- De beste matopplevelsene i Bangkok finner du på gata

Bangkoks Chinatown byr på gastronomiske overraskelser.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BANGKOK (Magasinet Reiselyst): - De beste matopplevelsene i Bangkok finner du på gata, sier Supanatta Tippapapat

Tippapapat, eller Olive som hun blir kalt, bestiller et knippe retter på thai. Hun er halvt kinesisk og halvt thailandsk, og vet hvor vi skal gå for å få de beste smaksopplevelsene.
 
Ved siden av oss sitter et thailandsk par på røde plaststoler og slurper i seg østers. Gaterestauranten «Lek N Rut» har spesialisert seg på sjømat i flere tiår, og ifølge Olive, er den en av de beste i området.

GATEGOURMET: Bangkoks Chinatown, Yaowarat våkner til liv om kvelden. Da fylles sidegatene med provisoriske restauranter, trillende matvogner og plastikkstoler. Foto: MARI BAREKSTEN
HAVETS DELIKATESSER: Gaterestauranten «Lek N Rut» har spesialisert seg på sjømat i flere tiår, og skal være den beste i området. Servitøren Suay serverer grillede reker. Foto: MARI BAREKSTEN
SPESIELLE DELIKATESSER: Det er mye spesiell mat i det kinesiske kjøkkenet, og mye er etisk omdiskutert. Her selges både haifinnesuppe og fuglespyttsuppe. Foto: MARI BAREKSTEN
SØT DESSERT: Eak er kinesisk, men født og oppvokst i Thailand. Han kokkelerer frem en spennende dessert med ingefær og sesamfrø. Foto: MARI BAREKSTEN
MOBILE KJØKKEN: Bangkoks Chinatown er verdenskjent for sin gatemat. Her blandes kinesiske og thailandske mattradisjoner. Foto: MARI BAREKSTEN
KINA I BANGKOK: Hele ni millioner kinesere bor i Thailand. Det er ikke bare det største kinesiske samfunnet utenfor Kina, men også det eldste og det mest integrerte. Foto: MARI BAREKSTEN

Vi er på guidet gatemattur i bydelen Yaowarat - Bangkoks Chinatown.

Havets delikatesser I Yaowarat er det få boder som tilbyr Pad-Thai eller kyllingspyd. Derimot er det flust av spennende fusjonerte smaker og retter.

Krabbe i gul curry, dampede muslinger og stekt havabbor. Dette skal vi dyppe i en saus som blir omtalt som «killer sauce». Fantastisk god, men drepende sterk.

Det første Olive spurte om var hvor mange chili vi kunne håndtere på en skala fra en til ti.

GATEGOURMET: Bangkoks Chinatown, Yaowarat våkner til liv om kvelden. Da fylles sidegatene med provisoriske restauranter, trillende matvogner og plastikkstoler. Foto: MARI BAREKSTEN
GATEGOURMET: Bangkoks Chinatown, Yaowarat våkner til liv om kvelden. Da fylles sidegatene med provisoriske restauranter, trillende matvogner og plastikkstoler. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

To var høye i hatten - minst fire eller fem. Andre var litt mer moderate. Når vi nå sitter og dypper havets delikatesser i killersausen, renner alle de vestlige nesene like mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Kina kom til Thailand Thailendere av kinesisk opprinnelse utgjør cirka 14 prosent av befolkningen, og totalt ni millioner mennesker.

Det er ikke bare det største kinesiske samfunnet utenfor Kina, men også det eldste og det mest integrerte.

Kinesisk innvandring til Thailand dateres mange århundrer tilbake, fra da kinesiske handelsmenn, hovedsakelig fra Fujian og Guangdong, begynte å komme til Ayutthaya så tidlig som på 1400-tallet.

Men det var ikke før på slutten av 1700-tallet at kinesisk innvandring for alvor økte. Olive forteller at mange thailendere døde i krig og at arbeidskraft trengtes sårt. Kineserne ble redningen.
 
Thailandsk dim-sum Neste stopp på gategourmetsafarien er The Canton House. Restauranten har ligget på samme sted i over 30 år, og serverer thaiinspirert dim-sum.

KINA I BANGKOK: Hele ni millioner kinesere bor i Thailand. Det er ikke bare det største kinesiske samfunnet utenfor Kina, men også det eldste og det mest integrerte. Foto: MARI BAREKSTEN
KINA I BANGKOK: Hele ni millioner kinesere bor i Thailand. Det er ikke bare det største kinesiske samfunnet utenfor Kina, men også det eldste og det mest integrerte. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Direkte oversatt betyr dim-sum «mat fra hjertet», og består oftest av mindre porsjoner - en slags kinesisk tapas.

Her får du servert smakfulle krabbefylte dumplings.

The Canton House er et tydelig eksempel på hvorfor maten i Yaowarat holder så høy kvalitet: Det handler om å spesialisere seg.

I over 30 år har de utviklet sitt håndverk, og spisset matlagingen - det vil dumplingsene - til perfeksjon.

For en billig penge får du ikke bare et spennende måltid i Yaowarat, men også et innblikk i både arv og kultur.