HVILKE ER SUNNEST? Flere av disse drikkene inneholder langt mer sukker enn leskedrikker markedsført mot voksne, men heldigvis finnes det også barnedrikker som inneholder lite sukker. Foto: ERIK HELGENESET
HVILKE ER SUNNEST? Flere av disse drikkene inneholder langt mer sukker enn leskedrikker markedsført mot voksne, men heldigvis finnes det også barnedrikker som inneholder lite sukker. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

De beste inneholder sju ganger så mye juice

Sjekk testen og styr unna de søteste drikkene.

(Bramat.no): Det er ingen tvil om at vann er den beste tørstedrikk, men hva velger du hvis du har lyst på noe med smak, men samtidig ikke vil ha i deg så mye sukker?

Og hva velger du til de minste barna som ikke liker kullsyre, og som heller ikke bør ha i seg altfor mye sukker?

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i leskedrikker som ikke går under kategorien brus, juice eller iste, og som er markedsført mot barn.

Flere av disse drikkene inneholder langt mer sukker enn leskedrikker markedsført mot voksne, men heldigvis finnes det også barnedrikker som inneholder lite sukker.

Les også: Grovkarbo er et næringsrikt valg for barn

De fleste får i seg altfor mye sukker Mange barn og voksne får i seg altfor mye sukker.

Brus, saft og andre leskedrikker er en stor kilde til dette overflødige sukkeret.

Sukker er verken bra for tenner, vekt eller helse, så derfor bør du styre unna de søteste drikkene til deg og barna.

Et unntak er selvfølgelig hvis du har trent hardt og trenger påfyll av raske karbohydrater, eller hvis noen er syke eller småspiste og har godt av de ekstra kaloriene som finnes i sukkeret.

Ellers bør du velge drikker med lite sukker.

Les også: Er karbohydrater farlig?

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg leskedrikker som kan passe for små barn, og som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker, og andel juice.

Mye sukker har trukket ned, mens en høy andel juice har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den leskedrikken du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.


Testresultater Sprett tropisk drikk En av testens vinnere. Mye fruktjuice, og ikke altfor mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Sprett epledrikk En av testens vinnere. Mye fruktjuice, og ikke altfor mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Mer eple Mer sukker og mindre juice enn vinnerne. Karakter: Produsent: Coca-Cola Enterprises Norge AS Kuli eple Mye mindre juice enn vinnerne. Karakter: Produsent: Coca-Cola Enterprises Norge AS Knerten fruktdrikk Greit med sukker, mer fruktjuice enn taperne. Karakter: Produsent: Multibev Kuli appelsin Lite fruktjuice, men et greit alternativ. Karakter: Produsent: Coca-Cola Enterprises Norge AS Capri-Sonne orange & peach Lite fruktjuice, og mer sukker enn vinnerne. Karakter: Produsent: Capri-Sonne Mer bringebær solbær Mye sukker og lite fruktjuice. Karakter: Produsent: Coca-Cola Enterprises Norge AS Solo Solrik jordbær appelsin Mye sukker og lite fruktjuice. Karakter: Produsent: Ringnes AS Solo Solrik appelsin Mye sukker og lite fruktjuice. Karakter: Produsent: Ringnes AS Les mer på Bramat.no:
Derfor gir trening lykkefølelse
Frukt og grønt kan forebygge hjerneslag