Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De beste chablisene

Vi har testet chablis til under 200 kroner. Her er de fem beste.

CHABLIS: Vocoret Chablis 1er Cru Vaillons 2008 kommer ut på topp i vår test. Foto: Arnie Stalheim
CHABLIS: Vocoret Chablis 1er Cru Vaillons 2008 kommer ut på topp i vår test. Foto: Arnie Stalheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi nordmenn er veldig glade i chablis, og det sies at det er ingen steder på kloden, utenfor selve Chablis, hvor det drikkes så mye chablis per innbygger. Vi vil tro det har sammenheng med at vi er velsignet med en lang kyststripe med rent og kaldt vann, noe som gir oss fabelaktig sjømat. Og det er nettopp denne sjømaten som passer som hånd i hanske med chablis.

Vi er også veldig glade i rosévin. Se vår test av rosévin til under 120 kroner.

Strenge i stilen For over 160 millioner år siden lå store deler av det som nå er Nord-Frankrike under vann. Etterhvert som landmassene steg og havet trakk seg tilbake, ble det liggende igjen enorme mengder skalldyr som så ble fossilert og dannet kalkstein. Det er dette jordsmonnet som gir det distinkte, mineralske preget i chablis-vinene. Det blir beskrevet som alt fra fjære sjø via rå østers til våt ull og varme steiner.

Chablis ligger også ganske langt mot nord til vindistrikt å være, noe som gir et relativt kjølig klima og dermed viner med frisk syre. Samlet sett gir dette viner som er litt strenge i stilen, men passer ypperlig til fisk og skalldyr.

Fire kvalitetsnivåer All chablis er 100% chardonnay. Vinprodusentene er selvsagt viktige for kvaliteten på vinene, men når produsentene er noenlunde på samme nivå, er det kvaliteten på jordsmonnet som avgjør. I Chablis er vinmarkene kvalitetsmessig delt inn i fire nivåer, og regnet ovenfra og ned, er de: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru (skrives ofte 1er Cru), Chablis (ofte kalt "kommune"-chablis) og Petit Chablis.

Chablis er ikke akkurat rimelige viner. Selv på det nederste nivået, Petit Chablis, koster de fleste vinene 140-150 kroner, mens Grand Cru kan koste over 500 kroner. Vi ville til vår test ta for oss alle «kommunevinene» i prisklasse 150-200 kroner i basisutvalget på polet. Der fant vi ti viner. Det var også en 1er Cru-vin som snek seg inn under 200 kroner, så vi tok med den også slik at det totale antallet viner ble elleve. De fem beste av disse finner du anmeldelse av nedenfor.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til chablis:
Østers naturell
Ovnsbakt sjøkreps
Grillet laksefilet med olivenolje og sitron

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Vocoret Chablis 1er Cru Vaillons 2008 En erketypisk chablis. Denne vinen har mye av alt. Karakter: 88/100 Produsent: Vocoret Pris: 182,90 Brocard Chablis Sainte Claire 2009 En middels fyldig vin med lang ettersmak. Karakter: 87/100 Produsent: Jean-Marc Brocard Pris: 174,00 Dampt Chablis 2010 Denne har et mineralsk preg av våt ull. Karakter: 86/100 Produsent: Daniel Dampt Pris: 165,70 J. Moreau Chablis 2010 Tydelig mineralsk duft, men litt lett i avslutningen. Karakter: 86/100 Produsent: J. Moreau Pris: 173,90 Davenne Chablis 2009 Sitron og grønne epler med svakt mineralsk hint. Karakter: 85/100 Produsent: Clotilde Davenne Pris: 170,00