STOR FORSKJELL: Det er store variasjoner i hvor mye kjøtt produsenten putter i kjøttbollene; kjøttinnholdet blant de 15 som er testet her, varierer mellom 50 og 95 prosent. Foto: ERIK HELGENESET
STOR FORSKJELL: Det er store variasjoner i hvor mye kjøtt produsenten putter i kjøttbollene; kjøttinnholdet blant de 15 som er testet her, varierer mellom 50 og 95 prosent. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

De beste inneholder nesten dobbelt så mye kjøtt

Stor test av kjøttboller.

(Bramat.no): Når du kjøper kjøttboller, forventer du at de inneholder en viss mengde kjøtt, ikke sant?

Faktum er at det er store variasjoner på hvor mye kjøtt produsenten putter i kjøttbollene.

I denne testen varierer kjøttinnholdet mellom 50 % og 95 %.

Kjøper du kjøttbollene med bare 50 % kjøtt, utgjør den andre halvparten ingredienser som ikke er rent kjøtt, men ingredienser som kjøttfett og stivelse. Dette går utover næringsinnholdet.

Kjøtt er naturlig fritt for karbohydrater, men kjøttvarer tilsettes ofte stivelse, som bl.a. fungerer som bindemiddel.

Mer kjøtt, mindre karbohydrater Desto mer kjøtt det er i kjøttbollene, desto mindre tilsatte karbohydrater er det. Karbohydratene du finner i denne type mat, er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men ren stivelse. (Noen tilsetter hvetefiber, men siden fiber ikke deklareres, vet vi ikke hvor mye dette er.)

Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt. Spis heller kjøttbollene med fiberrikt tilbehør som fullkornpasta og salat.

Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett), med mindre det brukes magert kjøtt. Proteininnholdet øker også med mengde kjøtt. Når kjøttbollene består av rødt kjøtt, f.eks. storfe, vil dette også være gunstig for jerninnholdet i produktet.

Består kjøttbollene derimot av fjærkre, som kylling og kalkun, er jerninnholdet lavt. Og desto mer utspedd kjøttbollene er, desto mindre mengde jern.

Tilsatt salt og naturlig natrium Rent kjøtt inneholder naturlig mengde med natrium, mens produkter av kjøtt, for eksempel kjøttboller, tilsettes salt.

Salt består av klor og natrium. Natrium er et mineral og en elektrolytt som kan øke blodtrykket.

Derfor ønsker vi at minst mulig salt tilsettes i maten vår.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, fett, andel kjøtt (prosent) og prosent tilsatt salt per 100 gram matvare.

Mengden protein og andel kjøtt trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og natrium trekker ned. Ytterst få oppgav mettet fett på produktene sine, derfor kunne vi ikke ta dette med i testen.

Selv om de økologiske kjøttbollene vant testen, var økologisk ikke noe vi tok hensyn til i testingen.

Derimot gav vi et poengtrekk til produktene som var stekt i palmeolje.

Stem på din favoritt Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn dem som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Fra vanlige, norske butikker Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Grøstad Gresk tapasbolle Testvinner med mest kjøtt. Testens laveste innhold av karbohydrater, men mest fett. Nest laveste saltinnhold. Økologisk. Karakter: Produsent: Grøstadgris AS Grøstad Spansk tapasbolle Testvinner med mest kjøtt. Testens laveste innhold av karbohydrater, men mest fett. Nest laveste saltinnhold. Økologisk. Karakter: Produsent: Grøstadgris AS Finsbråten Albondigas spanske kjøttboller Testens nest høyeste innhold av kjøtt. Greit saltinnhold. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Prior kjøttboller av kalkun Testens høyeste innhold av protein og laveste fettinnhold. Lavt innhold av salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Coop greske kjøttboller Bra innhold av kjøtt, men kommer dårligere ut på andre faktorer. Mest fett. Karakter: Produsent: Fatland Ølen AS Coop kyllingboller Testens laveste innhold av salt. Bra innhold av kjøtt (hvorav 67 % MUK) og protein. Karakter: Produsent: Krone Kjøttprodukter AS Kyllingboller minis Bra innhold av protein, men kommer dårligere ut på kjøtt. Karakter: Produsent: Den stolte hane AS Gilde kjøttboller med løk og muskat Greit salt- og proteininnhold, men får trekk for at kjøttbollene er stekt i palmeolje. Blant testens høyeste karbohydratinnhold. Karakter: Produsent: Nortura SA Nordfjord lammeboller Høyt fettinnhold, og jevn på andre faktorer. Karakter: Produsent: Nordfjord kjøtt AS First price spanske kjøttboller Jevnt over et greit produkt, men saltinnholdet er ukjent. Karakter: Produsent: Unil AS Solvinge kjøttboller av kalkun Testens laveste innhold av salt, men også ganske lavt på protein og kjøtt Karakter: Produsent: Norsk kylling AS Gilde lammeboller med hvitløk og timian Testens laveste innhold av salt, men også ganske lavt på protein og kjøtt. Får trekk for at kjøttbollene er stekt i palmeolje. Karakter: Produsent: Nortura SA Nordfjord kjøttboller Testens laveste innhold av protein og blant produktene med minst kjøtt. Nest høyeste innhold av karbohydrater. Karakter: Produsent: Nordfjord kjøtt AS Gilde svenske kjøttboller Testens laveste innhold av protein og blant produktene med minst kjøtt. Nest høyeste innhold av karbohydrater. Lite salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Matmestern kjøttboller Testens høyeste innhold av karbohydrater og salt, minst kjøtt. Nest laveste proteininnhold. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Les mer på Bramat.no:
Hvordan bli kvitt bilringen?
Slik får du større muskler
Kosthold ved dårlig appetitt