Champagne til terningkast seks

De beste boblene til årets siste kveld.

SPRUDLENDE GLEDE: Klar for nyttårsfesten. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SPRUDLENDE GLEDE: Klar for nyttårsfesten. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

• Her er flere vinanmeldelser.

(Dagbladet): Stemningen blir satt umiddelbart idet gjestene har tatt den første slurken, vel å merke om smaken er god.

Og det er her det gjelder å finne fram til noe vi liker selv, enten vi velger en cremant, cava, sekt, spumante, sparkling eller en champagne.

Bobler som funkler Når vinkelnere snakker om å servere bobler, mener de champagne. Det behøver ikke nødvendigvis bety ruin.

Rimelig og god champagne finnes, likeså velsmakende representanter for de andre musserende.

Skal du derimot ha det beste av det beste, er det slik at vinekspertene er rimelig enige om at av de 100 beste brut (tørre) musserende vinene som lages i verden, er rundt 85 champagne.

De resterende er fem italienske og et par spanske, et par tyske, et par cremant, et par fra USA og et par fra Australia.

Franske myndigheter har deklarert at vinprodusenter i området som heter Champagne er de eneste som får dyrke druene og produsere vinen som bærer områdets navn.

Cremant er musserende viner utenfor Champagne, laget etter champagnemetoden.
 
Bestemt utvalg druer Dyrker du druer i Champagne og følger alle reglene myndighetene har bestemt, blir vinen din hetende champagne.

Brytes en eneste av disse lovene, får produsenten ikke lov til å kalle vinen champagne. Da blir det bare musserende vin.

Bare et bestemt utvalg av druer kan benyttes. Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier er mest brukt.

Det er også regler for minimum alkoholprosent, maksimum utbytte av druene, hvordan du presser, hvordan bobler skapes, lagring og sukkerlover.

Champagne er dyr vin, noe som forklares med at prosessen er omstendelig. Vinen blir rett og slett dyr å produsere.

Stor etterspørsel presser prisen hos mindre kvalitetsprodusenter, mens kostbar markedsføring fra de store merkene gir stive priser som ikke alltid gjenspeiler kvaliteten på innholdet.
  Jakten på smaken Samlere og vinentusiaster hevder at champagnen må være håndlaget og ikke et industriprodukt. Dom Perignon fra huset Moët & Chandon er et av unntakene, en prestige cuvée som det lages omtrent fire millioner flasker av hvert år. Den diskusjonen overlater vi til samlerne.

Vi andre kan heller finne ut hvordan vi liker at det skal smake. Da er det først og fremst sødme, syre, frukt og balansen disse imellom det er snakk om. Følelsen av søthet henger sammen med flere faktorer, som f.eks. hvor mye syre det er i vinen.

En Brut Champagne kan ha fra null gram sukker og helt opp til 15 gram, de fleste legger seg et sted rundt 10 gram sukker.

Dette er sukker som er dosert til vinen for å sette den grad av sødme produsenten ønsker. Derfor bør vi finne ut hvilken søthetsgrad vi liker og holde oss rundt denne.

Vinmonopolets nettsider er gode på sødmen i champagnen, men sier lite om syre som igjen forteller om friskhet. Derfor er det lurt å kikke på tester og prøve seg fram.

  God og dårlig champagne Ekspertene hevder at noen champagnehus er direkte dårlige og lager en vin som smaker elendig. Det er i ytterkantene, det dårligste og det beste, at testene utført av eksperter virkelig er til stor nytte.

Styr unna viner med mindre enn 70 - 75 poeng (av maks 100).

Dagbladets tester har både poeng og terningkast, fordi vi tar med pris i våre vurderinger, noe som ofte gir utslag på terningen.

Ved vurdering av champagnene er det viktig å huske at disse begynner i overkant av 200 kroner, derfor kan en champagne til 400 kroner få en sekser. Viner som får 99 og 100 poeng fortjener en sekser uansett pris.

  Champagnemåltid Pris blir særdeles viktig om man skal ta det helt ut og lage et champagnemåltid. Et stort selskap med bare bobler kan gripe for hardt inn i et vanlig husholdningsbudsjett. Prøv med et lite et eller lag spleisefest - en champagnespleis.

