Da Markus ble født, var det usikkert om han ville overleve - nå kan han trene som andre barn

Fysisk aktivitet er sunt uansett, også for barna med medfødt hjertefeil.

GIR GASS: -  Jeg klarer ikke lande på beina når jeg tar salto, sier Markus Røang (10). Han har en medfødt hjertefeil. Foreldrene Nina og Thomas Røang er mer bekymret for at han skal dette og slå seg når Markus hopper på trampolina, gjerne to timer i strekk. Foto: Bjørn Langsem
GIR GASS: - Jeg klarer ikke lande på beina når jeg tar salto, sier Markus Røang (10). Han har en medfødt hjertefeil. Foreldrene Nina og Thomas Røang er mer bekymret for at han skal dette og slå seg når Markus hopper på trampolina, gjerne to timer i strekk. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barneidrett er trygt, også for de barna med medfødt hjertefeil. Det konkluderer en landsomfattende, norsk studie som nylig ble publisert i anerkjente European Heart Journal. Cirka 27 000 nordmenn har medfødt hjertefeil. Medfødt hjertefeil er den vanligste medfødte defekten hos barn.

- Dette er en gruppe barn som lett kan møtes med overbeskyttelse og begrensninger. Nå har vi vist gjennom en stor studie at det er det ingen grunn til, sier Jarle Jortveit, overlege ved Hjerteseksjonen på Sørlandet sykehus. Studien er utført ved Rikshospitalet, sammen med forskere fra Haukeland og Universitetet i Bergen. Her har de vist at barn med medfødt hjertefeil ikke har økt risiko for plutselig hjertedød i forbindelse med fysisk aktivitet. Alle barn født i Norge mellom 1994 og 2009 er inkludert i studien.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer