Chartergigant vurderer barnefrie fly

Undersøkelse viser at 85 prosent ønsker å plassere unger i en egen seksjon på flyet.

VOKSENVENNLIGE FLYAVGANGER: En amerikansk undersøkelse viser at flesteparten av de reisende ønsker å ha adskilte soner på flyene for barnefamilier. Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIX
VOKSENVENNLIGE FLYAVGANGER: En amerikansk undersøkelse viser at flesteparten av de reisende ønsker å ha adskilte soner på flyene for barnefamilier. Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

|||KRISTIANSAND (Dagbladet): Ving har allerede fire hotellanlegg, et i Thailand og tre på Kanariøyene, som er forbeholdt voksne.

Også flere cruiserederier har skip der barn ikke har adgang. Andre skip har soldekk kun for voksne.

Som apartheid - Fullstendig meningløst. Det er som å si: «Adults only» i stedet for «whites only». Man erklærer menneskegrupper som persona non grata - altså uønsket, sier Asbjørn Wikestad som er leder for Luftfartens Funksjonærforening (LFF).

Han er mildt sagt forbannet over at noen vil ha barnefrie soner på fly.

At fagforeningsbossen trekker sammenlikninger til det forhatte aparteid-systemet får informasjonsdirektør Torben Andersen i chartergiganten Thomas Cook Scandinavia til å tenne på alle pluggene:

- Han er tosset i hodet, sier dansken til Dagbladet og utdyper:

- Hvis vi innfører barnefrie soner, så ligger det nok noen år frem i tiden, understreker informasjonsdirektøren.

Thomas Cook flyr fra Norge for blant annet Ving, Star Tour og Gullivers Reiser.

Irritasjonsmoment Det harde ordskiftet kommer etter at det amerikanske nettstedet airfarewatchdog.com spurte over 17 000 flypassasjerer om de kunne tenke seg at barn ble plassert i egne seksjoner ombord i fly.

Undersøkelsen bekrefter at mange flypassasjerer ergrer seg grønne over å sitte i barneselskap oppe i skyene.

Frustrasjonen over en illskrikende baby eller en unggutt med makk i fua er ganske massiv.

Nettstedet stilte følgende spørsmål: «Bør flyselskapene reservere en seksjon i flyet for foreldre med babyer og mindre barn?»

58 prosent stilte seg bak oppfatningen at «Ja, de burde gjort dette for lenge siden», mens 27 prosent mente «Ja, men flyselskapene vil ikke gjennomføre dette i praksis».

re 15 prosent mente at dette var en dårlig idè.

Svensker neste? LFF-lederen frykter at holdningene som avspeiles kan føre til at noen vil forsøke seg på barnefrie soner.

- Når noen tror dette er et marked, så øker sannsynligheten radikalt for at noen vil forsøke seg, sier Wikestad.

Han synes det vil være ille dersom passasjerer skal nektes å ha med seg barn.

- Man skal ikke kunne velge bort grupper av mennesker kun fordi de er unger. Hva blir det neste - et fly uten svensker, spør Wikestad.

Ingen planer Informasjonsdirektør Torben Andersen beroliger sine kunder med at nettopp barnefamilier er kjernegruppen blant Thomas Cooks passasjerer.

- Særlig på flyvninger fra Norge er det mange barn. Der er 30 prosent barn, sier Andersen.

Informasjonsdirektøren avviser ikke helt at barnefrie fly eller innføring av soner for voksne, kan bli en realitet:

- Vi lytter selvsagt til våre gjester. Dersom dette blir et ønske fra mange og det lar seg løse praktisk, så kan det bli en løsning, sier han og fortsetter:

- Inntil videre tar vi oss tvert imot svært godt av våre minste passasjerer. Vi byr på egne barnemenyer og underholdning. Vi er slett ikke barnefiendtlige, sier Andersen.