GOD KOMPIS: Passat med diesel, automat og firehjulsdrift er en perfekt langturkompis om du for eksempel skal på hytta på fjellet. Handeland, Petter
GOD KOMPIS: Passat med diesel, automat og firehjulsdrift er en perfekt langturkompis om du for eksempel skal på hytta på fjellet. Handeland, PetterVis mer

De 10 beste stasjonsvognene

Her er de beste stasjonsvognene vi har testet i år.

Stasjonsvogna har fått god konkurranse fra de høyreiste MPV-ene, SUV-ene og de etter hvert så romslige alternativene i kompaktklassen de siste årene.

Men ifølge registreringsstatistikken til OFV (Opplysningsrådet for Veitrafikken) er det ikke vanskelig å se at stasjonsvogna fortsatt er den biltypen aller flest velger når stor plass står på ønskelista.

Blant de ti mest solgte bilmodellene i Norge hittil i år per finner vi typiske familiestasjonsvogner som VW Passat, Toyota Avensis, Volvo V70, Skoda Octavia og Ford Mondeo.

Videre nedover på lista finner vi blant annet Volvo V60, Audi A4, Peugeot 508 og Skoda Superb. (Enkelte av disse selges også som sedan, men stasjonsvognene står ofte for størstedelen av salget).

Grundige tester Takket være vårt særdeles grundige testprogram kan vi sortere ut de stasjonsvognene som vi mener passer norske kjøreforhold best.

Vær oppmerksom på at dette er biler Vi Menn Bil Top Gear har testet i løpet av 2011. Derfor er for eksempel ikke storselgerne Toyota Avensis og Volvo V70 med i oversikten.

Topp ti: Den aller beste Av de ti stasjonsvognene som presterte best i vårt testprogram var det kun én bil hvor terningen rullet til seks - Ford Focus stasjonsvogn.

1. FORD FOCUS
1. FORD FOCUS Vis mer

Vi kåret Focus til beste bil i kompaktklassen da den kom tidligere i år, og stasjonsvognen imponerte i like stor grad.

Flotte kjøreegenskaper, god innvendig plass og ikke minst sikkerhetsutstyr man ikke forventer i denne prisklassen, er dens sterkeste kort.

Bagasjerom: 490-1516 liter

En meget skarp utfordrer Om ikke Hyundai i40 er den beste stasjonsvognen på markedet, er den uansett bilen som sto for den største overraskelsen i 2011.

At det kun er få år siden Hyundai lagde utpregede billigbiler, er nesten ikke til å tro når en ser på både utseendet og egenskapene til i40.

Blant bilens mange sterke sider er det forholdet mellom pris og utstyr, en engasjerende kjøreopplevelse og et pent utseende som utmerker seg aller mest.

2. HYUNDAI I40
2. HYUNDAI I40 Vis mer

Bagasjerom: 553-1719 liter

Lekker franskmann Peugeot overrasket i nesten like stor grad som Hyundai da de lanserte deres nye familiebil 508 tidligere i år.

I billigste versjon med 1,6-liters dieselmotor lot vi oss imponere av en effektiv motor, mye plass, at bilen har en såpass elegant framtoning og attraktiv pris.

Terningen stoppet dog på en femmer, fordi kjøreegenskapene kunne vært mer inspirerende og fjæringskomforten noe bedre.

Bagasjerom: 560-1598 liter

Enormt mye plass Skoda har vist seg å lage biler som appellerer til de med behov for plass. Har du først sett plassen i Superb stasjonsvogn, så virker plutselig alt annet ganske trangt.

Du skulle kanskje tro de hadde rappet plass fra baksetet når du titter inn i det enorme bagasjerommet, men du blir like lamslått av den limousine-aktige benplassen i baksetet.

3. PEUGEOT 508
3. PEUGEOT 508 Vis mer

Med 1,6-liters dieselmotor kommer man seg fra a til b, men du må være forberedt på å jobbe litt med gir og gass i forbikjøringene.

Bagasjerom: 633-1865 liter

Norgesvennlig kombo Når vi først er inne på Skoda er ikke Octavia stasjonsvogn å komme utenom.

Vi testet den med samme dieselmotor som i Superb i kombinasjon med firehjulsdrift, som må sies å være en meget norgesvennlig kombinasjon.

