MORO FOR BILGALE: Biljournalist Geir Svardal har brukt iPhone noen måneder. Se hva han fant.
MORO FOR BILGALE: Biljournalist Geir Svardal har brukt iPhone noen måneder. Se hva han fant.Vis mer

De beste bil-appsene

Mye billig bilmoro med Iphone. GPS og fotoboksvarsling er bare begynnelsen.

|||

Da jeg for noen måneder siden skaffet meg min første iPhone, hadde jeg liten kjennskap til alle produktene som kunne lastes ned fra App Store (app er et nyord for applikasjon - et dataprogram). Ikke lenge etter var jeg overveldet.

Her kryr det av snadder. Spill, informasjon, nyheter etc. Det meste er gratis eller koster noen få kroner.

Som motorjournalist og ihuga bilkjører var det særlig alle bilappsene som fanget interessen. Også flere andre i vår motorredaksjon bruker iPhone og har lastet ned bilapps, og på bakgrunn av våre erfaringer skal vi gå gjennom noen av våre favoritter.

Navigasjon

Noe av det første jeg lastet ned, var den suverent dyreste appen jeg har på iPhonen den dag i dag. Men NDrive Scandinavia gir likevel en tilnærmet fullverdig navigasjon for skarve 149 kroner!

Flere av oss har prøvd det, og stort sett har det fungert utmerket. Selvsagt er skjermen mindre enn på et dedikert navigasjonsapparat, men det kan nok de fleste av oss leve med.

Sjekk også ut CoPilot Live Nordics, som er et naviprogram for Norden, med fotoboksvarsling integrert. Prisen for dette er 265 kroner, og tilbakemeldingene er så langt svært gode.

Finner igjen bilen

Car Finder (6 kroner) hjelper deg å finne igjen bilen på parkeringsplassen. Den er riktignok ikke helt presis, men du kommer nær nok.

Når du parkerer åpner du appen og markerer stedet du er på. Senere, når du vil til bilen igjen, åpner du appen igjen, og en pil dukker opp på skjermen og geleider deg tilbake.

Kjekk å ha hvis du er av den distre typen, eller når du ferdes i fremmede byer.

Nærmere bensinstasjon

En app som viser hvor du finnmer nærmeste norske bensinstasjon har vi ikke funnet, men den kommer helt sikkert. Enten i form av en database for en enkelt kjede (Shell, Statoil etc.) eller - det vi helst vil ha - en som dekker alle kjeder.

I USA, for eksempel, kan du laste ned iGasUp og til en hver tid, via GPS og en database med oppdaterte drivstoffpriser, få de ti nærmeste bensinstasjonene, inklusive literprisen på bensin og diesel.

Svenske Tankfull er gratis, inneholder en oversikt over alle Statoil-stasjoner i Sverige, men oppgir ikke priser på drivstoff. Gasmacken (21 kroner) er mer avansert, og viser deg samtlige bensinstasjoner i Sverige, inklusive priser på drivstoff. Men den koster 21 kroner å laste ned.

Men husk - trenger du bare å vite hvor nærmeste stasjon er, kan du bruke Google-maps (som følger med iPhone) og søke etter for eksempel Statoil eller Shell.

Bilnyheter

Det dukker stadig opp bilapps som presenterer siste nytt fra bilverdenen. Ingen norske bilblader er på banen med egen app så langt, men svenske Teknikens Värld (gratis) har en som fungerer utmerket. Her kan du også gå inn og se på videoer.

Flere andre, som for eksempel Auto Week, tilbyr også nyheter fra bilverdenen via sin egen app. De kjører også egne nyhetssendinger på video!

Konkurrenten Auto Motor og Sport har ingen tilsvarende app, men derimot kan du abonnere på bladet (21 kroner pr. magasin nedlastet), og lese det ned via iPhonen, gjennom appen Qiozk.

Dette blir ikke mindre aktuelt med en iPad i hendene.

Varsling

Det er ikke å undres over at fotoboksvarslinger etc., var noe av det første som dukket opp i App Store. Selv har vi testet ut Cams Ahoy, (6 kroner / gratis), og den skuffet ikke. På strekningen Mo i Rana-Oslo bommet den kun på 3-4 fotobokser.

