De beste bruktbilene i kompaktklassen

I den store kompaktklassen finnes det mange muligheter til å gjøre knallkjøp.

BEST I KOMPAKTKLASSEN: Det er jevnt blant kompaktbilene, men VW Golf stikker av med seieren. FOTO: Paal Audestad
BEST I KOMPAKTKLASSEN: Det er jevnt blant kompaktbilene, men VW Golf stikker av med seieren. FOTO: Paal AudestadVis mer

||| Kompaktbilklassen har i alle år vært veldig stor her i landet - og ellers i bilverdenen. Resultatet er knallhard konkurranse, som igjen har gitt mange gode bilmodeller.

Elementer som innvendig plass, funksjoner og teknikk, kjøreegenskaper, sikkerhet og pris er noen av hovedområdene som virkelig er gjennomarbeidet, nesten uansett hvilken bil du ser på. Resultatet er hyggelig for alle som skal kjøpe en brukt kompaktbil; det er mange gode biler å velge mellom. Og prispresset er knallhardt på bruktmarkedet.

Altså er det mange muligheter til å gjøre gode kjøp i denne klassen, kanskje spesielt om du kikker litt utenfor allfarvei. Med så mange gode biler å velge mellom, er ikke valget enkelt. Grunnen til at vi trekker fram disse tre, er at de tilbyr noe ekstra på hvert sitt vis.

Femte generasjon VW Golf er en veldig god bil, på alle måter. Ford Focus er mer kjøreglad, men jevnt over rangerer vi Golf som en bedre bil. Toyota Corolla er kanskje bedre rent kvalitetsmessig, men ikke så trivelig som Golf - og dessuten opplever vi den som overpriset på bruktmarkedet.

FØRSTEPLASS: VW Golf er stikker av med seieren i kompaktklassen. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
FØRSTEPLASS: VW Golf er stikker av med seieren i kompaktklassen. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

BMW 1-serie er de kjøreglades soleklare førstevalg i denne klassen, og selv om den fortsatt er kostbar, er de mye rimeligere enn nye - særlig når du tenker på hva ekstrautstyret koster - og kostet da bilene var nye.

Peugeot 307 falt mellom flere stoler da den ble lansert, og selv om den aldri gjorde det helt supert, ble det solgt ganske mange. Prisfallet har vært kraftig, og du kan få en bil med mye motor og utstyr for overraskende lite penger.

1.plass - Volkswagen Golf Volkswagen Golf er bilen som har navngitt denne klassen, og det er en grunn til akkurat det. Den er velkjørende, trygg og akkurat passe spennende. Kjøremessig kan den minne litt om Focus, men den er ikke like direkte og responsiv som Fords alternativ.

Interiøret oser av tysk presisjon, og framstår som både gjennomtenkt og gjennomført. Alle knapper er der du forventer at de skal være, og det aller meste er lett tilgjengelig og lettfattelig.

Når du skal velge motor i Golf, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Det er haugevis av motoralternativer å velge mellom - noen bedre enn andre.

Hvis du er på utkikk etter en dieselmotor, er 2,0 TDI det klart beste valget. Her får du 140 hestekrefter, kontra den mer populære 1,9-literens 105 hester. Dette er Volkswagens gamle pumpedysemotorer begge to, og det er dermed en del støy og vibrasjoner. Med toliteren sitter man i det minste igjen med en følelse av at dette er til nytte for noe.

Hvis du er ute etter en bensinmotor, kan det lønne seg å enten legge i noen tusenlapper ekstra, eller vente på det rette tilbudet, for å få kloa i en modell med TSI-motor. Den 1,4-liters motoren med både turbo og kompressor yter 140 eller 170 hester, og er intet annet enn et imponerende stykke arbeid i begge effektvarianter.

Golf med bensinmotor gjør det over snittet bra i Svensk Bilprovnings statistikk over fem år gamle biler. Kun 2,9 prosent av bilene ble underkjent på grunn av modellrelaterte feil. Også bilene med dieselmotor klarer seg greit, med en prosentandel på 7,2 - mot snittet på 7,9 prosent. Av viktige feil er det problemer med motorstyring, clutch og coil som går igjen.

2. plass - BMW 1-serie Den klart mest sportslige bilen i klassen, og den eneste som leveres med bakhjulsdrift. BMW leverer stort sett alltid bunnsolide kjøreegenskaper, og 1-serien er intet unntak.

Det finnes forskjellige understellsvarianter på disse bilene, og kombinert med forskjellige dekk og felgstørrelser vil de oppleves litt forskjellig.

ANDREPLASS: BMW 1-serie er kjøremesteren i klassen men ikke den beste allrounderen. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
ANDREPLASS: BMW 1-serie er kjøremesteren i klassen men ikke den beste allrounderen. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Interiøret er ryddig og enkelt, og utstyrsvariantene er mange. En BMW 1-serie kan enten være en enkel og billig utstyrt småbil, eller en ren luksusbil med det aller meste av utstyr.

1-serie har ikke blitt belemret med noen store feil. Ifølge Svensk Bilprovning ble bare 3,5 prosent av bilene underkjent på grunn av modellrelaterte feil.

Utladet batteri, problemer med motorstyring og en problematisk registerkjedestrammer mellom 2004 og 2006 er de viktigste feilene.

3. plass - Peugeot 307 Peugeot 307 byr på noen av klassens fineste veiegenskaper og den sprekeste 1,6-liters bensinmotoren på denne siden av Alfa Romeo 147. I tillegg har Peugeot bra dieselmotorer.

Erfaringer med ulike testbiler avslører at ikke alt er rosenrødt. Det har vært visse svakheter med finishen, lyder fra bl.a. styring, hjuloppheng og interiør.

Den opplevde kvalitetsfølelsen er ikke helt på topp, noe bl.a. billig plast må ta en del av skylda for.

I Svensk Bilprovnings statistikk over 2005-modeller som ble undersøkt i 2008, ble fire prosent av Peugeot 307 og seks prosent av 307 SW underkjent. Snittet for alle biler ligger på fire.

De tyske bruktbilkildene ADAC og Dekra spriker noe rundt Peugeot 307. Den gjør det dårlig i ADACs veihjelpsstatistikk.

Når noe går galt ute på veien for Peugeot 307-eieren, dreier det seg om feil i motorstyring, clutch og eksosanlegg. I tillegg har det vært problemer med turbo og tilkoblinger på dieselmodeller.

TREDJEPLASS: Peugeot 307 har en hyggelig prislapp og kan vise til god plass. Noe som holder til en 3.plass i kompaktklassen. FOTO: Terje Bjørnsen
TREDJEPLASS: Peugeot 307 har en hyggelig prislapp og kan vise til god plass. Noe som holder til en 3.plass i kompaktklassen. FOTO: Terje Bjørnsen Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.