Chili, balsamico, sjokolade: Våg litt mer med jordbærene

Det er lov å by på annet enn sukker og fløte.

• Flere matsaker på db.no/mat

Er du en jordbærpurist? En som mener at jordbærene er så gode i seg selv at de ikke må fikles med.

I så fall er du ikke alene.

Mange nordmenn strekker seg ikke lenger enn til å droppe sukkeret og bytte ut fløten med lettmelk, av hensyn til helsa og livlinjen.

Men hvis du virkelig elsker jordbær og unner deg det ofte i sesong, hvorfor ikke våge litt mer?

Gratinert og med chili Jordbær smaker nydelig i supper, terter, rørt og gratinert på ostesmørbrød. Eller gratinert med fløte, sukker og bærpuré.

JORDBÆRSKOG: God, mørk sjokolade og store saftige bær. Denne jordbærskogen vil mange inn i. Foto: METTE MØLLER
LESKENDE: Jordbærsuppe med maskarpone eller creme fraiche er en herlig sommerdessert. Foto: NINA HANSEN
TURMAT: Slik bringer Dagblad-kokk Arne Brimi med seg jordbær på tur. I et glass ved siden av har han krydderrømme. Flere turmatoppskrifter fra Brimi får du i fredagens Dagbladet. Foto: METTE MØLLER
BARNAS FAVORITT: Alle de gode smakene på en pinne.Foto: METTE MØLLER
BÆR I GRYTA: Vær litt vågal. Bruk bærene i salater og i middagen. Her wok med gårdsand, chili og jordbær. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
KREM: Jordbær med fløte er fint, men jordbærene elsker fromasjer og krem i alle varianter. Foto: ERLING HÆGELAND

Jordbær er en allrounder.

Jordbær liker milde smaker, vaniljekremer og myk maskarpone, men passer like godt med skarpe smaker som pepper, chili, balsamico, mørk sjokolade eller blåmuggost.

Jordbær er også supergodt med urter som salvie og peppermynte.

Historisk Mens du sitter der og nyter dine bær, kan du vite at slik har dine forfedre sittet siden begynnelsen av 1700-tallet.

Den mest utbredte teorien om opprinnelsen til jordbærene er at jordbær oppsto som en foredling av markjordbær for rundt 300 år siden. 

Jordbær finner du i klassiske desserter nedskrevet i gamle kokebøker. Det russiske borgerskapet koste seg for eksempel med jordbær i appelsinsaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

JORDBÆRSALSA: Søtt, men ikke for søtt. Annerledes og nydelig til ost. Foto: SYNNØVE DREYER/FRUKT.NO
JORDBÆRSALSA: Søtt, men ikke for søtt. Annerledes og nydelig til ost. Foto: SYNNØVE DREYER/FRUKT.NO Vis mer

Dagbladets kokk, Arne Brimi, bruker jordbær når han serverer mat i det fri. Jordbær på glass med krydderrømme er en skikkelig deilig sommerdessert som er enkel å lage. Du fyller bær og rømme på glass og tar med i sekken ut på tur. Oppskriften finner du nedenfor.

Interessert i turmat? Denne uka byr Brimi på mer turmat i fredagens Dagbladet.

Litt usikker på hvordan du best lager en jordbær-dessert alle liker?

Lag en god sjokoladesaus, fest store, saftige jordbær på en pinne og gi bærene et raust dypp.