: TOR ØISANG
HYPERMODERNE: Doha er en levende utstilling av moderne byggekunst. Foto: TOR ØISANGVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

DOHA (Dagbladet): Qatar Airways er to år på rad kåret til verdens beste flyselskap. De flyr med en hypermoderne flåte og gjør alt de kan og vel så det for at du skal få en behagelig flytur.

At det hurtigvoksende selskapet i tillegg satser hardt på å kapre norske Thailand-reisende åpner nye muligheter for norske turister.

Qatar Airways har konkurransedyktige priser på Bangkok-ruta si, men i motsetning til Thai og Norwegian, flyr de ikke direkte. Du får en kort mellomlanding i hovedstaden Doha.

ØRKENSAFARI: Ørkenen sør for Doha er vel verdt en safari. Landskapet er unikt. Og, ta med deg badetøy. Foto: TOR ØISANG
ØRKENSAFARI: Ørkenen sør for Doha er vel verdt en safari. Landskapet er unikt. Og, ta med deg badetøy. Foto: TOR ØISANG Vis mer

Den kan du imidlertid forlenge og bli noen dager i et fascinerende lite land med ditto større økonomi og ambisjoner.

Hovedstaden Doha er et skue i seg selv. Skyskraper etter skyskraper skyter opp i rekordfart i Diplomatic Distrikt. Byutviklingstakten er enorm og står ikke noe tilbake for boomen Dubai har vært gjennom.

Sanddyne-cruise Men det er utenfor den supermoderne bykjernen i glass, betong og stål at de største opplevelsene ligger.

Qatar er ei halvøy som stikker ut i den persiske gulfen, og grenser i sør til Saudi-Arabia. I de øde grenseområdene ligger ørkenområdene hvor Pål Arne Ullevålseter brakk benet under et ørkenrally tidligere i år. Den er verdt et besøk.

Du kan selvsagt ri på kameler, eller kjøre ATV - men å bli med på en tur med en ørken-jeep, en skikkelig sterk firehjulstrekker er absolutt å anbefale.

KAMELRIDING: Ingen ørken uten kameler, ei heller i Qatar. Foto: TORMOD BRENNA
KAMELRIDING: Ingen ørken uten kameler, ei heller i Qatar. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Du kommer lenger, og får se mye mer av det karakteristiske landskapet med tilsynelatende endeløse sanddyner og ørkenformasjoner i stadig forandring.

Turen gir av og til følelsen av å kjøre berg- og dalbane der de erfarne sjåførene raser opp og ned sanddynene. De tar deg med helt ned til grensa til Saudi-Arabia, der «Innlands-havet» -  Khor Udeid - ligger.

Det ser ut som en innsjø, men er forbundet med havet gjennom en smal kanal. En dukkert her er absolutt ikke feil etter en lang tur gjennom ørkenen.

Har du flaks, møter du en flokk flamingoer under svømmeturen i det varme vannet.

Flere selskaper arrangerer disse ørkensafariene, og ikke er det spesielt dyrt heller - regn med cirka 400 kroner per person.

Rikt og liberalt Qatar er et spennende lite land. Rikdommen er stor, og skattene lave. Qatar har høyeste BNP i den såkalte tredje verden, og levestandarden blant folk flest, kan sammenlignes med vestlige forhold.

Olje- og gasseksport er den største inntektskilden, men landet satser mye på å gjøre seg uavhengig av oljen, ikke minst stimuleres det til teknologisk utvikling.

Slikt krever kunnskap, og Qatar satser mye på å utdanne sine ungdommer. Ikke minst oppfordres jentene til å studere. Nettopp utdanning, og spesielt kvinnenes inntog på universitetene, er emirfruen Sheikha Mozahs hjertesak.

Hun framstilles ofte som en motedronning, noe hun også er. Men hun er også politisk aktiv på et nivå som er uvanlig blant arabiske kvinner. Ikke minst er hun en pådriver for likestilling, og hun har oppnådd mye.

PÅ KAMELRYGGEN: Vil du oppleve ørkenen på beduinvis, er kamel tingen. Foto: TORMOD BRENNA
PÅ KAMELRYGGEN: Vil du oppleve ørkenen på beduinvis, er kamel tingen. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Flere steder i den arabiske verden får ikke kvinner kjøre bil. I Qatar er det en selvfølge at de gjør det. Ikke verdens største sak kanskje, men en grei illustrasjon på at Qatar, tross sine tunge konservative islamske tradisjoner, er forholdsvist liberalt sett i arabisk målestokk. 

Det gjenspeiles også i lovverket, som blant annet tillater alkohol, i alle fall på hoteller og enkelte serveringssteder.

Verdens beste souk Qatar har også - hovedsaklig på grunn av Norsk Hydros tilstedeværelse - en egen norsk skole. Den bestyres av Tor Øisang som har bodd i landet i tilsammen ti år fordelt på både 80- 90- og 2000-tallet.

- Landet er virkelig spennende nå, sier han.

- Qatar, emiren og hans hustru Sheikha Mozah er blitt en faktor å regne med i verden.
 
Kommer du til Qatar, enten på en stop-over på vei til Thailand, eller for å feriere i landet, anbefaler Øisang en tur i basaren Souq Wakif i Doha.

4WD: Firehjulstrekkerne tar deg helt ned til grensen til Saudi-Arabia, hvor du kan svømme i «Innlandshavet». Foto: TORMOD BRENNA
4WD: Firehjulstrekkerne tar deg helt ned til grensen til Saudi-Arabia, hvor du kan svømme i «Innlandshavet». Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

- Det er den beste souq-en i hele den arabiske verden, det kan jeg si etter å ha vært i svært mange av dem, sier Øisang, som også går langt i å kalle Qatar et shoppingparadis.

- Her er det topp shopping i alle prisklasser, og spesielt gull og klokker kan du gjøre gode kjøp på , sier rektoren.

Utendørs air-condition Har du litt tid i Qatar, har landet en rekke fantastiske badestrender å tilby, og flere kulturbegivenheter enn du kanskje ville trodd.

Den lille flate ørkenstaten - høyeste punkt er hundre meter over havet - skal arrangere fotball-VM i 2022, og er også ivirge etter å få sommer-OL.

At de vil klare det tekniske og administrative, er ingen i tvil om. Det eneste problemet er temperaturen, som gjerne drar seg mot 50 grader sommerstid.

VERDENS BESTE: Qatar Airways er to år på rad kåret til verdens beste flysekskap. Foto: QATAR AIRWAYS
VERDENS BESTE: Qatar Airways er to år på rad kåret til verdens beste flysekskap. Foto: QATAR AIRWAYS Vis mer

Men dette vil qatarene løse ved å utnytte egenutviklet teknologi i form av utendørs (!) air-condition.
 
Finalearenaen med plass til 100 000 tilskuere skal ha en lufttemperatur på maks 27 grader, lover VM-direktør Yasir Al Jamal.

- Den samme teknologien vil bli brukt til å kjøle ned lagenes treningsbaner. Dette virker, og det beste av alt er at det er karbonnøytralt og miljøvennlig system, sier han.

Qatar har mye å by på. Ikke minst er det fascinerende å oppleve det enorme spennet fra kamelsafarier i ørkenen på urgammel beduinvis til noe av verdens mest avanserte høyteknologi.

SHOPPING: I souqen, eller i et av de mange hypermoderne varehusene, kan du gjøre gode kjøp. Foto: TOR ØISANG
SHOPPING: I souqen, eller i et av de mange hypermoderne varehusene, kan du gjøre gode kjøp. Foto: TOR ØISANG Vis mer