TEST: FitLiving og Klikk.no har testet 12 løpesko. FOTO: Produsentene
TEST: FitLiving og Klikk.no har testet 12 løpesko. FOTO: ProdusenteneVis mer

De beste løpeskoene

Fire testere har løpt 2400 kilometer for å teste 12 par sko.

Fire kvinnelige løpere har testet 47 par med sko i tre måneder. Til sammen har de løpt 2400 kilometer.

- «Den kjenner best hvor skoen trykker som har den på», er en god leveregel. Derfor er disse skoene testet grundig. Testen omfatter det leverandørene kaller mengdetreningssko. Det er modeller som først og fremst er konstruert for rolig trening - eller langkjøring, sier Tor Fauske.

Han er koordinator av skotesten og daglig leder hos Løplabbet i Oslo.

De fire testløperne har gjort seg opp en mening om støtdempingen, stabiliteten, passformen og ikke minst løpsfølelsen. Alle modellene i testen er beregnet for asfalt og grus.

- Testløperne har brukt skoene på sine vanlige treningsøkter i hele vinter. I tillegg er alle modellene testet på tredemølla med filmopptak for å ytterligere vurdere stabiliteten, forteller Tor Fauske.

Han mener at vi ikke vil finne dårlige modeller i årets test. Men alle løpere har ulik oppfatning av hvordan den ideelle løpeskomodellen bør være. Det er det viktig at du også har med deg når du skal velge sko.

Løpsfølelse Løpsfølelse innbefatter for eksempel hvordan man opplever kontakten med underlaget, om skoen er inspirerende å løpe med eller om den er som et uformelig og tungt blylodd uten respons.

Lette og smidige sko har oftest bedre løpsfølelse enn tyngre og stivere sko.

Støtdemping Joggesko lages i ulike kategorier.

- Mengdetreningsskoene er laget for å tåle mange mil langs asfalten eller grusveien. Komfort og holdbarhet på støtdempingen kan variere mye fra modell til modell. Vekten man belaster skoen med har betydning for hvordan støtdempingen oppfattes og kan utnyttes, sier Tor Fauske hos Løplabbet.

Vi er forskjellige! - Nå konstrueres også dame- og herremodeller med ulike mellomsåler og yttersåler forskjellig fordi dame- og herreløpere belaster forskjellig, sier Tor Fauske.

Passform Noen modeller passer bedre for den med flat og bred fot, mens andre sitter bedre på de som har høye vrister og trenger stor plass til tærne.

Stabilitet Halvparten av alle oss som løper, eller jogger, overpronerer. Det vil si at vi skjevbelaster føttene våre.

- Mange pronerer også sent i steget, såkalt forfotspronasjon Joggeskoprodusentene har modeller som korrigerer dette. Noen bedre enn andre. Det er dette vi mener med stabilitet - hvor godt skoene korrigerer overpronasjon, sier Tor Fauske.

Testen er bearbeidet av Janicke Gonstad (Fit Living) og Anders Rasch (Klikk.no). Løpeskotesten er gjennomført i samarbeid med testere hos Løplabbet.

LES OGSÅ: Slik får du superkondis
Styrkeøvelsene som gir større fart
Her er den beste terrengsykkelen
Den ultimate treningsøvelsen
Stor lavkarbo-guide med oppskrifter og masse tips

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

On Cloudsurfer Beste løpsfølelse! Karakter: 5/6 Pris: 2000 Adidas Adistar Ride 3 Den gir svært god demping og særlig i forfoten demper den godt. Karakter: 4/6 Pris: 1500 Nike Lunareclipse + Best støtdemping! Karakter: 4/6 Pris: 1500 New Balance 1080 Passformen er blitt enda bedre enn 1064-modellen. Karakter: 4/6 Pris: 1500 Adidas Supernova Glide 3 Gir ikke god støtte for deg som forfotspronerer. Karakter: 4/6 Pris: 1300 Saucony Progrid Triumph 8 Vi mener den sitter bedre på foten enn fjorårets utgave. Karakter: 4/6 Pris: 1400 Nike Zoom Air Pegasus 27+ Den sitter godt i hælen, men er veldig bred i forfoten. Karakter: 4/6 Pris: 1200 Asics Gel-Kayano 17 Best stabilitet! Best for tyngre løpere over 80 kg. Karakter: 4/6 Pris: 1900 Mizuno Wave Ride 14 Den er liten i størrelsen og du bør prøve et halvt nummer større enn vanlig. Karakter: 4/6 Pris: 1500 New Balance 1226 I og med at forfoten er tynn, er løpsfølelsen god. Karakter: 4/6 Pris: 1600 Saucony Progrid Omni 9 Dempingen er fast og passer best deg som liker det. Karakter: 3/6 Pris: 1300 Mizuno Wave Inspire 7 For «tungvektere». Karakter: 4/6 Pris: 1500