Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Danskenes nye matattraksjoner

Varemagasin med matetasje på taket.

DEJLIG Å VÆRE NORSK: De norske kollegene Camilla Aarak Kiland og Louise Linn Lan er begeistret for den nye matetasjen med i alt sju restauranter. - Lyst fint og veldig annerledes enn det vi har i Norge, sier kollegene som er på tur med tannhelsetjenesten i Aust-Agder. Foto: TINE FALTIN
DEJLIG Å VÆRE NORSK: De norske kollegene Camilla Aarak Kiland og Louise Linn Lan er begeistret for den nye matetasjen med i alt sju restauranter. - Lyst fint og veldig annerledes enn det vi har i Norge, sier kollegene som er på tur med tannhelsetjenesten i Aust-Agder. Foto: TINE FALTIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først fikk danskene Torvehallerne, matsuksessen ved Nørreport.

Nå er det rulletrappa som gjelder for dem som er ute etter stort utvalg spisesteder på ett og samme sted. På toppen av  varemagasinet Illum er det nettopp åpnet en hel etasje med restauranter.

Illum Rooftop er en dristig satsing i en by som bugner av mattilbud. Er det gatemat du er på jakt etter, er det Copenhagen Street Food på Papirøen som er stedet. Der er alle matbilene samlet under samme tak i en svær hall. 

Vil du heller grille, er det siste nye Toldboden nedenfor Kastellet. Der grilles det kortreist mat fra en gård på Nordsjælland.

Maten spiser du i fluktstol ved vannkanten, kanskje med en cocktail fra utendørsbaren.

Rooftop På splitter nye Illum Rooftop sørger overlys, vinduer fra gulv til takk og utendørs terrasse fem etasjer over bakken for wow-faktor i vårsola.

- Fint sted, veldig annerledes enn det vi har i Norge, sier Camilla Aarak Kiland, som nettopp har satt seg til bords med kollegene Veronica Bjørnbakk og Louise Linn Lan.

De tre er på tur med tannhelsetjenesten i Aust-Agder og fant tilfeldigvis fram til nyheten høyt over bakken.

SMALT:  Stort smalere uteservering enn den du finner på tak-kaffebaren er vanskelig å oppdrive. Herfra har du utsikt over hustakene i indre by. Foto: TINE FALTIN
SMALT: Stort smalere uteservering enn den du finner på tak-kaffebaren er vanskelig å oppdrive. Herfra har du utsikt over hustakene i indre by. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Helt alene om å satse på takservering er varemagasinet ikke. Bydelen Østerbro får snart en 600 kvadratmeter stor økologisk takbondegård, Østergro, med restauranten Stedsans beliggende i et drivhus. Her kan du spise omgitt av plantekasser og trær som bokstavelig talt vokser inn i himmelen.

Opererer på egen hånd Illum Rooftop, som også har kaffebar med verdens smaleste utendørsservering, skal heretter leve sitt eget liv. Når varemagasinet stenger vil egne heiser og egen inngang fra gata sørge for at du kan spise middag etter teater eller komme på brunch i helgene.

Er du typen som gjerne blir en stund på fredagspils, vil du ikke bli kastet ut her.

- Fredag skal være vår «crazy day». Da skal det være lov å slå ut håret her, sier Christina Hansen, ansvarlig for mat og drikke i varemagasinet som har 6,5 millioner besøkende hvert år.

Til høsten åpner hun en nyrenovert kjelleretasje med mer mat, for det meste butikker.

Øl og snaps Utvalget i toppetasjen går fra middelhavsretter til grillmat og sjømat. Og dansk frokost med øl og snaps. For eksempel på Skagen fiskerestaurant, drevet av en restauratør født og oppvokst i Skagen.

Jesper C. Winter har laget filial av restauranten med samme navn, som du kanskje kjenner fra Skagen havn. Har du svingt glasset på toppen av Danmark, er det mulig du også kjenner restaurantens egen snaps, Bjesk.