En champagnemiddag er rette anledning for magnumflasker. Den er stor, annerledes og iøynefallende, akkurat passe å dele på seks personer.

Prøv en fire- eller femretters middag, komponert slik at man kan klare seg med et par typer champagne, og en søt sprudlende italiener til desserten. En nyttårsmeny med skalldyr og fiskeretter, en suppe og en fugl. Da kan det bli bobler i fleng på årets siste dag og et godt brudd med tradisjoner hvor første korken sprettes rett før klokka slår tolv.

CHAMPAGNE    Taittinger Millesime Brut 2004
Varenr.: 5231101 Poeng: 91 Pris: 400 Sødme: 1
Aroma:
Sitruskjøtt og appelsin med mandler og toast, kjeks og sopp samt smøraktig midtre
Smak: Stilsikker og ren champagne med syre, mineralitet, frukt og ryggrad.
Konklusjon: Denne har vært i markedet en stund nå og den er blitt bedre med litt lengre tid på flaske. Kan fortsatt lagres.
Passer til: Nytes til ribbe, kalkun eller lutefisk.

   Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, extra Brut
Varenr.: 4447701 Poeng: 91 Pris: 290 Sødme: 1
Aroma: Preg av syrlige delikate sitrusfrukter og hvite og gule blomster.
Smak: Sitter tidlig og gir en rik men mineralsk og kompleks gjennomføring.
Konklusjon: En meget elegant og flott champagne med en syrlig og tørr finish.
Passer til: Årets beste aperitiff.

   E. Michel Extra Brut
Varenr.: 8052001 Poeng: 87 Pris: 218,80 Sødme: 2
Aroma: Gule og røde epler, jordaktig med fin bitter stil og ren fyldig aroma.
Smak: Tett og rik med god frukt og ok bra syre. Fyldig avslutning.
Konklusjon: Så billig champagne at det bare er gøy. Perfekt å drikke, samlere eller sprute.
Passer til: God til mat med lyst kjøtt eller som aperitiff.

    Moët & Chandon Impérial Rosé
Varenr.: 4137801 (B) Poeng: 88 Pris: 399,90 Sødme: 2
Aroma: Nydelig rosa farge med god spenst og friske toner iblandet søt frukt.
Smak: Frisk og mektig med god fruktig tyngde samt en flott bitter skall frukt i avslutningen.
Konklusjon: Et trygt og godt valg, som koster, men som aldri slår feil. Alle liker dette. Tilgjengelig på de fleste store pol.
Passer til: Perfekt hvis du føler at middagen må piffes opp med noe godt i glassene.

MUSSERENDE    J. Laurens les Graimenous Tête de Cuvée, Cremant de Limoux Frankrike
Varenr.: 5219701 Poeng: 88 Pris: 150 Sødme: 1
Aroma: Kjeks, tørr som Sahara, eplekart, mandelmasse, tørre urter og fantastisk finstemt mineralitet fra voksested.
Smak: Tørr frisk inngang med flott smakstyngde, struktur og faktisk litt tannin. Små delikate bobler.
Konklusjon: Cremant de Limoux ligger oppe i fjellene mot grensa til Spania. Karrig, tørt og mineralsk.
Passer til: Perfekt til aperitiff eller i badekaret med kjæresten.

   Il Mosnel Franciacorta, Brut, Italia, Lombardia
Varenr.: 56180 Poeng: 88 Pris: 207,90 Sødme: 1
Aroma: Gule frukter med sjampinjong, ost og sjøpreg. Smak: Fruktig og rik men med det lille bittet i tørrstoffer som gir den ryggrad. Kropp og fylde som en champagne, uten mineraliteten, likevel mye bedre enn mange champagner.
Konklusjon: Il Mosnel er blant de fem beste i Franciacorta.
Passer til: Aperitiff og julemat av lyst kjøtt.

