Dagbladet mener dette er Norges fineste badestrand

Er det andre som fortjener tittelen mer?

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ÅKRASANDEN (Dagbladet): Knallblått hav. Kritthvit sand. Kan det bli bedre?

Vi er ikke i Karibia. Men på Åkrasanden på Karmøy. Dette er Norges nyeste Blått Flagg-strand. Det er tidlig morgen. Vi har tatt turen ut for å ta en titt på Norges nyeste miljøprisstrand på sommerens første badedag i juli.

- Fortjent - Klart det er fortjent.

Det sier Hilde Håvardstein, en av de første turgåerne vi møter så tidlig på morgenen.

ÅKRASANDEN: Åkrasanden på Karmøy Norges nye Blå Flagg-strand i år. Foto: Håkon Nordvik
FOTEN: Foten i Fredrikstad har blått flagg. Foto: Hanna Tangvald
HVALSTRAND: Hvalstrand i Asker har blått flagg. Foto: Tor Arne Midtbø
BYSTRANDA: Bystranda i Kristiansand har blått flagg også i år. Foto: Fee Norway
HAMRESANDEN: Hamresanden i Kristiansand har Blått Flagg. Foto: Parkvesenet
STORØYODDEN: Storøyodden badestrand i Bærum har også blått flagg i år. Foto: Bærum kommune.
SJØBADET: Sjøbadet i Moss har Blått Flagg. Foto: Cecilie Kildahl.
TRONVIK: Også Tronvik i Moss har blått flagg i år. Foto: Cecilie Kildahl.
HOLMENSKJÆRET: Holmenskjæret i Asker har blått flagg i år. Foto: Henrik Slipher.
HVAMODDEN: Hvamodden i Asker er den fjerde stranda i Asker kommune som har blått Flagg. Foto: Henrik Slipher
HELLENESET: Helleneset i Bergen har blått flagg. Foto: Bergen og Omland Friluftsråd.

Paret er så heldige å bo rett ved Åkrasanden fram til juli, og går over stranda for å levere i barnehagen.

Som Hawaii Her er det avslappende, både for store og små, sier Anthony Jackson Håvardstein. Paret tilbrakte forrige år på Hawaii.

- Sanden her er minst like fin, slår han fast.

- Dette er Norges svar på Hapuna Beach på Hawaii, fortsetter han.

- Når sola kommer fram, kan dette måle seg med hvilken som helst strand i Europa, mener han.

Barnevennlig  Vi føler oss trygge her. Det er langgrunt. Vannet er rent og fint, sier Hilde Håvardstein.

 ÅKRASANDEN:  Blått hav og kritthvit strand, langgrunt og rent, med godkjent sikkerhetsutstyr. Stranden er har fått miljøgodkjenningen Blått Flagg i år. I fjor ble stranden kåret til Norges fineste. Foto: Håkon Nordvik
ÅKRASANDEN: Blått hav og kritthvit strand, langgrunt og rent, med godkjent sikkerhetsutstyr. Stranden er har fått miljøgodkjenningen Blått Flagg i år. I fjor ble stranden kåret til Norges fineste. Foto: Håkon Nordvik Vis mer

- Fargen på sjøen er nydelig.

- Sanden er ren og hvit. Det er mange fine knauser å klatre i og fargerike ville blomster langs stranda, noe som er veldig kjekt for barna. Selv når det blåser er det nydelig her, sier Hilde Håvardstein.

I fjor ble Åkrasanden stemt fram til Norges fineste strand på nettstedet foreldre.no.

I sjøen En gjeng ungdommer våger seg ut i sjøen på sommerens første soldag, som først dukker opp nå i juli. Hvis det er ei strand som fortjener Blått flagg, så er det denne, sier Olaug Sofie Hallaråker.

- Det er fint vann her, sier Vilde Drengstig, mens søskenbarnet Ingeborg Drengstig gjerne vil framheve fuglelivet og plantene på miljøstranda.

