De beste brukte familiebilene

Vi har kåret de tre beste.

BESTE FAMILIE-BRUKTBIL: Riktignok er den lang, men det er ikke derfor den trekker det lengste strådet i familiebilklassen. Paal Audestad
BESTE FAMILIE-BRUKTBIL: Riktignok er den lang, men det er ikke derfor den trekker det lengste strådet i familiebilklassen. Paal AudestadVis mer

||| Familiebiler kan være så mangt. Likevel er det noen modeller som peker seg klart ut som gode bruktkjøp.

Å sette kriteriene for hva som kan regnes som en familiebil, er ikke alltid like enkelt. Her har vi valgt de litt større personbilene, der det nå finnes en rekke muligheter for gode kjøp.

Ford Mondeo er vår favoritt her. Da bilen var ny ble vi litt forelsket; den var velkjørende, den hadde fine motorer, og den var rommelig. Veldig mange ble solgt nye, og nå er de billige. Det er mange å velge mellom, så du kan være kresen.

Toyota Avensis har et veldig godt kvalitetsrykte, noe som gir utslag i overprising på bruktmarkedet. Og Volkswagen Passat, som var en ålreit bil, har en del kvalitetsutfordringer.

FAMILIEUNDERHOLDNING: Mondeo byr på fine kjøreegenskaper og masse plass. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
FAMILIEUNDERHOLDNING: Mondeo byr på fine kjøreegenskaper og masse plass. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Saab 9-5 er en stor, trygg og stabil familiefrakter. Som ny kostet den mye, og det finnes mange biler på markedet med stor motor, automatgir og mye utstyr. Og nå koster de veldig lite. For Citroën C5 gjelder mye av det samme, men med litt frynsete kvalitetsrykte og mindre generell godfølelse.

BMW 5-serie gir en blanding av storbilkomfort, kjøreglede og status - og den er veldig mye billigere nå enn som ny. Audi A6 har noe av det samme prisfallet, men på de fleste områder er 5-serie et bedre valg.

1. plass - Ford Mondeo Mondeo er en av markedets beste familiebiler, og den har solgt godt. Da bilen kom på markedet i 2000 var det mange som hadde høye forventninger, ettersom Ford hadde levert varene med Focus. Mondeo viste seg å følge opp på alle punkter.

Kjøremessig er den blant de beste i sin klasse. Veigrepet og presisjonen er, når vi snakker om forhjulsdrevne stasjonsvogner, i toppsjiktet.

Samtidig har Ford klart å ta vare på de trygge egenskapene, samt den gode komforten andre generasjon Mondeo hadde. En annen stor fordel er den innvendige plassen. Her har du nemlig et hav å ta av, og den er også lett å utnytte.

Teknisk og opplevd kvalitet går ikke alltid hånd-ihånd, men det har Ford klart å få til her. Interiøret, og for så vidt også eksteriøret, ser helt klart bra ut - samtidig som det virker å være godt skrudd sammen.

Da bilen var ny fikk Mondeo skryt for sine kultiverte dieselmotorer. De er ikke lenger best der ute, men de fortsatt gode.

I Svensk Bilprovnings oversikt over modellrelaterte feil gjør ikke 2004-modellen av Mondeo det så fryktelig bra. 18,1 prosent av stasjonsvognene med dieselmotor har ifølge statistikken modellrelaterte feil.

Bilene med bensinmotor klarer seg da bedre - med 7,5 og 8,4 prosent modellrelaterte feil for henholdsvis sedan og stasjonsvogn. Elektriske feil er det bilen sliter mest med, men utslitte turbopakninger og dårlig forstilling er også kjente feil. Pass også på at bilen har fått utvidet rustbeskyttelse. Denne var dårlig fra fabrikken, og hvis det ikke har blitt utbedret vil bilen ruste mer enn normalt.

2.plass - Saab 9-5 9-5 er en utgående modell, og har vært veldig lenge i produksjon. Den oppleves ikke fryktelig moderne, men har god komfort og et tidløst utseende. Kjøreegenskapene er ikke blant de beste, men bilen er definitivt sikker.

SVENSK BORG: Saab 9-5 har akkurat gjenoppstått, den gamle modellen var kjent for å være en solid konstruksjon. FOTO: Terje Bjørnsen
SVENSK BORG: Saab 9-5 har akkurat gjenoppstått, den gamle modellen var kjent for å være en solid konstruksjon. FOTO: Terje Bjørnsen Vis mer

Bensinmotorene er forholdsvis tørste, men tolitersturboen på 150 hester er også billigst. Den gir deg mye krefter for pengene, og skal ha lite problemer. Det er tross alt en velprøvd konstruksjon.

Også bilene med dieselmotor er skånet for mange modellrelaterte feil. Svensk Bilprovnings statistikk viser at fem prosent av stasjonsvognene med diesel og 3,3 prosent av de samme bilene med bensinmotor ble underkjent grunnet modellrelaterte feil.

Pass på at oljeskift har blitt utført til rett tid, og at den har fått utbedret alle problemene rundt blokkerte oljekanaler.

3.plass - BMW 5-serie Hvis du vil at naboen skal tro du har vunnet i lotto - eller bare er på jakt etter en tysk premiumbil med gode kjøreegenskaper til en forholdsvis billig penge, er BMW 5-serie verdt en titt.

Da modellen med internkoden E60 ble lansert i 2004, vakte den oppsikt, og den ser fortsatt moderne ut. 5-serie kan skilte med klassens beste kjøreegenskaper og mange av disse har et høyt utstyrsnivå.

Ettersom dette er en tysk premiumbil må du regne med forholdsvis høye servicekostnader. 5-serie har ifølge Svensk Bilprovning en del modellrelaterte feil. 12,7 og 13,3 prosent av bilene ble underkjent på grunn av dette.

Tidlige modeller (fram til -04/05) kunne blant annet bli rammet av defekt drivstoffpumpe, starter og innsprøytning. Noen biler med dieselmotor har også havarert på grunn av et ødelagt spjeld i innsuget. Det første tegnet på dette er ujevn tomgang.

Les mer:
De beste bruktbilene i Golf-klassen
Sjekk nye Citroën C4
VW Polo med supermotor
Dashbordet blir som en smarttelefon

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KJØREMESTER: Akkurat som i kompaktklassen er det BMW som vinner på kjøreegenskaper. Egil Nordlien HM Foto
KJØREMESTER: Akkurat som i kompaktklassen er det BMW som vinner på kjøreegenskaper. Egil Nordlien HM Foto Vis mer