PINORD MARRUGAT: Dette er en cava du bør prøve, et av Norges beste boblekjøp.
PINORD MARRUGAT: Dette er en cava du bør prøve, et av Norges beste boblekjøp. Vis mer

   Casillero del Diablo Brut Reserva 2008, Concha y Toro, Valle del Limari, Chile
Varenr.: 5213501 Poeng: 81 Pris: 99 Sødme: 2
Aroma: Frisk sjøpreget stil med snev av moden frukt, sitronkjøtt og sopp. Eplekarakter.
Smak: Frisk inngang med varm moden frukt i kjernen og anelse ryggrad bakover.
Konklusjon: Enkel og god kvalitet. Mye bedre i dag enn for et år siden. Utrolig billig.
Passer til: De perfekte bobler for et stramt budsjett.

   Vilarnau Brut, Cava
Varenr.: 1506601 Poeng: 83 Pris: 95,50 Sødme: 1
Aroma: Enkel endimensjonal fruktighet med gule frukter og overmodne plommer.
Smak: Ikke et snev av mineralitet som oppgis på polets nettsider, men en godt laget cava.
Konklusjon: Denne lander i mellomsjiktet. Ikke helt stram og tørr, ikke helt overmoden frukt, men helt grei.
Passer til: Billig og godt alternativ til champagne.

   Pinord Marrugat Gran Brut Spania, Cava
Varenr.: 4799401 Poeng: 84 Pris: 99,90 Sødme: 1
Aroma: Eplekart, røde og grønne epler, urter, sjø og stein.
Smak: Tørr inngang, tørt midtparti og tørr avslutning. Ren kjølig frukt, stram stil som overrasker.
Konklusjon: Dette er en cava som du bør prøve, et av Norges beste boblekjøp. Sjekk prisen!
Passer til: Aperitiff.

 
  Schloss Gobelsburg Brut Reserve Østerrike
Varenr.: 5203801 Poeng: 85 Pris: 199,90 Sødme: 1
Aroma: Eplekart og florale toner med delikat ren frukt, en anelse lagringspreg.
Smak: Tørr, syrlig og stram. Meget bra laget vin med mineralsk karakter.
Konklusjon: En bra musserende fra Østerrike som fortjener en plass i markedet. Passer til: Aperitiff.

   Bellavista Franciacorta Cuvée Brut
Varenr.: 3310601 Poeng: 88 Pris: 249,90 Sødme: 2
Aroma: Elegansens mester med florale syrlige toner og mineralsk tett fruktig. Nydelig nese.
Smak: Balansert og god med små bobler og flott lengde med herlig frisk fyldig fruktig stil.
Konklusjon: Bellavista er strålende. Produsenten som viser at det ikke bare er Champagne som kan lage ekstremt gode bobler. Tilgjengelig i de fleste store byer.
Passer til: Server med stil for de som er glade i italiensk design og mote.

  Raumland Riesling Brut
Varenr.: 5855401 Poeng: 81 Pris: 148,70 Sødme: 2
Aroma: Floral og syrlig mineralsk med grønne epler, blåskjellskall og blomster.
Smak: Lett syrlig, god ren gjennomgang med herlig frisk stil.
Konklusjon: En av Tysklands beste produsenter av bobler. Leverer alltid.
Passer til: Perfekt som aperitiff eller meget seint på natta.


  Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene Brut, Veneto, Italia
Varenr.: 46720 Poeng: 79 Pris: 129,90 Sødme: 2
Aroma: Gule tropiske frukter med urter, furuskog, pæresaft og eplekjerner, samt mandel og valnøtthus.
Smak: Delikat enkel. Grei relativt tørr inngang med bra trykk. Rensende avslutning.
Konklusjon: Prosecco er en drue, navnet kan oversettes med nesten tørr. Valdobbiadene i Veneto er et bra område for de musserendes lettvektere.
Passer til: Til enkel sjømat, kreps eller reker. Perfekt på formiddagen 1. nyttårsdag! //


EKTE CHAMPAGNE: Taittinger Millesime.
EKTE CHAMPAGNE: Taittinger Millesime. Vis mer
FRANSK MUSSERENDE: Les Graimenous får toppkarakter av vineksperten, som kaller den tørr som Sahara.
FRANSK MUSSERENDE: Les Graimenous får toppkarakter av vineksperten, som kaller den tørr som Sahara. Vis mer