Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Da vulkanvokteren Carlos (75) satte opp denne huska, kom plutselig «hele verden» på besøk

Ville bare at barnebarna skulle ha det gøy.

«VERDENS ENDE»: Denne huska langt oppe i fjellene i Ecuador tiltrekker seg hundrevis av besøkende hver eneste dag. Historien bak er minst like spesiell som selve huska. Foto: Eliot Stein
«VERDENS ENDE»: Denne huska langt oppe i fjellene i Ecuador tiltrekker seg hundrevis av besøkende hver eneste dag. Historien bak er minst like spesiell som selve huska. Foto: Eliot Stein Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dypt inne i Andesfjellene i Ecuador har det oppstått en spesiell severdighet - ei helt spesiell huske.

Hver eneste dag kommer hundrevis av nysgjerrige - og eventyrlystne - mennesker gående opp i fjellet på den bratte stien fra byen Baños for å prøve den spesielle huska. Det vil si, de som tør, de prøver den.

«Verdens ende»

Huska ble brått verdensberømt da et bilde av den ble spredd i en fotokonkurranse arrangert av National Geographic. Bildet viser en mann på huska, tilsynelatende i fri luft, med utsikt til en aktiv vulkan som spyr ut aske.

Bildet fikk tittelen «Verdens ende». Treffende nok, både på grunn av den askespyende vulkanen, og det frie fallet. For det er langt ned. Huska er anlagt på et platå oppe i fjellet, og får du litt fart, husker du godt utenfor kanten.

Historien om hvordan huska oppsto, er spesiell, og litt søt. Reisereporteren Eliot Stein har besøkt Baños for BBC, og forteller historien.

Vulkan-vokter

På andre siden av dalen fra der huska er montert, ligger en av verdens mest aktive vulkaner, Tungurahua, som rager 5023 meter over havet.

VULKANVOKTER: Carlos Sanchez har voktet over vulkanen Tungurahua. Foto: Eliot Stein
VULKANVOKTER: Carlos Sanchez har voktet over vulkanen Tungurahua. Foto: Eliot Stein Vis mer

Carlos Sanchez (75) har som jobb å bevokte denne vulkanen, og det beste stedet å gjøre det fra er fra fjellet tvers over dalen.

Der har Carlos bygd seg ei lita hytte i et tre, som fungerer både som kontor og hjem. Her har Carlos bodd i 18 år, frivillig, som ubetalt vokter av vulkanen som med ujevne mellomrom har hatt utbrudd de siste årene.

Det har vært en ensom oppgave for Carlos Sanchez, som både er gift og har fem barn.

- Husken startet som en enkel ide for å bringe familien sammen i helgene, forteller vulkanvokteren til BBC. Han ville at barnebarna skulle ha noe morsomt å holde på med da de kom opp i fjellet og besøkte ham.

AKTIV VULKAN: Siden utbruddet i 1999 har Tungurahua vært aktiv. Dette bildet er fra et mindre utbrudd i 2014. Foto: NTB Scanpix
AKTIV VULKAN: Siden utbruddet i 1999 har Tungurahua vært aktiv. Dette bildet er fra et mindre utbrudd i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Andre fikk etter hvert kjennskap til den særdeles luftige huska oppe i fjellet, og enkelte nysgjerrige begynte å dukke opp. Så kom bildet i National Geographic, og da tok det helt av.

Turen opp fra Baños tar to og en halv time, men folk kommer i hundretall. Hver dag.

Utbrudd i 1999

Så kan en jo undre seg over hvorfor Carlos Sanchez sitter der oppe i fjellet, dag og natt, uke etter uke, år etter år og vokter over Tungurahua.

I oktober i 1999, etter å ha sovet i 81 år, våknet vulkanen til liv og hadde et stort utbrudd. Varme gasser, aske og steiner nærmest regnet over de nærliggende landsbyene. Myndighetene i Ecuador beordret masseevakuering. Sanchez og familien fikk sammen med de 16 000 andre menneskene som måtte rømme, bare fire timer på seg til å pakke med seg det viktigste og komme seg av gårde.

