<strong>KRATERMAGI:</strong> Turister lar seg imponere av kraterinnsjøen på toppen av Mount Pinatubo. Foto: MARI BAREKSTEN
KRATERMAGI: Turister lar seg imponere av kraterinnsjøen på toppen av Mount Pinatubo. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Da vulkanen Pinatubo i 1991 våknet for første gang på 500 år, skapte den en ny turistattraksjon

Utbruddet var et av de kraftigste på hele 1900-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

FILIPPINENE (Magasinet Reiselyst): I 1991 hadde vulkanen Pinatubo et av de kraftigste utbruddene på hele 1900-tallet. Kraterinnsjøen som da ble skapt er i dag et populært turistmål.

- Jeg husker vulkanutbruddet godt, sier engelskmannen Robin Jackson (63).

<strong>KRATERSJØ:</strong> 12. juni 1991 våknet den filippinske vulkanen Pinatubo til liv for første gang på nesten 500 år. I dag strømmer turisten til kratersjøen som ble skapt. Foto: MARI BAREKSTEN
KRATERSJØ: 12. juni 1991 våknet den filippinske vulkanen Pinatubo til liv for første gang på nesten 500 år. I dag strømmer turisten til kratersjøen som ble skapt. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Han bodde da i Sydney og minnes at fly ble kansellert og at himmelen endret farge til oransje.

Askesky Det var 12. juni 1991, og den filippinske vulkanen Pinatubo våknet til liv for første gang på nesten 500 år.

Det regnet sand over store landområder, så langt som til Vietnam. Aske ble sendt 30 kilometer opp i lufta. 20 millioner tonn svoveldioksid ble slynget ut i atmosfæren.

Områdene rundt stratovulkanen var da et sted folk flyktet fra.

<strong>OVER HALVVEIS:</strong> Mer enn 3000 turister i måneden kommer for å gå den times lange fotturen inn til kraterinnsjøen. Når det er 20 minutter igjen å gå blir det støvete landskapet erstattet med grønn skog og avkjølende vind. Foto: MARI BAREKSTEN
OVER HALVVEIS: Mer enn 3000 turister i måneden kommer for å gå den times lange fotturen inn til kraterinnsjøen. Når det er 20 minutter igjen å gå blir det støvete landskapet erstattet med grønn skog og avkjølende vind. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

I dag strømmer turistene til. Blant dem Robin Jackson, som har tatt den populære utflukten fra Manila sammen med kona og gleder seg veldig til å se den vakre kraterinnsjøen som ble skapt.

Mer enn 3000 turister kommer hit i måneden for å gå den en time lange fotturen inn til kratersjøen.

Jeep-safari Da det ble åpnet opp for turisme i 1999, ble en liten tur i en minibuss etterfulgt av en sekstimers lang fottur. I dag tar firehjulsdrevne jeeper deg nærmere krateret.

Det har gjort fotturen betraktelig kortere. Men jeepturen er en opplevelse i seg selv, med mer og mer spennende landskap jo nærmere du kommer enden av veien.

REISEFAKTA FILIPPINENE

Reise hit:
Det er ingen direktefly til Manila fra Norge, men det finnes gode forbindelser blant annet med Thai Airways og Turkish Airlines. Priser fra 4800 kroner tur-retur.

Turoperatører:
• Fra Manila tar du enten taxi eller buss til byen Angeles i Pampanga.

• Turene til krateret starter grytidlig om morgenen, så du må enten sove over på hotell i Angeles eller ta taxi om natta.

• For eksempel Amega Traveland Tours arrangerer tur som inkluderer transport til og fra Angeles, transport til fotturens startpunkt, engelsktalende guide, vann og lunsj. Prisene avhenger av hvor mange dere er i reisefølget, 600 kroner pr. pers ved fire personer.

Les mer: www.amegatravelandtours.com

Fra det flate månelandskapet blir du møtt av spennende fjellformasjoner, og det støvete, måneliknende landskapet blir erstattet med grønn skog og avkjølende vind.

- Vulkanen er en del av vår historie, så folk bør absolutt komme og utforske det vakre landskapet som ble skapt av vulkanutbruddet, sier guiden Weng Gutierrez.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer