BARNFRI: Mari Groven Holmboe (24) har aldri ønsket seg barn, og teller ned dagene til hun kan sterilisere seg. Demograf Helge Brunborg spør hvordan de barnfrie skal klare seg i alderdommen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BARNFRI: Mari Groven Holmboe (24) har aldri ønsket seg barn, og teller ned dagene til hun kan sterilisere seg. Demograf Helge Brunborg spør hvordan de barnfrie skal klare seg i alderdommen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- De barnfrie er kanskje lykkelige, men hvem skal ta seg av dem i alderdommen?

- Det er mange oppgaver i samfunnet, og derfor trenger vi folk, sier demograf Helge Brunborg.

(Dagbladet): - Folk er den viktigste ressursen samfunnet har. Vi trenger folk for å hjelpe eldre, undervise, og mye annet. Ja, vi trenger til og med journalister, sier forsker og demograf Helge Brunborg, som tidligere jobbet i SSB.

At et liv uten barn kan være et lykkelig liv, får støtte fra flere forskere og barnfrie nordmenn som Dagbladet har snakket med (krever innlogging).

- Kostbart Men hvis det blir mer vanlig ikke å få barn, og hvis flere av dem som får barn nøyer seg med ett, kan det få konsekvenser for alle andre, mener forskeren. 

- Hvem skal ta seg av dem som velger ikke å få barn? De vil kanskje svare det offentlige, men det er veldig kostbart, og det vil bli veldig mange gamle. Det offentlige vil ikke ha nok ressurser til å ta seg av de gamle med den kvaliteten vi har i dag, uten at skattene økes, sier Brunborg.

Opprettholde folketallet Mellom 12-13 prosent av oss får ikke barn i livet. Det er uvisst hvor mange av disse som er frivillig barnløse. Dagbladet har snakket med flere menn og kvinner som snakker åpent om at de rett og slett ikke vil ha barn.

Det noe kyniske regnestykket er at for at for hvert barnfrie par, må to andre par få tre barn hver - for at folketallet skal opprettholdes. Brunborg tenker ikke slik, men forstår at noen gjør det.

- Folk må få ta sine egne valg ut fra sine egne forutsetninger og interesser. Men noen vil nok si at det er egoistisk å ikke ville ha barn, sier han.

- Går glipp av mye - Jeg synes de barnløse går glipp av en viktig dimensjon i livet. Ved å få barn gjenopplever du din egen barndom, og barna setter ditt eget liv i perspektiv. Det er blant annet en verdifull opplevelse å overføre kunnskap, kultur og verdier til et barn, for eksempel ved å lære det hvordan man sliper en kniv, sier Brunborg.

Mari Groven Holmboe (24) har aldri hatt lyst på barn, og teller ned dagene til hun kan sterilisere seg.  

FORSKER: Helge Brunborg, tidligere i SSB.
FORSKER: Helge Brunborg, tidligere i SSB. Vis mer

- Det er 25-årsgrense på sterilisering, så på bursdagen min neste år tar jeg en telefon til Ullevål sykehus. Jeg teller ned dagene, jeg har til og med en digital nedteller på mobilen. Jeg gleder meg som en unge, sier hun i intervjuet i dagens papiravis.  

- Dette er individuelt, selvfølgelig, men for min del så er jeg sikker på at jeg vil være mer lykkelig uten barn. Og jeg har jo lyst til å ha det så bra som mulig i livet.