Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie:

Da tollerne på Gardermoen åpnet kofferten, fant de 34,5 kilo med peniser

Se hva folk prøver å få med seg hjem fra ferien.

UVANLIG BESLAG: En koffert full av peniser kom til Norge fra Vietnam. Ved Gardermoen var det full stopp. Foto: Tollvesenet
UVANLIG BESLAG: En koffert full av peniser kom til Norge fra Vietnam. Ved Gardermoen var det full stopp. Foto: Tollvesenet Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Trodde du at arbeidsdagene for tollerne ved grensestasjonen på Gardermoen var uten store overraskelser? Da tok du feil, og det bare å lese videre.

For enkelte av beslagene er litt mer spesielle enn andre.

SJEKKER BAGASJEN: Bente Grønli og tollerne ved Gardermoen har travle sommerdager med stor trafikk over landets hovedflyplass. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector
SJEKKER BAGASJEN: Bente Grønli og tollerne ved Gardermoen har travle sommerdager med stor trafikk over landets hovedflyplass. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector Vis mer

- Det er vel ikke noen tvil om dette er av det uvanlige slaget, sier kontorsjef Bente Grønli ved grensekontrollseksjonen på Gardermoen, og viser fram en koffert.

Tollerne fattet mistanke mot kofferten som kom fra Asia. Og de ønsket å se nærmere på innholdet. Da de åpnet den trodde de knapt sine egne øyne. For i kofferten fra Vietnam fant de et stort antall dyrepeniser, som til sammen veide 34,5 kilo!

5000 liter: Over 500 liter alkohol var det tollbetjentene fant i varebilen som ble stoppet i Halden sentrum. Vis mer Vis mer

- Jeg har aldri hørt om tilsvarende beslag tidligere, sier Grønli, som foreløpig ikke vet hva den reisende skulle med dyrepenisene som kommer fra Vietnam.

- Vi vet heller ikke hvilket dyr dette er fra. Av erfaring ved vi at en del reisende tar med seg kjøttvarer - av ulikt slag - tilbake etter reiser fra sine opprinnelige hjemland. Dette skal de bruke som matvarer her i Norge.

Forbud mot kjøtt

Det er forbudt å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter til Norge og EU fra tredjestater (land utenfor EU/EØS). Forbudet gjelder også mottak av postforsendelser, opplyser Mattilsynet. Du kan se mer om dette i video fra EU.

Forbudet gjelder imidlertid ikke dersom du kommer fra landene Sveits, Liechtenstein, Andorra eller San Marino. Reisende fra disse landene blir betraktet som om de kommer fra EØS-land.

- Ofte handler matbeslag om reisende som har tatt med fisk fra hjemlandet. De planlegger at skal bruke det til mat. Men vi er opptatt av å passe på hindre at matvarer som kan inneholde larver og mark ikke må komme inn i Norge, sier Grønli.

SLUE TRIKS: Pakker med mistenkelig innhold har blitt dagligdags hos Tollvesenet på Gardermoen. Hver dag kontrolleres flere tonn post på vei inn i landet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Slanger og skorpioner

Og penisbeslaget er ikke det eneste uvanlige hos tollerne på Gardermoen. Sist uke ble flere flasker inneholdende slanger og skorpioner beslaglagt ved grensestasjonen.

Sterke saker: I flaskene ligger både slanger og skorpioner. Foto: Tollvesenet
Sterke saker: I flaskene ligger både slanger og skorpioner. Foto: Tollvesenet Vis mer

Beslaget ble gjort i en koffert som hadde blitt forsinket på vei til Norge. Bagasjen kom som ettersendt bagasje og ble sjekket av tollerne som fant flaskene med det uvanlige innholdet.

Horn fra Mongolia: De seks hornene ble stoppet i grensekontrollen ved Gardermoen. Foto: Tollvesenet
Horn fra Mongolia: De seks hornene ble stoppet i grensekontrollen ved Gardermoen. Foto: Tollvesenet Vis mer

Noen ganger kommer reisende med varer som de ønsker å fortolle, men som ikke er lov å ta med inn i Norge.

Og forrige uke ble det gjort et beslag av en rekke kashmirgeitehorn fra Mongolia.

- I dette tilfellet gikk vedkommende på rødt for å fortolle varene. Men hornene ble beslaglagt og vi ønsker hjelp fra eksperter for å finne ut mer. Det er viktig at reisende ikke tar med seg truede dyrearter fra utlandet.

- I slike tilfeller får vi hjelp fra Miljødirektoratet til å finne ut hvilket dyrearter det dreier seg om og om de regnes som truede.

Økt turisme og reiseliv fører til større etterspørsel etter suvenirer fra truede dyr og planter og legger mange CITES-arter under ekstra press. Sjekk derfor om du har lov til å ta suvenirene med hjem, før du kjøper dem på feriestedet.

Trøbbel etter ferien

- Vi har en klar opplevelse av at folk kjenner godt til at handel med truede dyrearter er forbudt. Men det kan oppstå tilfeller de de reisende faktisk ikke vet hva de har med seg hjem. I forrige uke sjekket vi bagasjen til en familie som var på vei hjem fra ferie i Panama, og der barna hadde funnet en spennende ting i på stranda. Det viste seg å være en ryggvirvel fra en hval, som ikke er tillatt å ta med. Det er viktig å sette seg inn i reglene både i Norge og i det landet du skal reise fra, sier Bente Grønli.

MAT TIL BESVÆR: Du har lov til å ta med deg fire stk sjøhest (øverst) hjem fra ferien. Fisk kan du derimot glemme. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector
MAT TIL BESVÆR: Du har lov til å ta med deg fire stk sjøhest (øverst) hjem fra ferien. Fisk kan du derimot glemme. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector Vis mer

- Og et viktig tips til slutt. Pass på hva du kjøper av suvenirer til deg selv eller til barna. Det er mange som kommer med kniver og kastevåpen som er forbudt å ta med inn i Norge, avslutter Bente Grønli ved kontrollavdelingen til Tollregion Oslo og Akershus på Gardermoen.

Tollvesenet har laget denne oversikten over hva du bør vite om ting du kan ta med hjem fra ferien

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media