Calpeklippen på Costa Blanca

Calpe-klippen er symbolet på Costa Blanca. Det var også et av forfatteren Hemingways favorittsteder.

CALPEKLIPPEN:
CALPEKLIPPEN: Vis mer

CALPE (Dagbladet): Intet annet sted får jeg slik inspirasjon som på Calpeklippens topp, skal Ernest Hemingway ha sagt.

Forfatterbesøk
Den kjente forfatteren besøkte Calpe-klippen mange ganger under sine reiser til Spania på slutten av 1920-tallet og begynnelsen av 1930. Det skriver forfatteren Jon Henriksen som nylig har kommet med en bok om Costa Blancas mange severdigheter. For den «norske Spania-kysten» har så mye mer å vise fram enn barer, strender og badebassenger.

Advarsler
Vi går i forfatterens fotspor og setter kursen for den flotte klippen. Men vi stopper underveis i Albir, og der får vi mengder av advarsler fra nordmenn som har vært på toppen:

Klippen må ikke bestiges uten godt fottøy! Det er stupbratt og usikkert! Når du har gått gjennom tunnelen er det rett ned og ingen sikring! Ikke ta med barn etter tunnelen.

Jeg har vært på Mount Everest, men dette var verre, sier en annen Alfaz-nordmann.

Begrenset adgang
Bare 150 personer får gå på klippen av gangen. De blir tellet opp ved inngang og utgang.

Det står også advarsler før du går opp som forteller hvor risikabelt det er.

Dermed blir det ingen klippetur til toppen av Penyal d’Ifach som er den 332 meter høye klippens rette navn.

Vi holder oss til den flotte strandpromenaden, hvor vi møter Juan fra Albacete og Elanos fra Castilla La Mancha. De spanske turistene har heller ikke har funnet det verdt turen opp til toppen, men spaserer trygt på promenaden med den seks måneder gamle valpen Loco (gærningen). Han lyder navnet.

STRANDPROMENADEN:  Byen har også en flott strandpromenade med båthavn. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
STRANDPROMENADEN: Byen har også en flott strandpromenade med båthavn. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

De vil gjerne slå et slag for gamlebyen i Calpe, middelalderbyen. Og alle museene.

Monstermåker
Ved fiskemottaket der klippen møter fastlandet, ligger fiskerestaurantene med Spanias ferskeste fisk. Og en flott marin klubb med rekker av luksusyachter. Over det hele sirkler det som må være verdens feteste måker, klippen kalles derfor ofte for Måkenes Klippe.

Calpeklippen er et naturreservat. Klippen er også populær blant klatrere fra hele verden. Om våren, når naturen er på det mest sårbare, er den stengt for klatring.

Vi har droppet alle klippeklatreplaner.

For den beste utsikten til Calpe får du kanskje fra Alfaz del Pi, nabobyen. Ved soloppgang eller solnedgang.

De beste bildene får du fra min terrasse, sier Asbjørn Julius Jensen, sier primus motor i frivilligsentralen i Alfaz del Pi.

Da er vi flere som synes Calpeklippen er imponerende. Mr. Jensen, Ernest Hemingway, det spanske paret, hunden Loco og Dagbladets utsendte.

PÅ FOTTUR: Det spanske paret Juan og Elanos går tur langs strandpromenaden med hunden Loco. De våger seg ikke til toppen av klippen. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
PÅ FOTTUR: Det spanske paret Juan og Elanos går tur langs strandpromenaden med hunden Loco. De våger seg ikke til toppen av klippen. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
SJØMAT: I restaurantene i Calpes havn får du havfersk fisk. Dette kostet 14 euro og er er beregnet for en person. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
SJØMAT: I restaurantene i Calpes havn får du havfersk fisk. Dette kostet 14 euro og er er beregnet for en person. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer