Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De beste materialene til terrassen

Nye typer gulv er mer miljøvennlige og krever mindre vedlikehold.

KUNSTIGE PLANKER: Terrassematerialet Trex kan ved første øyekast se ut som grå, værbitte furubord, men er i virkeligheten et komposittmateriale. Blandingen av sagflis og resirkulert plast gjør at plankene verken sprekker, råtner eller gir deg flis i foten. Foto: Frode Larsen
KUNSTIGE PLANKER: Terrassematerialet Trex kan ved første øyekast se ut som grå, værbitte furubord, men er i virkeligheten et komposittmateriale. Blandingen av sagflis og resirkulert plast gjør at plankene verken sprekker, råtner eller gir deg flis i foten. Foto: Frode Larsen Vis mer

Skal du bygge et terrassegulv i sommer står du overfor et helt annet valg enn for bare få år siden. Mens valget før gjerne sto mellom trykkimpregnert furu eller sibirsk lerk, vrimler det nå av terrassematerialer i trelasthandelen. Dette er gode nyheter for miljøet.

For mens de grønne (kun i bokstavelig forstand) furuplankene inneholder tungmetallet kopper, er alternativene fullstendig giftfrie.

De fire hovedalternativene er komposittplanker, termotre, Kebony og ubehandlet tre av lerk, kjernefuru, eik eller robinia.

BAMBUS UTENDØRS: Gress-sorten benyttes ofte i parkett. Nå kan den også benyttes som terrassegulv.  Foto: Moso
BAMBUS UTENDØRS: Gress-sorten benyttes ofte i parkett. Nå kan den også benyttes som terrassegulv. Foto: Moso Vis mer

- Hovedgrunnen til å velge et av disse fremfor trykkimpregnert trevirke er miljøaspektet, sier Audun Øvrum, forsker i Norsk Treteknisk Institutt, til klikk.no.

- Men noen av alternativene byr også på mindre fare for oppsprekking og lavere krav til vedlikehold.

Kompositt krever minst Av de alternative materialene er det komposittplankene som har lengst holdbarhet og også krever minst stell siden fargen beholdes over tid.

- Både Kebony og de varmebehandlede produktene som finnes på markedet i dag er såpass nye at vi ikke har dokumentasjon på varigheten i praktisk bruk som terrasse. Men vi tror nok at disse, på grunn av sin dimensjonsstabilitet, er enda mer varige med tanke på å utvikle sprekker, enn trykkimpregnert tre og tresortene som kan anvendes ubehandlet, sier Øvrum.

SIBIRSK LERK MED RILLER: Det er frest inn smale spor i plankenes overflate for at terrassen ikke skal være glatt å gå på. Foto: Frode Larsen
SIBIRSK LERK MED RILLER: Det er frest inn smale spor i plankenes overflate for at terrassen ikke skal være glatt å gå på. Foto: Frode Larsen Vis mer

I utgangspunktet krever ingen av disse materialene vedlikehold utover normal terrasserengjøring. Likevel kan det i tillegg være en fordel å påføre egnet olje en gang i blant.

- Sprekkdannelser og oppflising er nok hovedgrunnen til at folk bytter ut terrassegulvet. Og ved å olje hver sesong vil man utsette denne prosessen noe. I tillegg vil oljebehandling sørge for at treverket bevarer sin opprinnelige farge og ikke gråner.

Når det gjelder Kebony og varmebehandlet tre påpeker produsentene at oljebehandling kun vil ha kosmetisk betydning.

Dimensjonene avgjør Tresort og behandlingsmetode er ikke de eneste faktorene du bør sjekke i trelasthandelen.

SIBIRSK LERK: Terrassen er bygd i sibirsk lerk og vil gråne med tiden. Prosjektet er ved MNIL Kathinka Dalseg. Foto: Frode Larsen
SIBIRSK LERK: Terrassen er bygd i sibirsk lerk og vil gråne med tiden. Prosjektet er ved MNIL Kathinka Dalseg. Foto: Frode Larsen Vis mer

Dimensjonene, altså tykkelsen og bredden på gulvbordene, har mye å si for hvor lenge terrassen skal holde seg fin.

Tynne planker på 21 mm er mindre dimensjonsstabile enn planker på 28 mm. Ha dimensjonene in mente også når du sammenligner kvadratmeter- eller løpemeterpris.

Komposittplanker Hva er det? Planker laget av resirkulert plast og treflis. Beachplank, Trex og RCK er kjente produktnavn. Finnes i flere farger, riflet eller med mønster som imiterer ekte tre.

Fordeler: Lengst holdbarhet. Fliser ikke og sprekker ikke. God friksjon, selv på våte dager. Tar ikke skade av jordkontakt. Endrer farge i liten grad.
Vær klar over: Høy innkjøpspris. Fremstår som noe kunstig sammenlignet med heltre.
Pris: Fra 380 kr/kvm (hul variant) og 600 kr/kvm (massive planker)
Les mer: Terrassespesialisten, RKC, Trex

Kebony Hva er det? Furu eller løvtre som er impregnert med en væske utvunnet av bioavfall. I avfallsfasen kan Kebony behandles som vanlig ubehandlet trevirke.

Materialet inneholder ingen gifter, og er det eneste impregnerte alternativet som har fått Svanemerket.

Teknologien er utviklet og patentert i Norge.

Fordeler: Miljøvennlig alternativ med mange muligheter for ulike estetiske uttrykk, deriblant tett likhet til tropiske treslag.
Var tidligere forbeholdt prosjektmarkedet, men er nå tilgjengelig gjennom flere byggvarehus i hele landet.
Vær klar over: Høy innkjøpspris.
Vedlikehold: Krever ingen behandling utover normal rengjøring. I likehet med andre behandlede og ubehandlede treprodukter vil også Kebony gråne dersom det ikke overflatebehandles i etterkant.

EIKEBORD: Nordisk eik er naturlig impregnert fra naturens side og er et ypperlig material til utegulvet. Her fra Södra Interiör. Foto: Mikael Dubois
EIKEBORD: Nordisk eik er naturlig impregnert fra naturens side og er et ypperlig material til utegulvet. Her fra Södra Interiör. Foto: Mikael Dubois Vis mer

Pris: Fra 360 kr/kvm (28 mm nordisk furu) og 560 kr/kvm (22 mm nordamerikansk furu).

Ubehandlet tre Hva er det: Tresorter som lerk, eik og robinia samt kjerneved av furu inneholder høyt innslag av naturlige oljer og krever derfor ikke ytterligere behandling for å motstå råteangrep.

Fordeler: Ekte naturmaterialer. Krever lite energi i produksjonsfasen.
Vær klar over: Høy innkjøpspris. Ikke alltid like tilgjengelig. Noe vedlikehold for maksimal varighet.
Vedlikehold: Normal rengjøring med vann og terrasserens. Spesialolje bør benyttes for økt overflatebeskyttelse og forlenget levetid.
Pris: Lerk (28 mm) fra 340 kr/kvm, eik (22 mm) fra 265 kr/kvm.
Les mer: Moelven, Robinia, Södra Interiör

Termotre Hva er det? Tre som er blitt utsatt for temperaturer på rundt 200 grader for å motstå råtesopp. Eksempler er svanemerkede Lunawood som består av furu eller gran.

Varmebehandlet bambus finnes nå også som terrassebord.

KAN SAGES: Komposittplanker kan sages og tilpasses akkurat slik som ekte tre. Foto: Frode Larsen
KAN SAGES: Komposittplanker kan sages og tilpasses akkurat slik som ekte tre. Foto: Frode Larsen Vis mer

Fordeler: Giftfritt, ingen tilsettingsstoffer. Ekte naturmaterialer.
Vær klar over: Høy innkjøpspris. Gjerne bestillingsvare.
Vedlikehold: Krever ingen behandling utover normal rengjøring.
Pris: Termogran og termoask fra Moelven hhv. 330 kr/kvm og 950 kr/kvm, bambus 695 kr/kvm.
Les mer: Uniwood, Moelven, Hardstuff

Les også:
Uteplass før og etter: Se forvandlingen
Økologisk linolje til terrassen
Slik setter du opp solseil på terrassen
Hjelp til barnebursdag? Arranger frokost!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NORSK TEKNOLOGI, NORSK HAGE: Kebony av amerikansk furu blir mørkebrunt tvers igjennom, men antar en grå patina med tiden. Foto: Helen Fickling
NORSK TEKNOLOGI, NORSK HAGE: Kebony av amerikansk furu blir mørkebrunt tvers igjennom, men antar en grå patina med tiden. Foto: Helen Fickling Vis mer
NORSK TEKNOLOGI: Det norske hagebidraget til Chelsea Flower Show i 2010 besto blant annet av en terrasse laget av Kebony. Design ved Darren Saines. Foto: Helen Fickling
NORSK TEKNOLOGI: Det norske hagebidraget til Chelsea Flower Show i 2010 besto blant annet av en terrasse laget av Kebony. Design ved Darren Saines. Foto: Helen Fickling Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media