Dagens testvinner fikk terningkast én forrige gang

Seks av ni er fritert i palmeolje.

BARE TRE ER UTEN PALMEOLJE: Vinneren hadde faktisk palmeolje i forrige test, denne er nå byttet ut med raps.  Foto: ERIK HELGENESET
BARE TRE ER UTEN PALMEOLJE: Vinneren hadde faktisk palmeolje i forrige test, denne er nå byttet ut med raps. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): For to år siden testet vi også peanøtter.

Den gangen var det flest produkter som inneholdt palmeolje, og slik er det også i dag.

Bare tre av produktene er fri for palmeolje.

Vinneren hadde faktisk palmeolje i forrige test, denne er nå byttet ut med raps.

Det lønner seg, innholdet av mettet fett blir nemlig lavere og dermed et litt sunnere valg.

Et sunt utgangspunkt Ristede og saltede peanøtter er selvsagt ikke så sunt som naturelle peanøtter. Vi får i oss allerede nok salt i kostholdet, derfor kan du godt velge nøtter med det laveste saltinnholdet.

Naturelle peanøtter er en kilde til fiber, protein, sunne fettsyrer, vitamin E og andre antioksidanter, B-vitaminer og mineraler og sporstoffer. Dessuten inneholder naturelle peanøtter svært lite salt.

Når nøttene ristes i olje, blir de mer fettrike og kaloriinnholdet øker. Brukes det en sunn olje som raps, blir likevel fettsammensetningen bra. Men når det brukes kokosolje og palmeolje, øker innholdet av mettet fett.

Palmeolje bidrar særlig med den kolesteroløkende palmitinsyren. Riktignok inneholder ikke peanøtter mye olje, om lag 2-4 %, som dekker nøtta. Ristede peanøtter har det samme fettinnholdet, men innholdet av mettet fett varierer mye, avhengig av om produsenten bruker raspolje, solsikkeolje, kokosolje og/eller palmeolje.

Fortsatt palmeolje Marthe Schomacker, senior kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery & Snacks Norge, svarte følgende da vi var i kontakt med dem for å finne ut hvilken vegetabilsk olje de brukte i Kims peanøtter:

- I KiMs er palmeolje høyt oppe på agendaen, og vi har gått over fra palmeolje til solsikkeolje på hele produktserien vår (opp mot 50 produkter), men nøtter gjenstår og friteres fremdeles i palmeolje. Vi arbeider aktivt med å eliminere bruken, men dette er et krevende utviklingsarbeid for å ivareta kvalitet og smak, og noe som av den grunn tar tid. Bruken av merkebetegnelsen vegetabilsk olje er i tråd med gjeldende merkeforskrifter, men fra 2014 kommer vi til å endre merkingen på Polly Peanøtter slik at det framgår av deklarasjonen hvilken oljetype som brukes. Til informasjon bruker KiMs Norge leverandører av palmeolje som er forpliktet til å bidra til å ivareta regnskogen og bidra til bærekraftig produksjon. Vi benytter ikke transfett eller herdet fett i vår nøtteproduksjon.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på peanøttenes innhold av kalorier, mettet fett, fiber og salt. Mye kalorier, mettet fett og salt har trekket ned. Fiber trekker opp.

Siden peanøtter som regel bare tilsettes salt og fett, har vi valgt å la dette telle mest.

Det var overraskende nok en viss forskjell i fiber, derfor har vi tatt dette med i testen. Vi har dessuten gitt et lite poengtrekk for bruk av palmeolje.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de beste får terningkast 5 og de dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Eldorado peanøtter Testvinner med laveste innhold av mettet fett og nest lavest på salt, men nest høyeste kaloriinnhold. Karakter: Produsent: Unil AS Peanøtter, ristet, saltet Testvinner med laveste innhold av salt og nest lavest på mettet fett, men høyeste kaloriinnhold. Karakter: Produsent: Rema1000 Michael's Farm Extra large peanuts Nest laveste innhold av kalorier. Kommer bra ut på salt. Karakter: Produsent: Brynild Gruppen AS Polly virginia peanuts extra large Laveste kaloriinnhold og nest mest fiber. Høyest på mettet fett. Karakter: Produsent: KiMs Norge AS Bittles peanøtter Nest mest mettet fett og fiber. Karakter: Produsent: ICA Norge AS Polly peanøtter den originale Mest fiber, men også mest mettet fett. Karakter: Produsent: KiMs Norge AS Salted peanuts Nest laveste innhold av fiber. Kommer bra ut på kalorier. Karakter: Produsent: Coop Trading A/S Maarud peanøtter Laveste innhold av fiber og nest mest salt. Karakter: Produsent: Maarud AS Polly Mexican fiesta Nest laveste kaloriinnhold, men mest fett og salt. Karakter: Produsent: KiMs Norge AS Les mer på Bramat.no:
Tykk av lite protein?
Spis etter sesongen
Tren utenfor komfortsonen