Da Skodsborg var i kongens eie i 1852, bodde han i et telt i hagen

Ble i år kåret til Københavns beste spa.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Danmarks første og eldste spa har over 150 år med historie i veggene, en historie dagens eiere visste å ta vare på da de pusset opp og lanserte et nytt og moderne Skodsborg i 2007 og ny spaavdeling i 2012.

KONGELIG LUKSUS: De flotte bygningene ligger i storslagne omgivelser, og var en gang i tida kongelig sommerresidens. Foto: TORILD MOLAND
SUNT VANN: Spa betyr «sunnhet gjennom vann» - og det får du til gangs på Skodsborg. Foto: TORILD MOLAND
VELVÆRE: Massasjer, innpakninger og behandlinger er deilig, men ikke nødvendig for å nyte et opphold på en sparesort. Foto: TORILD MOLAND
NYTT ANLEGG: For tre år siden sto den flunkende nye spaavdelingen klar. Foto: TORILD MOLAND
ENERGIBOOSTER: Smoothiene er utviklet av en av Københavns beste og mest kjente bartendere - Eduardo Gromit, han som fant opp den prisvinnende Copenhagen-drinken. Foto: TORILD MOLAND

Her er det fortsatt rojal stemning i det som var kongelig sommerresidens, deretter kursted og nå spa.

Kongelig sommerresidens Det var Kong Frederik VII, han som skrev under Danmarks grunnlov, som i 1852 kjøpte en sommerresidens i Skodsborg rett nord for København sammen med sin tredje kone - den svært så borgerlige Louise Danner.

Kongen var en noe underlig skrue. For mens grevinne Danner bodde i det fantastiske huset, bodde kongen selv i telt i hagen.

KONGELIG LUKSUS: De flotte bygningene ligger i storslagne omgivelser, og var en gang i tida kongelig sommerresidens. Foto: TORILD MOLAND
KONGELIG LUKSUS: De flotte bygningene ligger i storslagne omgivelser, og var en gang i tida kongelig sommerresidens. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Siden ble stedet kjøpt opp og bygget om til sin nåværende form.  I 1898 åpnet det som Danmarks første - og den gang meget avanserte - kursted.

En posisjon det åpenbart har holdt, siden Skodsborg kurhotel i år ble kåret til Københavns beste spa av avisa Berlingske og Københavnguiden AOK.

Bad og behandling Det krever mer enn et pent ytre, skal vi tro administrerende direktør Mai Kappenberger.

- Vi kan ikke bare legge oss i boblebadet, spise rødt kjøtt, drikke rødvin, dra hjem, og så si at vi har vært på spa. Det funker ikke. Du må ha mosjon, sunn mat, og lære noe nytt. Alt dette hører til mental helse, sier hun.

Den mentale kuren starter i hotellets spaavdeling. I nesten en time svømmer du rundt fra det ene boblebadet til det andre, i behagelig temperert sjøvann.

Da Skodsborg var i kongens eie i 1852, bodde han i et telt i hagen

Ett bad masserer ryggen. Det neste masserer nakken. Så er det tid for kroppsbehandling.

Hendene pakkes inn i ingefær, og føttene masseres med mynte, kamille og lavendel.

Steinalderkost Etter en times massasje er du klar for spisesalen. Her er kurstedets meny utviklet av «steinaldermannen» Thomas Rode, kjent som forfatter av bøkene om steinalderkost - også kjent som paleo.

- Vi har fjernet all alkohol, mel, stivelse, sukker, kjemikalier og det som ikke er opprinnelige ingredienser i kosthold vårt, forteller den tidligere Michelin-kokken entusiastisk.

Gildet rundes av med avokadolunsj og en sunnhetsdrikk laget av epler, pære, sitron, rødbete og ingefær.

Smoothiene her er utviklet av en av Københavns beste og mest kjente bartendere - Eduardo Gromit, som fant opp den prisvinnende Copenhagen-drinken.