DANSK BESTSELGER:  VW Up har slått veldig an i Danmark og ligger an til å bli den mest solgte bilmodellen i 2012. Foto: VW
DANSK BESTSELGER: VW Up har slått veldig an i Danmark og ligger an til å bli den mest solgte bilmodellen i 2012. Foto: VWVis mer

Danskene gale etter småbiler

Norges bestselger knapt inne blant de ti mest solgte.

(Dagbladet): Mens VW Golf som vanlig topper salgslista i Norge, er den såvidt inne blant de ti meste solgte modellene i Danmark for november.

I Danmark er kjøpsmønsteret et helt annet enn her til lands, og de nye småbilene VW Up og konsern-søsteren Skoda Citigo dominerer salgstoppen suverent. På lista ligger også flere andre småbiler.

SELGER GODT: Skoda Citigo selger neste like godt som Up i Danmark. Foto: Skoda
SELGER GODT: Skoda Citigo selger neste like godt som Up i Danmark. Foto: Skoda Vis mer

De små VAG-modellene solgte i henholdsvis 1640 og 1554 eksemplarer i Danmark i november. Det er omtrent 20 prosent av hele nybilsalget den måneden.

Så langt i år er UP solgt i 16.334 eksemplarer, og ligger an til å bli Danmarks mest solgte bil i 2012. Det ligger dessuten an til å bli et rekordår for bilsalg i landet. rundt 175.000 biler forventes solgt i 2012.

NORSK BESTSELGER: VW Golf holder stand på salgstoppen i Noerge.
NORSK BESTSELGER: VW Golf holder stand på salgstoppen i Noerge. Vis mer

Downsizing
- Dette er en trend vi ser i hele Europa. Vi kaller det downsizing, både av bil og motorer.

- Vi har sett det på europeiske bilutstillinger den siste tiden også, at fabrikkene aktivt markedsfører småbilene sine, mens de større og mer luksuriøse modellene står litt mer diskret i bakgrunnen, sier bilanalytiker Anders G. Hovde i TNS Gallup til Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke det danske kjøpsmønsteret så godt, men lenger ned i Europa har jeg inntrykk av at flere og flere innser at de ikke har behov for mer enn en liten bil med grei plass. Ikke minst er de godt egnet i byene.

- Og økonomi, og ikke minst den økonomiske usikkerheten som råder sørover i Europa, spiller selvsagt også inn på folks valg av ny bil, sier Hovde.

Andre behov Nå er det selvsagt ikke norske og danske kjøremønstre spesielt sammenligningsvennlige. Norge, med sitt bygdelandskap, fjell og fjorder og til tider ekstreme vinterfolhold, byr på helt andre kjøreopplevelser enn hva som er hverdagen for den jevne danske bilist.

I Norge er det fortsatt VW Golf som selger best, og vil bli Norges mest solgte modelle i år, til tross for at bilen er inne i et generasjonsskifte.

Hele sju biler på den norske topp 20-lista leveres med firehjulstrekk. Ikke en eneste av disse er inne blant de 20 mest solgte i Danmark.