Skoda har holdt seg godt i pris de siste årene og burde være et forholdsvis trygt bilkjøp.

Bagasjerom: 580-1455 liter

Noe mindre plass - mer sportsfølelse Med riktig motor er Audi A4 Avant et halvluksuriøst alternativ på denne lista.

4. SKODA SUPERB
4. SKODA SUPERB Vis mer

Per 30.november var A4 Norges 15. mest solgte bil hittil i år, der en stor andel av disse har toliters diesel på 120 eller 143 hk.

Vi testet den rimeligste A4 Avant med 120 hk og konkluderte med at dette er alternativ for de som ikke har like stort plassbehov som de som velger Passat, Mondeo og Superb.

A4 Avant gir sportslig kjørefølelse, flott kvalitetsinntrykk og en harmonisk motor med tilstrekkelige krefter. I tillegg er bilen drivstoffsnill og har fått godt resultat i EuroNCAPs sikkerhetstest.

Bagasjerom: 490-1430 liter

Komfort i toppklasse Sammen med Audi A4 konkurrerer Mercedes C-klasse og BMW 3-serie om kundene som er villig til å koste på seg det lille ekstra.

I løpet av 2011 har vi testet både kruttønna C250 T CDI, den tilstrekkelig sterke C180 T CDI og den vi ville valgt; C200 T CDI - med en veldig fin kombinasjon mellom pris og motorstyrke.

5. SKODA OCTAVIA
5. SKODA OCTAVIA Vis mer

Kvalitetsfølelse, kjøreegenskaper og komfort er i toppklassen og den har det lille ekstra en slik bil skal ha.

Nye 3-serie kommer like etter årsskiftet, og kommer antagelig - kjenner vi tyskerne rett - til å heve standarden i klassen.

Bagasjerom: 485-1550 liter

Norges mest solgte Du trodde kanskje vi hadde glemt Passat, men nei da. Gjennom året som har gått har vi kjørt flere varianter av Passat stasjonsvogn, hvorav alle har endt opp med en femmer på terningen.

Alt fra den rimelige varianten med 1,6-liters diesel, via storselgeren med toliters diesel på 140 hk og DSG-automatgir, opp til 2,0 TDI 170 hk med DSG og 4Motion firehjulsdrift. Sistnevnte en veldig bra, men også veldig kostbar bil.

Passat byr på gode utstyrspakker, super automatkasse, fine motorer og kjøreegenskaper og ikke minst god plass. Passat er uten tvil Norges mest solgte stasjonsvogn i 2011.

6. AUDI A4 AVANT
6. AUDI A4 AVANT Vis mer

Bagasjerom: 603-1731 liter

Meget god å kjøre Skulder mot skulder med Passat finner vi Mondeo, som byr på veldig mange av de samme gode kvalitetene.

Rommelighet, komfort og kjøreegenskaper er blant bilens positive egenskaper. Mye utstyr for pengene ved å velge smart blant utstyrspakkene er også bra for kunden.

Vi synes ikke Powershift-automaten er like god i funksjon som VW-DSG, men samtidig er den bedre enn de aller fleste konvensjonelle automatkasser som tilbys i denne prisklassen.

Bagasjerom: 542-1733 liter

Den dyreste Sist, men ikke minst, er nykomlingen Audi A6 Avant - den dyreste bilen blant de ti.

Med konkurrenter som BMW 5-serie og Mercedes E-klasse sier det seg nesten selv at A6 måtte være bra, og det var den til gagns.

Vi har testet den med treliters sekserdiesel på 204 og 245 hk
, samt toliters diesel på 177 hk som er den modellen det antagelig vil selges flest av i Norge.

7. MERCEDES C200 T CDI
7. MERCEDES C200 T CDI Vis mer

På stort sett alle områder matcher den de aller beste bilene i klassen, men når det kommer til fjæringskomfort er BMW 5-serie et lite hakk bedre.

Bagasjerom: 565-1680 liter

Les også:

10 supre bruktbiler for vinterføret
Her er de smarteste bilkjøpene
Se hvem som kaster klærne i Pirelli-kalenderen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

8. VW PASSAT
8. VW PASSAT Vis mer
9.  FORD MONDEO
9. FORD MONDEO Vis mer