UTRADISJONELL: Fasaden er beholdt. Ellers er alt nytt på Henne Kirkeby Kro i Jylland. Kroen eies av en av Danmarks rikeste menn. Etter at han totalrenoverte stedet og fikk en av verdens beste kokker med på laget, har kroa på bondelandet blitt en matdestinasjon. Foto: TINE FALTIN
UTRADISJONELL: Fasaden er beholdt. Ellers er alt nytt på Henne Kirkeby Kro i Jylland. Kroen eies av en av Danmarks rikeste menn. Etter at han totalrenoverte stedet og fikk en av verdens beste kokker med på laget, har kroa på bondelandet blitt en matdestinasjon. Foto: TINE FALTINVis mer

Dansk glassfibermilliardær har utviklet matreisemål med michelinkokken som sa nei til å starte Noma

Henne Kirkeby Kro er ikke helt som andre kroer.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Mens barnefamiliene velger Legoland, valfarter matinteresserte til Henne kirkeby kro på Jylland.

PÅ LANDET:  Henne Kirkeby Kro ser ut som en vanlig kro ved første øyekast. Det er den ikke. Bak huset ligger Danmarks største kjøkkenhage. Litt bortenfor ligger ny lunsjrestaurant, landingsplass for helikopter og hotellbygg. Foto: COLIN SEYMOUR
PÅ LANDET: Henne Kirkeby Kro ser ut som en vanlig kro ved første øyekast. Det er den ikke. Bak huset ligger Danmarks største kjøkkenhage. Litt bortenfor ligger ny lunsjrestaurant, landingsplass for helikopter og hotellbygg. Foto: COLIN SEYMOUR Vis mer

Den ligger på landet og ser ut som en tradisjonell landveiskro, men er mer eksotisk enn som så.

Kroa eies av en dansk glassfibermilliardær og drives av en britisk michelinkokk med fortid som bandsjåfør.

FULL FART:  På kjøkkenet er det full konsentrasjon, full fart og fullt latinoparty. - Jeg må ha musikk når jeg jobber, sier kokken Paul Cunningham. Foto: COLIN SEYMOUR
FULL FART: På kjøkkenet er det full konsentrasjon, full fart og fullt latinoparty. - Jeg må ha musikk når jeg jobber, sier kokken Paul Cunningham. Foto: COLIN SEYMOUR Vis mer

Sammen har den kunstelskende rikingen Flemming Skouboe og matkunstneren Paul Cunningham utviklet et matreisemål noen kilometer fra Vesterhavet. 

- Jeg ville lage god mat, ikke skape et reisemål. Det er bare blitt sånn, sier Cunningham.

Han gir blaffen i dogmer, og elsker fish'n chips like høyt som østers og kaviar.

- Alle er opptatt av maten i Sør-Amerika for tiden. Jeg tror på Tyskland og Canada, sier han til Dagbladet.

Mat og designluksus For noen år siden var det mesterkokken Allan Poulsson folk forbandt med Henne kirkeby kro.

Det var han som mottok prisen da kroa ble «Årets restaurant i Norden» i 2011. Men så sluttet Poulsson og stedet ble ledig. Nå er det Cunningham som bringer stedet videre.

KLAR: Landingsplassen for helikopter klippes flittig. - Til nå er det mest eieren av stedet som benytter seg av tilbudet, forklarer Cunnighams høyre hånd, den britiske kokken Garrey Dawson. Foto: TINE FALTIN
KLAR: Landingsplassen for helikopter klippes flittig. - Til nå er det mest eieren av stedet som benytter seg av tilbudet, forklarer Cunnighams høyre hånd, den britiske kokken Garrey Dawson. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Kroa fyller 225 år i år, men bare fasaden er slik den var. Resten er flunkende nytt. De 12 bordene i restauranten har fått følge av 12 hotellrom, ny lunsjrestaurant og konferanseavdeling.

På området finner du Danmarks største kjøkkenhage, binge for kjælegriser, kuber til 300 000 bier og helikopterlandingsplass for dem som måtte foretrekke raskere transport. 

FAR OG SØNN: Den britiske kokken Paul Cunningham har hatt stor suksess i Danmark. Her er han fotografert med sønnen, som har arbeidsuke på kjøkkenet hos far. Foto: COLIN SEYMOUR
FAR OG SØNN: Den britiske kokken Paul Cunningham har hatt stor suksess i Danmark. Her er han fotografert med sønnen, som har arbeidsuke på kjøkkenet hos far. Foto: COLIN SEYMOUR Vis mer

Turen i lufta tar tre kvarter fra København. Hittil er det mest eieren som har benyttet muligheten.

And med ringblomst Henne kirkeby kro serverer ikke forrett, hovedrett og dessert. Et måltid består av 10-12 kulinariske innfall. Innfallene kan komme fra alle i teamet.

Chef Cunningham bestemmer til slutt. Menyen kan bestå av alt fra griseører med østers-aioli til andebryst dekorert med ringblomster.

UNG JUBILANT: Kroen fyller 225 år i år, men bakenfor fasaden er det moderne design og matkunst anno 2015. Foto: TINE FALTIN
UNG JUBILANT: Kroen fyller 225 år i år, men bakenfor fasaden er det moderne design og matkunst anno 2015. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Grønnsakene er dyrket tjue meter fra bordet, viltet er gjerne skutt på egen grunn. Østersen kommer fra Vadehavet noen kilometer unna.

