Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Canal Digital må punge ut

Glemte viktig opplysning da de la om abonnementene.

PROTEST: Facebook-siden Canal Digital Forbrukerprotest manet til kamp mot Canal Digitals nye prisstruktur. Men bare de i bindingstid får beholde både hastighet og pris. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PROTEST: Facebook-siden Canal Digital Forbrukerprotest manet til kamp mot Canal Digitals nye prisstruktur. Men bare de i bindingstid får beholde både hastighet og pris. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

DinSide: Canal Digital TV- og bredbåndsnett hadde tidligere fem ulike bredbåndsabonnementer, fra 247 til 999 kroner. Dette ble i høst endret til tre, fra 399 til 599 kroner. Med andre ord: Billigere for de som betalte mest, dyrere for de som betalte minst.

Mange måtte velge mellom å gå ned i hastighet eller opp i pris. Gjorde de ingenting selv, ble resultatet ofte det sistnevnte. Resultatet ble rasende kunder.

På Canal Digitals Facebook-sider strømmet klagene på, og Facebook-gruppen «Canal Digital Forbrukerprotest» ble opprettet. På siden, som kjøpte Facebook-annonser for å spre budskapet, ble de 450 medlemmene oppfordret til å skrive under på en underskriftskampanje og sende klager til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

287 kunder skrev under, og flere sendte også klager til nemnda. Nå har mange av dem vunnet fram. Men bare delvis.

Får hundrelapper - kan si opp I de åtte vedtakene fra nemnda får Canal Digital kritikk for måten de har endret bredbåndsporteføljen på. Men kanskje ikke på den måten kundene hadde sett for seg. Klagerne, som var utenfor bindingstid, ville nemlig beholde både hastigheten og prisen de hadde tidligere. Det får bare én av kundene.

Alle andre klagere får bare delvis medhold, og tilbakebetalt differansen mellom ny og gammel pris fra 1. oktober i fjor til én måned etter nemndas vedtak, som falt i slutten av november.

I de fleste tilfeller betyr dette noen hundrelapper. Kundene skal også få si opp abonnementene, uansett om de er i bindingstid eller ikke. Dette er likevel ofte uaktuelt, da mange bare har én tilbyder der de bor.

Canal Digital fulgte ikke loven Gjorde ikke Canal Digital-kundene noe selv, ble mange automatisk satt på dyrere abonnementer, for å beholde hastighetene sine. Kundene ble varslet om dette i et brev.

Men: «Varselet (og vilkårene) inneholder imidlertid intet om retten til å heve avtalen ved ensidige endringer, jamfør ekomloven», skriver nemnda i avgjørelsene, og vips:

«Varselet tilfredsstiller ikke kravene i ekomloven, og endringene er etter nemndas oppfatning så vesentlige at nemnda finner at klager ikke er forpliktet til å betale den nye prisen.»

I tillegg: Nemnda «finner det kritikkverdig» at Canal Digital ikke har opplyst kundene om at de kunne ta klagene sine videre dit.

Beklager blemmen Canal Digital lover å ha fulgt vedtakene fra nemnda, og skal ha tilbakebetalt abonnentene det gjaldt. De lover også å la kunder gå fra avtalene sine.

- Vi beklager at varslingsbrevet ikke inneholdt informasjon om hevingsrett, og vil derfor sende ny informasjon om dette til våre bredbåndskunder, forteller informasjonssjef Catharina Kokkim i Canal Digital til DinSide.

DÅRLIG MOTTATT: Mange kunder ble ikke akkurat imponert over Canal Digitals nye portefølje.  Foto: DinSide, 22. august 2013
DÅRLIG MOTTATT: Mange kunder ble ikke akkurat imponert over Canal Digitals nye portefølje. Foto: DinSide, 22. august 2013 Vis mer

Kunder som ikke klaget til Brukerklagenemnda, skal også kunne få tilbakebetalt prisdifferansen, om de vil heve abonnementet sitt.

Ny hastighet, gammel pris - Kunder med bindingstid har fått beholde ny hastighet til gammel pris ut bindingstida. Disse kan også heve abonnementet, fortsetter Kokkim.

Dette skjedde etter at Forbrukerombudet involverte seg i saken. Ombudet mottok nemlig over 100 klager etter Canal Digital-omleggingen.

- Jeg er fornøyd med at Canal Digital har tatt våre betenkeligheter på alvor, sa forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Vi har testet Canal Digital-kundenes nye TV-hverdag