Alt i alt finner du sju restauranter og noen butikker på toppen av magasinet som er i gang med en makeover til en halv milliard danske kroner.

MIDDELHAVSSJØMAT:  Alle restaurantene på Illum Rooftop har sjømat. Hos Jelena Vucovic i Corallo Lobster Bar går det i fransk champagne, krabbe og hummerklør. Foto: TINE FALTIN
MIDDELHAVSSJØMAT: Alle restaurantene på Illum Rooftop har sjømat. Hos Jelena Vucovic i Corallo Lobster Bar går det i fransk champagne, krabbe og hummerklør. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Forbildet for den nye matetasjen er Selfridges i London.

Italiensk De norske kollegene fra Aust-Agder valgte Rossopomodoro, et av tre spisesteder med italiensk mat.

De spiser pizza og pasta laget av italienere med ingredienser fra Italia.

- Vi bruker gjerne lokale råvarer, men det må ikke gå på bekostning av den italienske smaken. Pizzamel, olje, tomater, ost og skinke må komme fra Italia, sier restaurantsjef Christian Mosca.

Restauranten er del av slow-food bevegelsen og samarbeider med den etterhvert velkjente internasjonale kjeden Eataly, som neste år åpner fornøyelsespark for mat utenfor Bologna.

Restaurantsjef Mosca har fartstid fra Rossopomodoro i London. Han synes danskene virker mer positive til kjøtt.

- I London er vegetarbevegelsen langt større, sier han.

Gourmethelg Fredag i forrige uke var det «grand opening» etter at spisestedene i tur og orden har åpnet for prøvedrift siden november. Ved lunsjtider er etasjen fylt av en god blanding av forretningsfolk, vanlige handlende og turister.

GOURMETKAMERATER:  De to parene Louise og Morten Graakjær (foran) og Merethe og Jesper Juul (bak) er på gourmetweekend fra Jylland. Det er mye som skal smakes på før turen går tilbake til familielivet i Skjern. Foto: TINE FALTIN
GOURMETKAMERATER: De to parene Louise og Morten Graakjær (foran) og Merethe og Jesper Juul (bak) er på gourmetweekend fra Jylland. Det er mye som skal smakes på før turen går tilbake til familielivet i Skjern. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Mange har lest seg opp og reservert bord.

- Spennende mat, sier Louise og Morten Graakjær fra Skjern i Jylland.

De sitter med restene av måltidet på italienske Maio sammen med venneparet Merethe og Jesper Juul. Lunchen er ett av mange stoppesteder på gourmetweekenden i hovedstaden.

Maio, som har italiensk-amerikansk profil og driver restaurant med samme navn i Milano, er takets «upmarket» spisested. Men det er langt fra bare trøfler og kalvekjøtt på menyen.

Fikk du lyst på italiensk mat? Her er sju ting du bør ha i skapet om du vil lage den selv.

-Spesialiteten vår er risotto alla Milanese, sier sjefen, Claudio Tronci.

Utsikt over hustak På åpningsdagen er det hektisk aktivitet på det åpne kjøkkenet, som både forbereder kveldens gallamiddag og serverer lunsjgjestene, de fleste plassert i «Orangeriet» med utsikt over hustakene i sentrum.

ITALIENSK:  Salvatore Decrescenzo har flyttet fra Napoli for å lage italiensk pizza på taket i København. Foto: TINE FALTIN
ITALIENSK: Salvatore Decrescenzo har flyttet fra Napoli for å lage italiensk pizza på taket i København. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Her sitter de to parene fra Jylland. De har et stramt program. Først skal de utforske michelinrestauranten Kokkeriet, deretter spise gatemat på Copenhagen Street Food. Hvilke andre steder de skal spise på, kommer de ikke på i farta.

Hva de skal til slutt, husker de derimot godt.

- Da skal vi hjem og passe barn.

UTSIKT.  Illums nye matetasje har utsikt til tre sider. Foto: TINE FALTIN
UTSIKT. Illums nye matetasje har utsikt til tre sider. Foto: TINE FALTIN Vis mer
Hele Norges coronakart