Dårlig fiskelykke? Prøv Brimis metode

Slik kan en liten fisk bli mat til mange.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

BÅLVARME: Arne Brimi synes fisk tilberedt over bålvarme smaker ekstra godt. Fjellørret stekt på pinne trenger bare noen få minutter for å bli ferdig. Foto: METTE MØLLER
ØRRET PÅ BÅLET: Naturell fjellørret stekt på pinne trenger bare noen få minutter for å bli ferdig. Nyt den med flatbrød og godt smør. Foto: METTE MØLLER
FJELLØRRET: Den avkokte varianten, med klassisk agurksalat og rømme, en rett som før ble servert på alle gode hoteller. Foto: METTE MØLLER
SYLTA ØRRET I SYRLIG LAKE: Fjellørret i syrlig lake med grønnsaker er enkelt å lage og smaker nydelig. - Bruk rikelig med grønnsaker i laken, og la gjerne ørretfiletene ligge i laken til dagen etter. Da får de ekstra god smak, sier Brimi. Foto: METTE MØLLER

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

DELIKAT: Fjellørret i syrlig lake med grønnsaker er enkelt å lage, smaker nydelig og er en fin måte å drøye de små filetene på. Server den sylta fisken på et smørbrød med godt, grovt brød. Foto: METTE MØLLER
DELIKAT: Fjellørret i syrlig lake med grønnsaker er enkelt å lage, smaker nydelig og er en fin måte å drøye de små filetene på. Server den sylta fisken på et smørbrød med godt, grovt brød. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Selv om du er ivrig fisker, er det ikke alltid like lett å få fjellørret på kroken. Men selv en liten fisk kan bli måltid til mange.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Brimis metode er å sylte fisken i en syrlig lake med grønnsaker, for så å servere den som et smørbrød på godt, grovt brød.

Slik kan flere få en liten smakebit av delikatessen.

- Bruk rikelig med grønnsaker i laken, og la gjerne ørretfiletene ligge i laken til dagen etter. Da får de ekstra god smak, sier Brimi, som også varierer med å servere den sylta ørreten sammen med en god, grønn salat. Litt rømmedressing smaker da veldig godt til.

Stek fisk på bål Arne Brimi er opptatt av jakt, fiske og friluftsliv, og bruker aller helst fritida ute i naturen. Gjerne i rolig tempo sammen med familien.

Men før fjelltopper og mange kilometer, er maten en viktig del av Brimis naturopplevelser. Han mener alle turer bør ha et godt måltid i enden.

Ekstra stas er det dersom han kan tilberede turmaten over et sprakende bål, helst med sjølfiska fisk.

- Fisker du ikke selv, så pakk med et par fiskefileter i tursekken. Stek fisken med litt smør i folie eller rett og slett på en pinne over bålet. Nyt fisken på flatbrød med smør eller rømme, det er fenomenalt godt, sier Brimi.

Fenomenet avkokt ørret Noe av det beste kokken vet, er avkokt ørret servert med klassisk agurksalat og god seterrømme.

Ørreten trekker i en lake med grønnsaker og krydder, og blir aller best dersom den får stå i laken natta over.

- Avkokt ørret er et fenomen. Før ble det alltid servert på gode hoteller, og jeg synes det er fint å kunne minne om denne måten å tilberede fisken på. Og det fine for kokken er at her må du rense fisken sjøl, smiler Arne Brimi.

• Les også: Tre oppskrifter som vil friste deg ut på sopptur.