Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Dag (42) trente seg skadefri - slapp å operere

Tren for å trene: Her er øvelsene som forebygger skader.

TRENTE SEG FRISK: Dag Storm Henriksen fryktet meniskoperasjon i fjor sommer, men valgte å prøve opptrening i stedet for. Her er noen av øvelsene som anbefales: Planken (øverst til venste), og powerwalk (under). Alle foto: Kristin Roset
TRENTE SEG FRISK: Dag Storm Henriksen fryktet meniskoperasjon i fjor sommer, men valgte å prøve opptrening i stedet for. Her er noen av øvelsene som anbefales: Planken (øverst til venste), og powerwalk (under). Alle foto: Kristin Roset Vis mer

Skadeforebyggende trening er like aktuelt for mosjonisten som for idrettsutøveren. Begge ønsker å trene mer og bedre, og de har begge ambisjoner om å komme i form på sitt nivå.

Forskjellen er at idrettsutøveren som regel har et støtteapparat rundt seg som forteller hva som bør gjøres. Det har ikke mosjonisten, som trener på på egenhånd, og kjører på så lenge det går bra. Så kommer dagen der kroppen sier fra.

Det gjør vondt i kneet eller et annet sted. Du vil helst ikke innse at det gjør vondt noe sted, og forsøker å trene slik du pleier. Det kan raskt straffe seg.

Fra generelt til spesifikt

- Det essensielle for å unngå skader er å bygge opp den generelle basen for å kunne tåle mer spesifikk trening. Du må rett og slett bli trent for å trene. Er du nøye på den biten er sjansen for færre skader langt større enn om du bare «durer» fram uten forholdsregler, sier fysioterapeut Einar Kalsæg ved Aktivklinikken på Lillehammer.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?