Da Napoleon spurte hva hun ønsket seg, var svaret «et palass i Biarritz»

Ble datidas trendsetter med palasset hun fikk på en klippe.

STJERNENES BY:  Shakira, Pamela Anderson, Frank Sinatra, Catherine Deneuve. Alle har kastet glans over Biarritz.Badebyen kom på moten da Napoleon III bygde sommerpalasset i bakgrunnen. Sommerpalasset ble etterhvert til Hotel du Palais, hvor du ennå møter fiffen om sommeren. Foto: LARS EIVIND BONES
STJERNENES BY: Shakira, Pamela Anderson, Frank Sinatra, Catherine Deneuve. Alle har kastet glans over Biarritz.Badebyen kom på moten da Napoleon III bygde sommerpalasset i bakgrunnen. Sommerpalasset ble etterhvert til Hotel du Palais, hvor du ennå møter fiffen om sommeren. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet):- I palasset der borte satt Napoleon og så utover havet. Ved siden av ligger kasinoet, og bak trærne finner du Europas eldste golfbane, sier Maylis Garrouteigt og peker.

SURFEPARADIS: Biarritz er både glamorøs og rufsete. Det første takket være Napoleon III, det siste takket var surferne som du finner overalt i byen. Om du har hatt lyst til å prøve deg i bølgene, er dette stedet å lære. Foto: LARS EIVIND BONES
SURFEPARADIS: Biarritz er både glamorøs og rufsete. Det første takket være Napoleon III, det siste takket var surferne som du finner overalt i byen. Om du har hatt lyst til å prøve deg i bølgene, er dette stedet å lære. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Hun kunne vist stedet der Frank Sinatra spiste lunsj, Hemingway gikk tur, Shakira satt eller Coco Chanel hadde motebutikken sin, det er nok å ta av, men måtehold er som kjent en dyd.

Til å ha en befolkning litt større enn Larvik by er Biarritz imponerende. Den franske badebyen med 25 000 innbyggere har 235 restauranter, 69 hoteller, et blomstrende kulturliv og to dusin turistattraksjoner, ifølge Tripadvisor.

FORFRISKENDE: Noen strender har sjøsprøyt og høye bølger, andre ligger lunt innerst i bukter og passer småbarnsfamilier. Foto: LARS EIVIND BONES
FORFRISKENDE: Noen strender har sjøsprøyt og høye bølger, andre ligger lunt innerst i bukter og passer småbarnsfamilier. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Der småbyene rundt har baskisk arkitektur med trelemmer i friske farger, har Biarritz avenyer og rikt utsmykkede 1800-tallsbygninger tegnet av stjernearkitekter.

Fortauskafene og de chic'e butikkene ligger så tett at Biarritz gjerne kalles «Paris ved havet».

Trendsetter Det som engang var en søvning fiskerlandsby ble partysted nr én i Europa midt på 1800-tallet, takket være kona til Napoleon III.

BIARRITZ

• Sør-fransk baskisk by ved Biskaya-bukta, rundt to mil fra spanskegrensa.

• Har rundt 25 000 innbyggere, det mangedoblede om sommeren.

• Biarritz henger nesten sammen med de to nabobyene Bayonne og Anglet.

• Har noen av Europas beste surfestrender

«Hva ønsker du deg, Eugenie», spurte Napoleoen sine spanske tilkommende før bryllupet. «Et palass i Biarritz», svarte Eugenie.

Hun hadde vært der som barn. Palasset fikk hun, ytterst på en klippe.

STEMNING: Klipper, surfere og hus i vannkanten skaper en spesiell atmosfære i solnedgangen. Foto: LARS EIVIND BONES
STEMNING: Klipper, surfere og hus i vannkanten skaper en spesiell atmosfære i solnedgangen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Med sommerpalasset fulgte løsslupne fester. Gjestene var Europas kongelige, kjendiser og aristokrater. Før Eugenie visste ordet av det var hun blitt datidas trendsetter.

Den som ikke var glad, var Victor Hugo. Han hadde også falt pladask for Biarritz og håpet at byen skulle forbli blant innvidde.

Golf-by Luksus og avslapning i vakre hus i art-deco-stil tiltrakk også britene. Snart hadde de egne hus i byen.

FOLKETS SAMLINGSPUNKT:  Går du hit, til Comptoir du Foie Gras rundt lunsj, er det smekkfult. Få steder er mer populære. Baren ligger vegg i vegg med matmarkedet. Foto: LARS EIVIND BONES
FOLKETS SAMLINGSPUNKT: Går du hit, til Comptoir du Foie Gras rundt lunsj, er det smekkfult. Få steder er mer populære. Baren ligger vegg i vegg med matmarkedet. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Britene begynte imidlertid raskt å kjede seg. De ville spille golf og fikk bygd en golfbane på høyden, innenfor fyret. I 1888 møttes de første spillerne til dyst.

- Veldig få byer har golfbane midt i sentrum. Vi er veldig stolte av den, sier Maylis og svinger bilen opp foran den elegante porten. Bak den ligger et vakkert klubbhus og grønne plener.

