Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Middelhavet

Cruise i sus og dus - også for barna

Cruise er blitt sturent som ferieform, og stadig flere barnefamilier velger denne ferieformen. Vi ble med en av verdens flotteste seilskip på drømmetur i Middelhavet.

FAMILIEVENNLIG: De store norske reiseselskapene opplever økning i salget av cruiseferier. Og - stadig flere barnefamilier oppdager denne ferieformen. Foto: Star Clippers
FAMILIEVENNLIG: De store norske reiseselskapene opplever økning i salget av cruiseferier. Og - stadig flere barnefamilier oppdager denne ferieformen. Foto: Star Clippers Vis mer

Farvel, Roma! Vannet skvulper langs baugen, og lyden av tau som trekkes, kjemper taktfast med seilene som blafrer i vinden. Solen er på vei ned, og havnen i Civitavecchia like utenfor Roma er snart bare en prikk.

Mannskapet jobber iherdig med å sette seil, mens tonene til Vangelis «Conquest of Paradise» runger over dekk. Det hele er et mektig skue.

Og det er populært.

Snittalderen går ned

- Vi merker en stadig økning i etterspørselen etter cruise, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

FREDELIG: Nettet i baugen er det perfekte sted å slikke litt sol, eller ta seg en avslappende ettermiddagshvil. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
FREDELIG: Nettet i baugen er det perfekte sted å slikke litt sol, eller ta seg en avslappende ettermiddagshvil. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Ving, har i likhet med de øvrige store reiseselskapene hatt årlig vekst i cruise-segmentet siden de begynte å selge denne ferieformen i 2014.

- Jeg tror det gir folk en ekstra trygghet at de kan kjøpe en cruise-opplevelse direkte fra oss der alt er inkludert, slik som flyreise og hotellrom den første natta. Det gir en ekstra trygghet og gjør dessuten cruise mer tilgjengelig for folk flest, sier Løkaas Fossum, som mener av mytene rundt cruiseferie står for fall.

- Vi ser at gjennomsnittsalderen er på vei ned, og du finner etter hvert mange barnefamilier på cruise. Folk oppdager at det ikke er så dyrt som de kanskje trodde, og så er det dette med å våkne opp et nytt sted hver morgen. En cruiseferie er full av nye opplevelser - hver dag, sier Løkaas Fossum.

- Cruise er for alle, og det er ikke slik noen later til å tro at du må ha med deg smoking og fire selskapskjoler for å gå om bord, sier hun.

Historisk skute

Men tilbake til seilskuta Star Flyer. Den er en del av flåten til det svenskeide selskapet Star Clippers Cruises, som består av tre fullriggere som alle er bygd etter gamle klippertradisjoner.

BADENYMFER: Fem måneder gamle Nicola Corusso storkoser seg i bassenget sammen med mamma Marina Mori og pappa Matteo Corusso. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
BADENYMFER: Fem måneder gamle Nicola Corusso storkoser seg i bassenget sammen med mamma Marina Mori og pappa Matteo Corusso. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Om sommeren seiler skuta i Middelhavet, mens den om vinteren går fra havn til havn i Karibien. Felles for alle seilasene er at det er sol, sjø og seiling som er i fokus.Får man lyst til å lære mer om sjømannskap, navigasjon og knuter, lærer kapteinen og mannskapet villig fra seg. De som har lyst til å hjelpe til med seilene, får lov til det.

I rolig sjø kan kapteinen til og med overlate roret til en av sine gjester.

Men: Du ikke løfte en finger, om du ikke føler for det. Det er lov å ta livet helt med ro.

Det gode liv på dekk

Et cruise med Star Clippers er mest et cruise i sus og dus. På dekk ligger folk langstrake på solsengene. Skipet tar kun 170 passasjerer, så trangt om plassen er det ikke.

I bassenget på soldekk plasker fem måneder gamle Nicola Corusso fra Italia fornøyd rundt sammen med mamma Marina Mori og pappa Matteo Corusso.Den lille familien angrer ikke på at de valgte en vakker seilskute fremfor et større cruiseskip.

– Dette er en unik opplevelse, og tusen ganger bedre enn det vi får på de overfylte cruiseskipene. Det er i hvert fall sikkert, slår italienerne fast.

MEKTIG SKUE: Et cruise med Star Clippers er ikke helt som andre cruise. Her glir man gjennom vannet på en vakker, fullrigget seilskute. Foto: Star Clippers
MEKTIG SKUE: Et cruise med Star Clippers er ikke helt som andre cruise. Her glir man gjennom vannet på en vakker, fullrigget seilskute. Foto: Star Clippers Vis mer

Foruten soling og bading på dekk, er masteklatring en av de mest populære aktivitetene om bord. Men frister ikke turen opp masta, er det også mye annet å finne på, som vannaerobics, golf på dekk og snorkling i havet.

