BENIDORM:  Festningen på Placa del Castell gir god utsikt over Levantestranden, den største av Benidorms strender. Her er det en britisk turist som nyter utsikten. Foto: John Terje Pedersen
BENIDORM: Festningen på Placa del Castell gir god utsikt over Levantestranden, den største av Benidorms strender. Her er det en britisk turist som nyter utsikten. Foto: John Terje PedersenVis mer

Charterparadiset Benidorm

Hvert år besøker 6 millioner turister den velfungerende turistmaskinen.

BENIDORM (Dagbladet): De høye hotellene ligger på rekke og rad langs strandpromenaden. 80 meter, 100 meter, 150 meter. Og midt i det hele skyskraperhotellet Gran Hotel Bali, 210 meter høyt. 52 etasjer.

Vi er i charterturismens høyborg, Benidorm på Costa Blanca.

Charterstarten
Det var hit de aller første charterturistene kom i 1947. Britene landet i Alicante, historien går om at halvparten tok ferien der, mens resten dro videre til fiskerlandsbyen Benidorm. Her er de flotteste strendene. Fjellene rundt byen skaper også det beste mikroklimaet på Costa Blanca.

Dermed ble Benidorm en charterdestinasjon. I dag kalles byen både BeniYork og Mini-Manhattan, på grunn av alle skyskraperhotellene. Kommunen eide bare en smal stripe land langs stranda, og måtte bygge i høyden.

GRAN HOTEL BALI:   Skyskraperhotellet er 210 meter høyt med tårnet,  og har 52 etasjer. Foto: John Terje Pedersen
GRAN HOTEL BALI: Skyskraperhotellet er 210 meter høyt med tårnet, og har 52 etasjer. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

I dag er Benidorms skyline regnet som en av byens fremste attraksjoner. Og turistene fortsetter å strømme til Benidorm, byen som har gjort turismen til sin hovedinntektskilde.

Byen er blitt en velfungerende turistmaskin. Alt er tilrettelagt for turistene som ønsker seg den ultimate charterferien. Fornøyelsesparker, glitter og glamour, show og underholdning. 800 barer, Og 120 høye hoteller. Stadig nye kommer til.

De første små charterhotellene er i dag backpackerhoteller.

For alle
På den lange strandpromenaden på morgenstranda Levante spaserer ung og gammel.

 KIRKEN:  Ved festningen i gamlebyen ligger denne flotte kirken. Foto: John Terje Pedersen
KIRKEN: Ved festningen i gamlebyen ligger denne flotte kirken. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Britiske fotballungdommer møter ærverdige ettermiddagskledde spanske pensjonistdamer med nykrøllet hår, homser og barnefamilier i skjønn forening.

Benidorm har alltid vært regnet som en av Europas mest kosmopolitiske byer. Ingen andre steder finnes det så mange diskoteker, nattklubber, restauranter og barer. Heller ingen andre byer er så godt tilrettelagt for bevegelseshemmede. Med rullestoladgang til strender og hoteller.

Spanjolenes Syden
Benidorm er også spanjolenes eget Syden. Mange av dem som spaserer på den lange og alltid nytrimmede stranda, var kanskje med på de første charterflyene hit.

Benidorm har alltid vært britenes feriefavoritt. I sommer kommer færre av dem enn tidligere på grunn av økonomien, får vi høre på hotellene. Derfor frir turistmyndighetene til russerne, som nå strømmer i stadig større mengder til charterparadiset. I Benidorm blir det aldri folketomt.

 GAMLEBYEN: Mange av turistene besøker Placa del Castell, festningen i Benidorms gamleby. Foto: John Terje Pedersen
GAMLEBYEN: Mange av turistene besøker Placa del Castell, festningen i Benidorms gamleby. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Benidorm kalles Mini-Manhattan. Byen kunne nok like gjerne bli kalt Mini-Las Vegas.

Og frister ikke noen av byens 120 skyskraperhoteller, eller pensjonatene og backpackerhotellene, er det 11 campingplasser utenfor byen. Der er det fullt hele sommeren.

 STRANDPROMENADEN: Levantestranden er et populært sted for ungdom på kveldstid.  Foto: John Terje Pedersen
STRANDPROMENADEN: Levantestranden er et populært sted for ungdom på kveldstid. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
FOTBALLPUB:  Benidorm har mer enn 800 barer.   Foto: John Terje Pedersen
FOTBALLPUB: Benidorm har mer enn 800 barer. Foto: John Terje Pedersen Vis mer