Dagbladleserne ga navn til ny norsk grønnsak

Det offisielle navnet blir rosettkål.

ROSETTKÅL: Den splitter nye grønnsaken, som nå har fått et norsk navn, vokser oppover, på samme måte som rosenkål. Størrelsen minner om rosenkål, men smaken er mildere  Flower Sprout kan serveres rå i salater, men blir bedre om den varmebehandles raskt. Foto: PER ODD GJESTVANG
ROSETTKÅL: Den splitter nye grønnsaken, som nå har fått et norsk navn, vokser oppover, på samme måte som rosenkål. Størrelsen minner om rosenkål, men smaken er mildere Flower Sprout kan serveres rå i salater, men blir bedre om den varmebehandles raskt. Foto: PER ODD GJESTVANGVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
- Vi har nettopp fått ja. Det blir rosettkål. Jeg kontakter designeren med en gang slik at vi får det nye navnet på emballasjen, sier bonde Per Odd Gjestvang på Toten.

Gått fort Prosessen har gått raskt.

For under en uke siden, den 7.oktober, utfordret vi Dagbladets lesere til å stemme på navn eller selv komme med navneforslag til den splitter nye grønnsaken, som er en krysning av grønnkål og rosenkål.

Til da gikk nyskapningen i Norge under det engelske navnet Flower Sprout.

Det kom inn utallige verdige kandidater. Bukettkål, krusekål, brasekål, edelkål, rød rosekål og skimmelkål var blant forslagene.

Flere gikk også for grøroskål og grøsenkål, siden nykomlingen jo er en krysning av grønnkål og rosenkål

Bonden selv foretrakk rosettkål, ut fra grønnsakens utseende, ikke ulikt en rosett. Han var også redd for at blomsterkål kunne forveksles med pyntekål eller blomkål.

Navnet det ble søkt om, og som et flertall av Dagbladets lesere ønsket, ble altså rosettkål.

Amerikanerne fikk ja Bonde Per Odd Gjestvang måtte søke firmaet Tozer, som har patent på produktet Flower Sprout, om navnebyttet.

FARGERIK: Den nye grønnsaken er både grønn og lilla. Fargene kommer enda sterkere fram etter en kort varmebehandling. Foto: PER ODD GJESTVANG
FARGERIK: Den nye grønnsaken er både grønn og lilla. Fargene kommer enda sterkere fram etter en kort varmebehandling. Foto: PER ODD GJESTVANG Vis mer

Hans argument var at amerikanerne allerede hadde fått lov til å kalle produktet «kalettes», en variant av «kale», den engelske betegnelsen på grønnkål.

Det samme ble mulig for det tyske markedet, hvor navnet er blitt Blumenspross. 

Les også: Viestad om grønnkål

- Den eneste betingelsen er at Flower Sprouts logoen også må være med på pakningen, tilstrekkelig stor. Det lever vi godt med, sier Gjestvang, som regner med at de nye etikettene vil være på plass om kort tid.

Jubel i bransjen Den nye grønnsaken er denne uka på plass i grønnsakdisken hos de store kjedene.

Ifølge leverandøren er den å få i butikkene til Meny, Jacobs og Spar, endel Kiwi-butikker og noen Rema 1000.

Kjedene er positive.

SMÅ ROSETTER: Slik ser den nye grønnsaken, rosettkål, ut. Foto: PER ODD GJESTVANG
SMÅ ROSETTER: Slik ser den nye grønnsaken, rosettkål, ut. Foto: PER ODD GJESTVANG Vis mer

- Vi mener det er bra at det etableres norske navn på norske varer,sier Pål Westby, frukt og grønt-ansvarlig i Norgesgruppen.

Også Opplysningskontoret for frukt og grønt vender tommelen opp.

- Dette er veldig bra. Vi har ønsket oss et generisk, norsk navn, sier informasjonsjef Gerd Byermoen.

Les også: Tre gode grunner til å putte grønnkål i handlekurven

Hun utdyper:

- Det er flott at gode grønnsaker dyrket i Norge får norske navn. Det gir større nærhet til produktet. Rosettkål er et sjarmerende og beskrivende navn. Det tar med seg slektskapet til rosenkålen.

Selv synes hun blomsterkål var det mest intuitive, men da navnet rosettkål dukket opp var det ingen tvil. Det var det beste navnet.  

SALAT: Den nye grønnsaken smaker godt i salater. Den kan også bakes,kokes,wokes og brukes på enda flere måter. Foto: FRUKT.NO
SALAT: Den nye grønnsaken smaker godt i salater. Den kan også bakes,kokes,wokes og brukes på enda flere måter. Foto: FRUKT.NO Vis mer

- Det er moro å se hvordan forbrukerne engasjerer seg. Jeg har stor tro på produktet, som utvilsomt bli attraktivt både til hverdag og fest. Rosettkålen tilberedes raskt og enkelt, den er vakker sunn og velsmakende. 

SLIK VOKSER DEN:  Små rosetter oppover langs en stokk.. Foto: PER ODD GJESTVANG
SLIK VOKSER DEN: Små rosetter oppover langs en stokk.. Foto: PER ODD GJESTVANG Vis mer