Og massøren Aileen, om bord kjent som «Golden hands», hjelper gjerne med å få musklene i feriemodus.

Skipet er lite, men mulighetene mange.

Øyhopping

KAPTEINENS LOV: Kaptein Sergey Utisyn liker at stemningen er uformell, og slår gjerne av en prat på dekk, eller under middagen. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
KAPTEINENS LOV: Kaptein Sergey Utisyn liker at stemningen er uformell, og slår gjerne av en prat på dekk, eller under middagen. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Siden skuta er mindre enn tradisjonelle cruiseskip, kan det også legge til i mindre og mer pittoreske havner. Vårt første stopp går innom Cagliari på Sardinia, før ferden går videre til Sicilia og Malta, opp langs Amalfikysten, og tilbake igjen til utgangspunktet Civitavecchia utenfor Roma.

Skipet ligger som regel i land en halv dag i hver havn, så det er tid nok til å ut-forske havnebyene, eller å bli med på en utflukt før ferden går ut på bøljan blå igjen.

Førsteklasses gourmet

Og mellom havnene er det lett å kose seg om bord. Selv om soldekket trekker, er lugarene også behagelige nok. De er flott dekorerte og finnes i tre forskjellige kategorier, men både størrelse og utforming varierer lite.

Også maten er på topp. Kveldens meny kunne vært servert på en hvilken som helst førsteklasses restaurant på land: Snegleragu med urter, grønnsakscurry, St. Barth-krydret røkt svinefilet, kremet sjømatsuppe, grillet havabbor med fennikel, og eple- og gulrotsorbet.

Man kan velge fritt fra menyen, noen nøyer seg med et par retter, andre går for hele rekka. Til dessert serveres både franske oster med nøttekjeks og rød bærkompott, ostekake med blåbær, tropisk salat og jordbæriskrem. Snadder fra ende til annen med andre ord.

Ikke bare pensjonister

Også Apollo melder om en stor økning i salget av feriecruise.

- Årsaken til den økte etterspørselen er nok kompleks, men at det er blitt enklere å bestille cruisereiser hos reisearrangører som tilbyr komplette pakkereiser er nok definitivt en stor del av det, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera til Dagbladet.

KOMFORT: Reiser du på cruise forventer du komfort. Og det får du.  Foto: Star Clippers
KOMFORT: Reiser du på cruise forventer du komfort. Og det får du.  Foto: Star Clippers Vis mer

- En annen grunn til den økte etterspørselen er nok at nordmenn endelig begynner å få øynene opp for hva cruise egentlig er, fremfor hva mytene tilsier – eller hva cruise en gang var, sier Rivera.

- En av de største mytene er jo for eksempel at cruise kun er forbeholdt pensjonister – og veldig ofte amerikanske pensjonister. Dette stemmer jo virkelig ikke. I dag er cruisetilbudet så vanvittig bredt, moderne og segmentert at det nærmest finnes et cruiseskip for enhver aldersgruppe. De fleste rederiene har virkelig gått inn for å tilpasse skip til ulike målgrupper, og fått det til, sier Rivera til Dagbladet.

SUS OG DUS: Mye av tiden tilbringes på dekk - gjerne langflat på en solseng med en bok eller forfriskende drink. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
SUS OG DUS: Mye av tiden tilbringes på dekk - gjerne langflat på en solseng med en bok eller forfriskende drink. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

- Den største økningen ser vi derfor ikke overraskende blant storfamilier, da cruise er det ultimate ferievalget for store grupper – fordi skipene bugner over av aktiviteter og tilbud for store, mellomstore og små!

Bitt av basillen

Rundt halvparten av Star Flyers passasjerer har vært på et cruise med selskapet før. Eddy Krieger (77) fra Australia er blant de mest ivrige. Pensjonisten er på sitt femte cruise med skipet.

– Jeg får sett nye steder, får servert god mat, og møter så mange hyggelige mennesker. Er du først bitt av basillen, kommer du garantert tilbake, ler han.

Sammen med Eddy glir vi videre over vannet, som en vakker svane på sjøen, mens vi lytter til Vangelis vakre toner:«Somewhere there's a paradise. A place we all find our peace.»

Man finner kanskje ikke paradis om bord på Star Flyer, men det er heller ikke langt unna!

PITTORESK: Ettersom Star Flyer skipet er mindre enn de tradisjonelle cruiseskipene, kan det også legge til i mindre og koselige byer og havner underveis. Som her i Valetta på Malta. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PITTORESK: Ettersom Star Flyer skipet er mindre enn de tradisjonelle cruiseskipene, kan det også legge til i mindre og koselige byer og havner underveis. Som her i Valetta på Malta. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer