Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

CV-fella du ikke bør gå i

Nyttige råd til deg som har hull i CV-en.

HULL: Det er ingen tvil om at hull i CV-en gir deg en ekstra utfordring når du skal søke jobb.  Foto: COLOURBOX.COM
HULL: Det er ingen tvil om at hull i CV-en gir deg en ekstra utfordring når du skal søke jobb. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Selv om vi ofte får høre glade historier om noen som har fått #drømmejobben gjennom sosiale medier, er det ikke alle som er like heldige på arbeidsmarkedet.

Det tok også statsminister Erna Solberg høyde for i sin nyttårstale, der hun blant annet nevnte alle dem som sliter med å komme inn i arbeidslivet grunnet såkalte hull i CV-en:

- Det er ikke alltid så lett. Noen opplever at dører lukker seg når de har vært uten jobb en periode. De har fått et hull i CV'n. Det skaper dobbel belastning, sa Solberg.

Statsministeren oppfordret arbeidsgiverne til å ansette mennesker som har vært borte fra arbeidslivet en periode og gi dem ny start, og sa at de som har gjort det, rapporterer om bedre arbeidsmiljø, skriver Dagbladet.

Ærlighet varer lengst Fravær fra arbeidslivet kan skyldes så mangt, deriblant sykdom, rus og arbeidsledighet. De kortere hullene er lettere å forklare, og skaper ikke nødvendigvis noen problemer for deg.

- Det er helt vanlig at folk er borte et par måneder fra arbeidslivet, eksempelvis i forbindelse med jobbskifte. Men det er jo ikke disse hullene som skaper ekstra utfordring for arbeidssøkere, sier Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower til DinSide.

For at store og mange hull skaper problemer for deg som arbeidssøkende, er det ingen tvil om.

Uansett lengde og antall på arbeidsoppholdene, er det viktig at du er ærlig og ikke forsøker å pynte på sannheten.

- Så lenge du er ærlig, trenger du ikke å være redd for å selge deg selv, sier Erik Roth, organisasjonsutviklingsdirektør i Posten.

Ta kontakt Manpower anbefaler dessuten jobbsøkere å ta personlig kontakt for å vise mer av seg selv, enn man klarer å få fram i CV.

- Det er lurt å supplere med personlig kontakt, enten på telefon eller ved personlig oppmøte. På alle Manpower-kontorer er det mulig å stikke innom for en uformell prat, sier Paulsen.

Fyll hullene Posten forteller at man ikke nødvendigvis blir diskvalifisert eller nedprioritert om man har hull i CV-en.

Med flere tusen ansettelser i året, framholder Posten at det også er rom for mennesker som har stått utenfor arbeidslivet en periode.

- Vi blir også nysgjerrige på å forstå det hullet. I en intervjusituasjon må du kunne svare på hvorfor du har hull i CV-en. Jo flere og lengre hull, jo bedre forklaring må du ha. Et reflektert svar kan virke til din fordel i en søknadsprosess, sier Roth til DinSide.

Har du først havnet i en situasjon der du står utenfor arbeidslivet, råder Roth deg til å fylle hullene med annet innhold. Gå på kurs, jobb frivillig eller lignende. Det er viktig at man viser en vilje til, og interesse for å jobbe.

- Vi er jo på jakt etter folk som ønsker å jobbe. Klarer folk å formidle denne viljen, kombinert med relevante kvalifikasjoner i søknad og CV, har de gode muligheter, sier Roth.

Gjør skikkelig research En jobbsøkeprosess er en konkurransesituasjon, der også mange med komplett CV blir valgt bort til fordel for mer kvalifiserte eller interessante kandidater.

Skal du nå gjennom nåløyet med en litt hullete CV, er det ekstra viktig at du gjør grundig research om arbeidsgiver før du sender av gårde søknaden.

Tenk gjennom hvordan din erfaring, både fra og utenfra arbeidslivet kan bidra til å løse bedriftens utfordringer.

- Fortell arbeidsgiver hvorfor du er spesielt motivert til å jobbe hos akkurat dem. Kombinerer du dette med eksempler på hva du kan bidra med, bedrer du sjansene dine, sier Paulsen.

NAV har flere tiltak Sliter du med å komme deg inn i arbeidslivet, er det også lurt å sjekke ut hvilke tiltak NAV kan tilby. NAV har har flere ulike arbeidsrettede tiltak som kan styrke dine muligheter for å få jobb.

Nyttige råd til deg som har hull i CV-en: • Vær ærlig om arbeidsoppholdene dine, og vis at perioder utenfor arbeidslivet også har gitt deg verdifull kompetanse. • Ta personlig kontakt med rekrutteringsansvarlig for å vise mer av den du er. • Gjør et grundig forarbeid og fortell hvorfor akkurat du kan bidra hos den aktuelle arbeidsgiveren. • Fyll dagene med meningsfylt innhold i perioder hvor du står utenfor arbeidslivet.
Lykke til!

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere saker om jobb får du her:
Bør du ha bilde på CV-en?
Slik blir håpefulle jobbsøkere lurt

Hele Norges coronakart