 BLÅTT FLAGG:  Ser du dette flagget på stranda, kan du være trygg på at vannet er rent og at stranda er ren. Stranda skal også ha toaletter og redningsutstyr. Badevannet skal oppfylle EUs badevannsdirektiv og stranden skal være lett tilgjengelig for alle. Foto: Håkon Nordvik
BLÅTT FLAGG: Ser du dette flagget på stranda, kan du være trygg på at vannet er rent og at stranda er ren. Stranda skal også ha toaletter og redningsutstyr. Badevannet skal oppfylle EUs badevannsdirektiv og stranden skal være lett tilgjengelig for alle. Foto: Håkon Nordvik Vis mer

- Når det kommer en soldag på Vestlandet, drar alle på stranda. Med den sommeren vi hadde i fjor, var det fullt her hele tida, sier hun til Dagbladet.

Flere strender Åkrasanden består egentlig av flere forskjellige strender, ni i alt- Det er Medhaugsanden, som har fått godkjent det blå flagget som vaier på begge sider av inngangen til stranda.

Karmøy her kjent for mange fine strender, blant annet Sandvesand, men den har ikke fått noe Blått Flagg ennå.

Det er strenge krav for at ei strand skal kunne heise det blå flagget på stranda. Det skal være rent og ryddig. Stranden skal være tilgjengelig for alle. Miljøet skal også tas vare på.

Badevannsdirektivet Stranda må i tillegg gjennom omfattende badevannstesting i henhold til EUs badevannsdirektiv. Det er også krav til førstehjelpsutstyr og livredningsutstyr.

Resultatene må være innenfor kategorien «excellent».

Dagbladet mener dette er Norges fineste badestrand

For gjestene betyr det blå flagget at de kan være sikre på at stranda har rent vann, rene omgivelser og rene toaletter, sier Blått Flagg-koordinator Marit Kjellesvik.

Naturen på Karmøy Her var det meste på plass, sier Andreas Dunkley, driftsansvarlig for Friluftsrådet Vest. Han er fornøyd med å kunne heise det blå flagget på Åkrasanden i sommer.

- Rent vann og ren strand er det naturen som gir oss. Det andre krever en del oppfølging, innrømmer han.

Norge har i år 13 strender som har fått miljøgodkjennelsen Blått Flagg.

Til sammenlikning har Hellas 295 Blå flagg godkjente strender i år, Spania har 578 og Danmark har 248 Blått Flagg-strender. Blått Flagg-sesongen varer fra 5. juni til 31. august.

Neste sommer Marit Kjellesvik tror det blir flere norske strender med Blått Flagg neste år.

 MORGENTUR:  Åkrasanden fortjener miljøprisen Blått Flagg, sier Hilde Håvardstein og Antony Jackson Håvardstein. Foto: Håkon Nordvik
MORGENTUR: Åkrasanden fortjener miljøprisen Blått Flagg, sier Hilde Håvardstein og Antony Jackson Håvardstein. Foto: Håkon Nordvik Vis mer

- Det er en veldig økende interesse for Blått Flagg i Norge nå. En god del kommuner i en prosess med å forbedre strendenes fasiliteter og ta de utvidete og regelmessige badevannsanalysene som vi krever for at de skal kunne heise det blå flagget, sier Marit Kjellesvik.

Kjellesvik mener det er mange grunner til at det er bra at det kommer flere Blå Flagg i Norge.

Vi ser at flere og flere mennesker er opptatt av komfort og kvalitet når de skal på stranda, sier Kjellesvik. Og ikke minst ha visshet om at badevannet faktisk er rent og trygt å bade i. Noe vi har sett ikke alltid er tilfelle, fortsetter hun.

Miljøansvar - Det er også bra at kommunene i større grad tar ansvar for miljøet og omgivelsene på og rundt badestedene. Og at gjestene oppfordres til å oppføre seg miljøvennlig ved å kildesortere, ikke forsøple og ta hensyn til naturen når de besøker disse friområdene, avslutter Blått Flagg-koordinator Kjellesvik.

Hvilken badestrand er din favoritt? Si din mening i kommentarfeltet! 

Dagbladet mener dette er Norges fineste badestrand
8. - 14. Juli: «Hvilken fjord er Svinesund inngangsporten til?»
 
Send SMS med kodeordet REISE til 2400.

Hver onsdag denne sommeren kommer et nytt spørsmål, og hver uke trekkes en vinner som får Dagbladets sommerbag med nyttig utstyr til norgesturen. Alle som sender inn svar er etter sommeren med i trekningen av et weekendopphold for to personer på Radisson Blu Resort, Beitostølen.