Dårlig kvalitet på laken

Vanskelig å finne bomullslaken som ikke nupper eller mister formen. Men testvinneren er overlegen på slitestyrke.

TEST AV LAKEN: Ingen av lakenene i testen var av spesielt god kvalitet. Det er heller ikke slik at de dyre alltid er bedre enn de billigste. Illustrasjonsfoto: Istockphoto
TEST AV LAKEN: Ingen av lakenene i testen var av spesielt god kvalitet. Det er heller ikke slik at de dyre alltid er bedre enn de billigste. Illustrasjonsfoto: IstockphotoVis mer

En god og lang natts søvn er noe mange småbarnsforeldre drømmer om.

Og når barnet først sover om natten, finnes det knapt noe bedre enn å legge seg i nyvasket sengetøy og hvite underlaken. Laken som nupper eller krøller seg sammen som en pølse midt i sengen fordi lakenet har krympet i vask, kan gjøre det vanskelig å finne søvnen.

Men slitesterke bomullslaken som verken nupper seg eller mister formen er vanskelige å finne i norske butikker.

Prislappen gir heller ingen god veiledning.

Det dyreste lakenet absolutt best, men det billigste lander på en god andreplass, viser testen av bomulls-laken som er utført av svenske Testfakta i samarbeid med Foreldre.no.

Testfakta har latt Swerea IVF:s laboratorium i Mølndal sammenligne kvaliteten på ti hvite bomullslaken av ulike merker.

Trist resultat Resultatet var ikke imponerende. Ingen av lakenene i testen levde opp til den kvalitetssertifiseringen som laboratoriet har kommet frem til i samarbeid med representanter fra bransjen.

- Det er trist. Dette er jo ikke kriterier som vi har funnet på, men som vi ble enige om som et minimumsnivå for hva et laken bør tåle, sier Helena Hjärtnäs, testleder ved Swerea IVF.

I testen har laboratoriet undersøkt slitestyrke, hvor mye nupper som dannes, rivestyrke og hvordan størrelsen og formen på stoffet forandres etter en vask.

Det viste seg at de ulike lakenene gjorde det bra på ulike ting.

Overlegen slitestyrke på vinnerlakenet Testvinneren fra Lexington var helt overlegen med tanke på slitestyrke.

Stoffet tålte ti ganger mer slitasje før trådene brast enn hva lakenet fra Hemtex gjorde.

Med tanke på krymping var Hemtex bedre, og minst nupper fikk lakenet fra Himla.

- Det kan komme an på bomullskvalitet, fiberlengde, hvor grove trådene er, og hvor tett garnet er tvunnet, sier Helena Hjärtnäs.

Ifølge henne er det umulig å avgjøre hva som er et godt laken bare ved å kjenne på stoffet.

- Du kan selvsagt kjenne tykkelsen, men det sier ingenting om det kommer til å bli nuppete eller skeivt. Det var derfor vi tok frem en kvalitetssertifisering for laken, som en hjelp for forbrukeren. Men vi ser jo at produsentene har et stykke å gå før de oppfyller alle krav.

To laken inneholder farlige kjemikalier I tillegg til å teste stoffets egenskaper, målte laboratoriet også inneholdet av noen av de farlige kjemikaliene som kan forekomme i tekstiler.

Det gav to treff: Hemtex og Prinsesse Easy Care (NO) viste seg å inneholde formaldehyd, og i lakenet fra Södahl (DK) fant laboratoriet nonylfenoletoxylater.

Nivåene lå imidlertid under grensene som den utbredte miljø- og helsestandarden som Øko-tex 100 krever.

- Det er svært små menger, og det er positivt at de ikke fant mer. Vi vet at tekstilbransjen er veldig kjemikalietung, sier Marcus Hagberg, inspektør ved Kemikalieinspektionen.

Formaldehyd brukes i tekstiler for å motvirke krymping og krøller. Det er allergifremkallende og mistenkes å være kreftfremkallende.

Nonylfenoletoxylat er et stoff som blir brukt under produksjonsprossessen av stoff, som er giftig for vannorganismer.

Vask nye tekstiler før bruk I Sverige, hvor testen er gjennomført, finnes det i dag ingen obligatoriske regler som sier hvor mye av disse kjemikaliene et stoff kan inneholdet. Derimot finnes den frivillige merkingen Confidence in textiles, som er en standard som Øko-tex 100 sine mange produsenter forholder seg til.

Selv om ingrediensene ifølge Marcus Hagberg er ikke skadelig for brukerne i de nivåene som Testfakta fant, er rådet fra Kemikalieinspektionen likevel å alltid vaske nye tekstiler før bruk.

- Det vi ennå ikke vet så mye om er cocktail-effekten, hva små mengder av ulike kjemikalier kan gjøre når de blandes. Derfor er det bra å unngå det man kan.

Kvalitetskrav for sengetøy Swerea IVF :s kvalitetssertifisering for sengetøy ble vedtatt i 2011 i samråd med representanter fra tekstilbransjen. For sertifiseringen stilles det krav på nuppedannelse, slitestyrke, rivestyrke og maks forandring av stoffet etter vask.

Enn så lenge finnes det ingen sertifiserte sengetøy på markedet.

Øko-tex / Confidence in textiles: Øko-tex Standard 100 e er verdensomspennende helsemerking for råvare-tekstiler og sluttprodukter. Merket skal garantere at det ferdige produktet ikke forårsaker allergi eller andre helseproblemer.

For at et produkt skal få merket, må det slås fast at ingen helsefarlige kjemikalier finnes i tekstilen. Øko-tex 100 stiller ikke krav om økologisk produksjon eller arbeidsvilkår.

Kilde: Sveriges Konsumenter

Les også:

Test av yoghurt: Noen av disse bør du styre unna

Stor test av grillpølser

Test av kofferter: Så lite tåler koffertene

Stor test av solkrem

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lexington Sheet Best i test! Karakter: 4/6 Produsent: Lexington Pris: 825 Kronborg of Denmark Gold På andreplass kommer testens billigste laken. Karakter: 4/6 Produsent: Jysk Pris: 100 Soft Satin Sheet Sterkt laken som ikke krymper, men nupper mye. Karakter: 4/6 Produsent: Hemtex Pris: 230 Easy Care Lakenet med dårligst slitasjestyrke, men som ikke krymper eller vrir seg i vask. Karakter: 4/6 Produsent: Princess Pris: 100 Drottningholm Testens lengste og bredeste laken, som ikke nupper. Karakter: 4/6 Produsent: Himla Pris: 699 100% Bomull Et middels bra laken. Karakter: 4/6 Produsent: Princess Pris: 100 Ellos Home Percale Vrir seg ikke etter vask, men ellers i dårlig kvalitet. Karakter: 3/6 Produsent: Ellos Pris: 200 Percale Vrir seg ikke etter vask, men er ellers av dårlig kvalitet. Karakter: 3/6 Produsent: Åhlens Pris: 200 Soft Sateen Krymper og nupper, men tåler relativt mye. Forekomst av nonylfenoletoxylater. Karakter: 3/6 Produsent: Södahl Pris: 300 Gäspa Testens taper. Karakter: 3/6 Produsent: Himla Pris: 170