- Vi har ni golfbaner i nærheten. Golf er ikke snobbesport her. Alle spiller golf, gjerne etter å ha startet dagen med å surfe. Rugby er også veldig populært her, sier hun.

Tar bølgen Biarritz er lange strender og dramatiske klipper. Går du ytterst på en av klippene, slår bølgene fra Atlanterhavet oppover fjellsiden.

Nesten uansett når du måtte komme, vil du få øye på en surfer - eller hundre.

DIREKTEFLY I SOMMER

• I juli og halve august kan du fly direkte Oslo-Biarritz (SAS). Priser fra 619 kroner en vei. Flytid, cirka tre timer.

• Selskapet flyr også direkte fra København på andre ukedager i samme tidsrom.

• Ryanair, Air France og EasyJet flyr til Biarritz fra en rekke byer.

• Du kan også kombinere Frankrike og Spania. Biarritz ligger 18 kilometer fra spanskegrensa.

• Mange flyr billig med Brussels Airlines (via Brussel) til Bilbao. Buss eller leiebil derfra.

Biarritz gikk fra å være bare glamorøs til glamorøs og kul i 1957, da de første surferne kom. Det skjedde litt tilfeldig. En hollywoodfilm skulle spilles inn, en av stjernene hadde med mannen sin. Mannen surfa, mens kona spilte inn film.

Da han dro, sto brettet hans igjen. Dermed startet byen å surfe.

HER SPISER DU

• Le Pim'pi, 14, Avenue Verdun, prisbelønnet, ikke dyr

• L'Atelier, 18, rue de la Bergerie

• Chez Albert og Juan Carlos, fiskerestauranter i fiskehavna, Port des Pecheurs. Autentisk og litt rufsete.

• Le Surfing, 9 Boulevard Prince de Galles (Plage la Cote des Basques)

• Hotel du Palais, michelinstjerne, panoramautsikt til havet.

• Over et dusin Michelinrestauranter innen noen mils omkrets.

• Rundt markedet: Prøv baren Comptoir du Foie Gras, kjøp håndmat på markedet eller i butikkene rundt, f.eks. Arostéguy, Chailla eller Mille et un Fromages.

I dag regnes Biarritz som Europas surfehovedstad, ifølge byens turistkontor.

Mangfold Surfernes brunbarkede rygger, pannebånd og flagrende hår gjør byen mindre stiv og pertentlig.

På fortauet må folk i dress styre unna surfere med brett på hodet.

DE LOKALES FAVORITTSTEDER

Vi spurte dem som bor her: «Hvor er ditt favorittsted i Biarritz?»
Mathieu Labat (40), innehaver, skobutikk
Det beste stedet i Biarritz er området rundt markedet. De beste ferskvarene, de beste restaurantene og tapas-barene finner du her.

Stemingen forandrer seg hele tida, fra bilene kommer med varer til om morgenen til folk flokker seg på barene. Jeg har åpnet skobutikk i samme område fordi det er liv her året rundt.

Mylene Dolo (25), bartender
Jeg har bare bodd her i to måneder, men liker meg veldig godt i byen. Det beste stedet er ved fyret, La Pointe du Phare.

Der har du en fin strand på den ene siden og havet rett ut. Du er godt beskyttet, men står høyt og har utsikt til bølger og surfere.

For meg er området helt magisk.

Josen Menu (25), surfer
For meg er det to steder som gjelder, den gamle havna og surfestranda.

Jeg sitter ofte i den gamle havna og kjenner på stemningen, helt annerledes enn i resten av byen. Etterpå drar jeg på La Côte des Basques og surfer.

Her finner du noen av de beste surfebølgene i Europa. Lange, flotte bølger som man aldri blir lei av.

Arnaud Mahoy (28), ballettdanser
Det beste stedet om morgenen er Grand Plage. Noen er ute med hunden, andre på vei til jobb. Byen begynner å leve.

Rundt lunsj foretrekker jeg området rundt markedet. Alle er der. Noen ganger drikker jeg en kaffe, andre ganger slår jeg til med vin og østers.

Om kvelden elsker jeg å være ved havet. Lite slår solnedgangen på La Côte des Basques.

Maylis Garrouteigt (47), mediaansvarlig, turistkontoret
Mitt favorittsted er surfestranda La Côte des Basques. Stranda er lang, med fin, lys sand. Herfra kan man se helt til Spania.

Vi lokale velger ofte denne stranda framfor Grande Plage, hvor turistene gjerne legger seg. På Côte des Basques må du passe deg for flo og fjære.

Ved høyvann blir stranda blir borte, men er man forberedt, går det fint.

Om kvelden finner du surfere fra hele verden på kafeene og utenfor bobilene sine langs surferstranda La Côte des Basques.

Surfing er blitt så stort at ungdomsskolen har egen surfelinje.

Gratis underholdning Får du vindusbord med utsikt over Côte des Basques, for eksempel på livlige «Le Surfing», kan du se fram til en hyggelig kveld.

På bordet har du kanskje østers, lokal skinke og et avkjølende glass. Utenfor vinduet får du gratis halsbrekkende underholding av brettkunstnere i solnedgang.

Etterpå er turen kort til sentrum, promenaden langs Grande Plage og yrende natteliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer