Da Linda ikke fikk gifte seg med grev Filip, kastet hun seg i elva

Hører fortsatt lyden av tunge skritt og skjærende gråt.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute): Vilt, vakkert og vått. Sommeren på Sunnmøre kan gi deg varige mén. Gledes-mén.

- Er du sikker på at du tør dette?

Med et lurt smil overrakte Anny Bernhoft, assisterende sjef på det historiske hotellet Union Øye, nøkkelen til «Det Blå Rommet».

Dette er rommet som noen gjerne vil oppleve - og mange absolutt ikke vil oppleve.

- Du har vel hørt at det spøker der oppe? Det er stuepiken Linda som går igjen, fortsatte Anny, nå helt alvorlig. Som om dette var en faktaopplysning, ikke gammel overtro.

Skjærende gråt Gjester har hørt lyden av tunge skritt eller en skjærende gråt, sa hun.

Andre har sverget på at de har sett en dame på rommet om natta. Og dette værelset fikk altså jeg.

Der skulle jeg tilbringe natta. Med gjenferdet Linda, jenta som kastet seg i elva for over 100 år sida da hun ikke fikk gifte seg med den tyske greven Filip.

Hvitløk Anny rakte meg en karaffel med hvitløk.

- Hvis du ikke vil se henne, lar du hvitløken stå inne på rommet. Vil du ha Linda på besøk, setter du den utafor døra.

SPØKELSESROMMET: Her inne går stuepiken Linda igjen, ifølge hotellet og flere gjester. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
ØYESTENEN: Ei lita bygd med en stor perle, sveitserhotellet Union Øye. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
DET VAR TIDER: Rommene på Union Øye, har alle møbler fra 1891 - mange med himmelsenger. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
SUPER-ANNY: Hun ga oss rom, mat og omvisning. Hotellsjef Anny Bernhoft fikser alt. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
ACTIONFYLT KYSTSAFARI: Å se Sunnmørsalpene fra en rib, er en kjapp og actionfylt måte å se de majestetiske fjordene på. Men hold deg fast. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
TROLL I FJORD: Noen velger kano, andre kajakk eller småbåt. Fjorden er for alle, også Norangsfjorden der grønt vann, vind og fossefall bidrar til idyllen. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
BÅTLIV: Ved Runde gikk båtene sakte rundt øya og betraktet lundefugler, fyrhus og grotter. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
SOMMER KOMMER: Å loffe med båt gjennom Brosundet var tingen denne dagen. Ålesund ga oss løfter om en lang og deilig dag. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
MAGISKE TROLLSTIGEN: 16. juni åpnet det nye platået på Trollstigen. De svingete veien og de grønne fjordene i horisonten har fått tribuneanlegget de fortjener. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
PÅ HØYDEN: Det nye servicebygget på Trollstigen får mye skryt av besøkende. Bilturen på sikksakkveiene opp hit er en opplevelse i seg selv. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
DER TIDA STOPPER OPP: En gammel pumpe i bygda Øye står som en tydelig indikator på at livet her leves som i gamle dager. Som i gode, gamle dager. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES

Jeg gikk opp trappa. Åpnet døra til Det Blå Rommet.

Og satte hvitløken utenfor.

Sommer på sitt beste Du vet aldri hva som skjer  på Sunnmøre, men én ting er sikkert: I disse traktene får du norsk sommer på sitt beste.

Du kan padle i fjorden omkranset av farlige fjell, du kan bli med en RIB-båt og oppleve et rikt fugle- og dyreliv, du kan klatre opp til magiske Trollstigen eller dra på idylliske sykkelturer.

Eller bare roe deg helt ned i jugendbyen Ålesund og overnatte i et gammelt fyrhus.

Vi gjorde alt dette. Og vi begynte i Øye, bygda med 48 innbyggere innerst i Norangsfjorden. Herfra startet vår ville og poetiske rundreise i den sunnmørske natur.

Vi ble aldri de samme igjen.

Jarle Andøy-kopi - Welcome to my office, sier Tommy André Rørvik.

Han hentet oss i Øye med en rib-båt og dundret av gårde i 50 knop. Hurtigbåten svevde over fjordvannet som et fly - helt til bølgene kom og slo pusten ut av deg.

Ved øya Runde, der lundefugl og havsuler lagde et enormt leven, pekte Tommy mot noen grotter.

- De går så langt som 100 meter inn, forteller Tommy.

SPØKELSESROMMET: Her inne går stuepiken Linda igjen, ifølge hotellet og flere gjester. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
SPØKELSESROMMET: Her inne går stuepiken Linda igjen, ifølge hotellet og flere gjester. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Han var mistenkelig lik Jarle Andhøy, både i utseende og som type. Sjarmerende og tøff på en gang.

Rundeskatten - Har du hørt om Rundeskatten? fortsetter han mens han kjører rundt øya.

Det var i 1725 at  et nederlandsk frakteskip kom ut av kurs og forliste her ute.

250 år seinere, i 1972, fant tre sportsdykkere 57 000 gull- og sølvmynter, til en verdi av cirka 40 millioner kroner. Funnet er fremdeles et av de største skattefunnene i Europa.

- Det dykkes etter mynter her hele tida. Folk finner fremdeles noen. Sunnmøringer er noen eventyrere, sier Tommy.

Rib-en setter kurs mot Ålesund.

Seløya På veien inn snakkes det om ei bygd her ute som arrangerer «Skilsmissefestivalen», vi passerer Alnes på Godøy, og ei øy med en fredet selkoloni.

Noen seler virker lekne og svømmer ut for å si hei.

En times tid etter cruiser vi inn i Brosundet i Ålesund, med bakoversveis og fluer i tennene.

Gledens by «Se opp for gleden», sier et gateskilt i Ålesund, og denne dagen er ingenting mer riktig.

Det er sol og sommer, utekafeene er stappet med folk, noen unggutter fisker fra ei bru, et eldre par danser midt i gata.

En kabriolet med fire menn - alle i bar overkropp og solbriller - kjører runde på runde i verdens minste rundkjøring ved Jugendstilsenteret.

MAGISKE TROLLSTIGEN: 16. juni åpnet det nye platået på Trollstigen. De svingete veien og de grønne fjordene i horisonten har fått tribuneanlegget de fortjener. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
MAGISKE TROLLSTIGEN: 16. juni åpnet det nye platået på Trollstigen. De svingete veien og de grønne fjordene i horisonten har fått tribuneanlegget de fortjener. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Det er en energi i Ålesund denne dagen som ikke er til å ta feil av: I dag skal vi leve som om morgendagen aldri kommer.

Fra horisonten høres  tonene fra Midtsommerjazz-konsertene som er i gang.

Vi tar turen bort til festivalområdet, midt i kjernen av sentrum, og ser en hoftevrikkende Jarle Bernhoft på scenen. Publikum vrikker med.
 
Hyl og hopp Det danses, skåles og synges.

- Dette har vi gledet oss til lenge, roper én ung jente til venninnene midt blant publikum.

- I dag skal vi ha det så gøy at ..., sier en av de andre. Hun leter etter ordene.

- ... at jeg skulle ønske i morgen også er i dag!

Så legger jentene armene rundt hverandre og hyler. Hyler og hopper. Som om de er enige: Andre dager er punktum, men denne er utropstegn.

Trollstigen Neste stopp: Trollstigen.

 Dagen etter kjører vi sikksakkveiene opp mot platået, ser den 180 meter høye Stigfossen der spruten står langt over brua, fjellene Stigbotnhornet og Bispen som reiser seg i skylaget og de smaragdgrønne fjordene i horisonten. For et syn!

Denne dagen er det offisiell åpning av 18 Nasjonale Turistveier, og strekningen Geiranger-Trollstigen er én.

Bak oss kommer en kolonne av veteranbiler, og i de åpne bilene sitter de på rekke og rad i bunader og paradeuniformer: Ordfører, veidirektør og samferdselsminister.

Historisk monument Magnhild Meltveit Kleppa, i sitt siste oppdrag som minister, møtes på Trollstigplatået av sangkor, korps og ungdom utkledd som troll.

TROLL I FJORD: Noen velger kano, andre kajakk eller småbåt. Fjorden er for alle, også Norangsfjorden der grønt vann, vind og fossefall bidrar til idyllen. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
TROLL I FJORD: Noen velger kano, andre kajakk eller småbåt. Fjorden er for alle, også Norangsfjorden der grønt vann, vind og fossefall bidrar til idyllen. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

- Dette er eit monument som blir ståande som historisk inn i framtida, sier Kleppa om de nybygde utsiktspunktene og servicebygget.

Fra scenen som er rigget til for anledningen, tar dagens konferansier ordet:

- Jeg heter Frode Alnæs og jeg har høydeskrekk. Likevel har jeg fått et fjell oppkalt etter meg, det heter Alnestinden. Er det ikke utrolig?

Han refererer til en av de høyeste toppene i Romsdal på 1665 meter.

En bilturists drøm Seinere fortsetter han å servere både musikalske og humoristiske godbiter:

- Svigerfaren min kjørte opp hit i 1938, to år etter åpninga. Med en gammel Ford uten servo, mens det ennå var grusvei. Da møtte han en buss halvveis opp, og måtte rygge hele veien ned igjen.

Det slapp heldigvis vi.

Veien opp og ned Trollstigen er nå en bilturists drøm. Vi sang mens vi manøvrerte oss nedover.

Hjemme hos Linda Tilbake på Union Øye:  Er det nå Linda skal komme? Er det nå jeg skal se gjenferdet?

Jeg ligger i senga, det er natt og ikke en lyd å høre. Så: Knaking i gulvet, blafring i gardinene. Deretter noe som minner om en skygge.

Kan det være ... er det virkelig ...? Jeg er ikke så tøff som jeg trodde og lukker øynene.

ACTIONFYLT KYSTSAFARI: Å se Sunnmørsalpene fra en rib, er en kjapp og actionfylt måte å se de majestetiske fjordene på. Men hold deg fast. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
ACTIONFYLT KYSTSAFARI: Å se Sunnmørsalpene fra en rib, er en kjapp og actionfylt måte å se de majestetiske fjordene på. Men hold deg fast. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Da jeg åpner øynene neste gang, er det morgen. Jeg sov gjennom hele spøkelsesopplevelsen, kanskje lå Linda der i senga sammen med meg uten at jeg merket det.

Men jeg lever.

Ren løgn I frokostsalen møter jeg hotellsjef Anny igjen.

- Så du noe til Linda i natt? spør hun.

- Ja, vi hadde en fin prat, Linda og jeg. Hun trengte noen å snakke med og jeg stilte opp for henne. Hun har det bedre nå, sier jeg.

Ren løgn, altså.

- Der ser du! Linda svikter ikke, sier Anny og legger til:

- Tar du ei natt til da?