I Oslo har den et par ganger vært litt upresis, men ikke verre enn at jobben - å varsle i tide om fotobokser - er blitt gjort. Cams Ahoy viser også riktig fart via GPS'en.

Også appen Trapster (gratis) varsler om fotobokser, og brukes av rundt fem millioner mennesker verden over. Dessuten fungerer den som vår verdens «blinking med lysene» hva radarkontroller angår. Hvis to bilførere uavhengig av hverandre registrerer en radarkontroll på sin Trapster-app, vil alarmen gå til alle andre Trapster-brukere i nærheten.

Ulovlig? Noe sier meg at politiet neppe vil prioritere å sjekke appsene dine, uansett hva lovverket måtte si om saken.

NRadarFree Scandinavia er en annen fotoboks-varsler der du også kan legge inn dine egne POI's. Som på andre varslere har den mange innstillingsmuligheter, med for eksempel stemmevarsling i stedet for et alarmsignal. Den er gratis, men du må leve med litt reklame øverst på skjermen (for å slippe det kan du betale litt for Pro Series).

Målinger

Målinger og statistikk er godbiter for mange av oss bilførere. Vi har tidligere skrevet om appen Dynolicious (69 kroner) som måler akselerasjon og G-krefter, og lager et hk-estimat. Nå er den ute i en ny versjon på App Store.

Appen GPS Speed (6 kroner) loggfører turen din - maksfart, snittfart, distanse, varighet, høyeste punkt over havet etc. Den lager fine grafer basert på turen, og tilbyr også disse funksjonene i samspill med Google Maps. G-krefter måler den også.

Men vil du bare følge med på hvor fort partneren din kjører - last ned Speed Box Free, så har du full kontroll, uansett hvor du sitter!

For de som vil ha det litt mer hverdagsnyttig, så er Road Trip MPG (29 kroner) en app som holder oversikt - også ved hjelp av grafikk - over drivstoff-forbruk og utgiftene til dette. Her kan du også legge inn påminnelser om service og en haug andre ting.

Få haik til jobben

Det finnes utallige andre. En artig en er Carticipate, som er en app du kan bruke for å få haik til jobben.

Her kan miljøbevisste bilførere, eller førere som vil fylle opp bilen for å kunne bruke kollektivfeltet (for de landene som har slike regler), kunne legge inn data om seg selv, og bli funnet av arbeidstakere som skal samme vei. Foreløpig er det få i Norge som bruker denne.

Elbiler og leiebiler

LadeNå! er en app som viser elbilkjørere hvor nærmeste ladestasjon er. Appen Wordlwide Car Hire gir oversikt og bestillingsmuligheter for Budgets leiebiler over hele verden.

Også bilindustrien begynner å oppdage mulighetene apps gir. Peugeot, for eksempel, har laget en app for sin nye sportslige RCZ, der du kan du studere den i 360 graders modus, og sette sammen din egen versjon.

Har dere erfaringer med noen av disse eller andre bilapps - ikke nøl med å dele dette med oss og leserne!

Ingen av oss bruker ennå App Store-konkurrenten Android Market, og derfor vet vi lite hva som tilbys av bilapps der. Men vi tar mer enn gjerne også imot tips fra lesere som har erfaringer med Android.

Les også:

Android-telefon til under tre tusen

Strøken iPhone-konkurrent

Se bygninger i 3D gjennom telefonen

Her står alle fotoboksene


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


VARSLER FOTOBOKSER:  Flere telefonprogrammer hinter om fotobokser.
VARSLER FOTOBOKSER: Flere telefonprogrammer hinter om fotobokser. Vis mer
NAVIGASJON: Fullverdig naigasjon for 149 kroner.
NAVIGASJON: Fullverdig naigasjon for 149 kroner. Vis mer
BILNYHETER:  Flere tjenester holder deg oppdatert.
BILNYHETER: Flere tjenester holder deg oppdatert. Vis mer
MÅLINGER:  Mål akselerasjon, g-krefter, avstand, snittfart etc.
MÅLINGER: Mål akselerasjon, g-krefter, avstand, snittfart etc. Vis mer
PEUGEOT I 360 grader: Sett sammen din egen Peugeot RCZ.
PEUGEOT I 360 grader: Sett sammen din egen Peugeot RCZ. Vis mer