EVAKUERING: 16 000 mennesker ble evakuert da Tungurahua våknet til liv i 199. Foto: NTB Scanpix
EVAKUERING: 16 000 mennesker ble evakuert da Tungurahua våknet til liv i 199. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mot myndighetenes vilje returnerte Carlos til Baños den 20. desember. Han kom til en tom spøkelsesby dekt av aske. Hans eget hjem var derimot uskadd. Carlos var nervøs for om beitedyrene hans hadde overlevd, og tok seg opp til beitemarkene opp i fjellet.

Vel oppe fant han dyrene sine beite fredfullt på grønne enger. Naboenes gårder var dessuten uskadde.

Der og da knelte Carlos, korset seg og lovte den hellige Jomfru Maria (Baños' skytsengel), at han skulle bli der oppe i fjellet og vokte over vulkanen inntil den falt til ro igjen.

- 18 år senere er Tungurahua fortsatt aktiv. Så jeg er her fortsatt, sier Carlos nøkternt.

Inngangspenger

Men nå er han i det minste ikke alene lenger.

Takket være husken han satte opp i 2008 for at barnebarna skulle få lyst til å komme på besøk, har livet som enslig vulkanvokter endret seg drastisk for Carlos Sanchez.

ATTRAKSJON: Hver dag kommer hundrevis av mennesker opp i fjellet for å prøve huskene og se trehytta der Carlos Sanchez har bodd i 18 år. Foto: Eliot Stein.
ATTRAKSJON: Hver dag kommer hundrevis av mennesker opp i fjellet for å prøve huskene og se trehytta der Carlos Sanchez har bodd i 18 år. Foto: Eliot Stein. Vis mer

Etter at plassen hans oppe i fjellet ble en attraksjon, fikk han et nytt oppdrag av turistmyndighetene: Han skulle holde orden på strømmen av eventyrlystne folk som gladelig står over en halvtime i kø for å prøve huska. Og: Han ble bedt om å ta inngangspenger.

- Jeg ville at alle familier i Baños fortsatt skulle ha muligheten til å nyte dette stedet like mye som jeg og min familie har gjort. Så jeg sa ok, jeg kan ta inngangspenger. Men det koster bare en dollar, og barn er halv pris, sier Carlos.

Det er bare en eneste ting Carlos forlanger av de besøkende: At de skal signere gjesteboka.

Til nå har han 14 200 sider med hilsninger, mange av dem på språk han ikke engang visste eksisterte.

Carlos' andel av pengene turistene har betalt for å huske, har sørget for at flere av barnebarna hans har kunnet ta utdanning.

Ved hjelp av sønnen Gabriel har han også montert ei ny huske, og også ei zipline.

TOK AV ETTER DETTE: Etter at dette bildet ble publisert i en fotokonkurranse arrangert av National Geographic, begynte folk å strømme til huska oppe i fjellene. Foto: SEAN HACKER TEPER / National Geographic Photo Contest
TOK AV ETTER DETTE: Etter at dette bildet ble publisert i en fotokonkurranse arrangert av National Geographic, begynte folk å strømme til huska oppe i fjellene. Foto: SEAN HACKER TEPER / National Geographic Photo Contest Vis mer

Barnebarna Mayte og Mariza jobber som billettselgere, mens et tredje barnebarn, Julie, selger kyllingsuppe til turistene.

Carlos Sanchez har ingen planer om å forlate fjellet. Hovedoppgaven er fortsatt å passe på vulkanen, for å kunne advare folk om den skulle få en nytt kraftig utbrudd.

- Et løfte gitt til et annet menneske er alvorlig, men en pakt med Gud er hellig, sier han.

FAMILIEBEDRIFT: Det som begynte som et forsøk på å få besøk av barnebarna, har utviklet seg til å bli en familiebedrift for vulkanvokteren Carlos Sanches. Foto: Eliot Stein
FAMILIEBEDRIFT: Det som begynte som et forsøk på å få besøk av barnebarna, har utviklet seg til å bli en familiebedrift for vulkanvokteren Carlos Sanches. Foto: Eliot Stein Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!