Bordet er ditt til du drar videre, kanskje til Henne strand eller Hjerting badehotel i Esbjerg. Eventuelt stuper ned på en madrass i en av de nye suitene.

Danmarks blideste brite Mens det er stille i restauranten, er det partystemning på kjøkkenet. De ansatte danser rundt til latinorytmer mens de skaper små kunstverk.

- Jeg kan ikke jobbe uten musikk, sier Cunningham, som er kjent som Danmarks blideste brite.

I dag er han ekstra blid fordi sønnen (15) har arbeidsuke på kjøkkenet. Vanligvis ses de bare halve uka, når Paul er hjemme hos familien på Sjælland.

DRIVHUSET: Her pleier Cunningham å samle teamet sitt  - til pep talk eller bare gøy og moro. Foto: TINE FALTIN
DRIVHUSET: Her pleier Cunningham å samle teamet sitt - til pep talk eller bare gøy og moro. Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Se, så flott farge, sier Cunningham om den knallgrønne persillepureen som forsiktig legges i skåler før servering.

Målet hans er ærlig mat med lokale ingredienser.

TEAM CUNNINGHAM: Musikken fyller rommet, men ødelegger ikke konsentrasjonen på kjøkkenet. Foto: COLIN SEYMOUR
TEAM CUNNINGHAM: Musikken fyller rommet, men ødelegger ikke konsentrasjonen på kjøkkenet. Foto: COLIN SEYMOUR Vis mer

- Jeg elsker å åpne østers og grille over åpen ild. Det basale tiltaler meg mer og mer, sier han.

Stjernespekket Cunningham er kjendis i Danmark. Han fikk en stjerne i Michelin-guiden ni måneder etter at han åpnet restauranten «The Paul» i Tivoli i København. 

Det er også en kjent sak at det var Cunningham som først fikk tilbudet om å starte Noma. Han sa nei takk og foreslo Rene Redzepe - som skapte verdens beste restaurant i København.

FIRE MÅL: Kjøkkenhagen vokser og vokser. Alt har sin plass. Kokkene passer hagen selv. Foto: TINE FALTIN
FIRE MÅL: Kjøkkenhagen vokser og vokser. Alt har sin plass. Kokkene passer hagen selv. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Da Michelin i vinter utga sin første nordiske restaurantguide, var det store forventninger i hele Norden. Det viste seg at michelininspektørene bare hadde besøkt en håndfull byer. Henne kirkeby kro kan foreløpig se langt etter en stjerne, på grunn av beliggenheten.

- Om Michelin-stjernene fikk skinne over bygdene, ville gode fagfolk følge etter, og nye, spennende spisesteder ville dukke opp, sier Cunningham.

SNACK ATTACK: Hjemmelagde potetchips med spiselige blomster. Foto: COLIN SEYMOUR
SNACK ATTACK: Hjemmelagde potetchips med spiselige blomster. Foto: COLIN SEYMOUR Vis mer

Han ønsker flere muligheter utenfor byene for fagfolk og tettere samarbeid mellom lokale restauranter, bønder og matprodusenter.

Han synes det er på tide at resten av landet får en sjanse til å vise seg fram.

LUKSUS: Midt ute på jordet finner du et nybygg med luksussuiter Foto: TINE FALTIN
LUKSUS: Midt ute på jordet finner du et nybygg med luksussuiter Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Særlig siden ni av ti ingrediensene de bruker i København kommer fra Jylland, sier han.

Fra jord til bord Colin Seymour, ansvarlig for kulinarisk turisme i Sydvest-Sjælland, mener Henne kirkeby kro er som skapt for den nye matbølgen. Den handler om å spise maten der den lages.

- Folk har vært på restauranter som Noma og Geranium og hørt kelnerne fortelle at maten kommer herfra og derfra. Nå vil de dit råvarene dyrkes, sier Seymour.

JORD TIL BORD: Når gjestene har satt fra seg bilen, tar de gjerne en tur i kjøkkenhagen før de setter seg til bords. Kokkene er selv ute og plukker det de skal bruke.  Foto.TINE FALTIN
JORD TIL BORD: Når gjestene har satt fra seg bilen, tar de gjerne en tur i kjøkkenhagen før de setter seg til bords. Kokkene er selv ute og plukker det de skal bruke. Foto.TINE FALTIN Vis mer

Mange tar seg en tur i kjøkkenhagen før middag, for å se salaten og gulrøttene de seinere skal spise. Kokkene passer hagen og henter selv maten før middagen.

I drivhuset finner du ofte sjefen sjøl, med topplue og forkle under allværsjakka. Her samler han gjengen rundt et røft bord for å spise, prate eller bare ha det litt «sjovt».

Inn mot hagen ligger lunsjrestauranten med uteservering. Mange prøver den i første omgang. Går du for en helaften bør du nok sette av penger og planlegge besøket. 

- Prisene her er ikke lave, medgir daglig leder Garrey Dawson.

- Men vi har gode pakketilbud. Dessuten serverer vi fish' n chips hver fredag.